Han spiller president i TV-suksess. Nå vil han styre landet på ordentlig.

KIEV (Aftenposten): Kan en vanlig mann innta presidentstolen og rydde opp i landets problemer? Mange ukrainere tror det.

TV-serien «Folkets tjener» er den mest populære i Ukraina. Skuespilleren Volodymyr Zelenskij vil nå bli president.
  • Per Kristian Aale

En dag får historielæreren Vasilij Goloborodko nok. Til en kollega langer han ut mot landets politiske elite som beriker seg selv, lyver hele tiden og lar folket synke ned i fattigdom. En elev filmer episoden i skjul, og han legger den ut på Youtube. Der blir den en stor suksess. Historielæreren er snart landets mest populære mann.

Den styrtrike statsministeren overtaler Goloborodko til å stille i presidentvalget, og historielæreren vinner. Statsministeren planlegger å styre den uerfarne presidenten, men isteden arresterer presidenten statsministeren. Deretter starter han med en skikkelig opprydning i Ukraina.

«Folkets tjener» er Ukrainas mest populære TV-serie med rundt 20 millioner seere. Tredje sesong starter i mars.

Volodymyr Zelenskij håper å bli Ukrainas neste president.

Favoritt i valget

Nå kan TV-serien bli virkelighet. Skuespilleren og komikeren som spiller historielæreren, Volodymyr Zelenskij, er nå en av favorittene til å vinne i presidentvalget i Ukraina 31. mars. Onsdag erklærte han at han er kandidat i valget. På to meningsmålinger som ble publisert torsdag, er han helt i tet.

– Zelenskij er så populær fordi det er en krise i tilliten til politikerne i Ukraina, fremholder Volodymyr Fesenko, sjef for Penta – senteret for politiske studier.

Misliker landets kurs

Rundt to tredjedeler av befolkningen mener at landet beveger seg i feil retning, og over halvparten av ukrainerne har ikke tillit til noen politikere.

– TV-serien spiller på en myte om at en vanlig person – en som kommer utenfra systemet – kan rydde opp og få Ukraina på rett kjøl igjen. Mange har begynt å tro på denne myten, sier Fesenko.

Valgforskeren Volodymyr Fesenko.

Hvorfor stor misnøye?

Den anerkjente forskeren peker på at det flere årsaker til misnøyen i befolkningen:

  • Etter fem år ser krigen i Øst-Ukraina bare til å fortsette, og antall drepte stiger jevnt og trutt.
  • Krigen gjorde at Ukraina mistet kullgruvene og betydelige deler av industrien. I løpet av et par år var økonomien nærmest i fritt fall med en nedgang på 17 prosent. Prisstigningen var på det meste 61 prosent. Nå har myndighetene fått kontroll over inflasjonen, og i fjor var det 3 prosent økonomisk vekst. Folk flest har likevel ikke merket noe til oppgangen.
  • Ukraina har gjort fremskritt i kampen mot korrupsjon, men så langt er ingen høytstående politikere eller embetsmenn blitt dømt.
  • Folk er svært misfornøyde med de store forskjellene i samfunnet.

– Paradoksalt nok har kampen mot korrupsjon bidratt til dette, påpeker Fesenko.

Mer åpenhet, mer misnøye

Politikere og embetsmenn må nå oppgi hva de tjener, hva de eier og store kjøp de har gjort. Alle kan se dette på internett.

– Dermed har folk oppdaget at noen er veldig rike, og mange synes dette er urettferdig, forteller Fesenko.

Selv om Zelenskij leder på meningsmålingene, er det langt fra gitt at han vil vinne. Den russiske kommentatoren Leonid Bersjidkskij peker på at kampen om presidentstolen er helt åpen og at det ikke er gitt på forhånd hvem som vil vinne – slik det ofte er i det tidligere Sovjetunionen.

Oppslutningen om sittende president Petro Porosjenko har økt de siste ukene.

Fortsatt forretningsmann

Sittende president Petro Porosjenko har vært svært upopulær, men på de siste meningsmålingene har han svingt seg opp og ligger nå på andre- eller tredjeplass. Kommentatorer tror velgere gir presidenten æren for at Ukraina fikk etablert en egen kirke som er uavhengig av den russisk-ortodokse kirken.

Porosjenko hevder også at han må fortsette som president for å opprettholde det sterke forsvaret mot Russland, og han understreker viktigheten av å støtte det ukrainske språket.

Samtidig er han mislikt blant et stort flertall av ukrainerne.

– Porosjenko har fått til mye, men problemet er at han fortsatt er en forretningsmann. Han lovte å selge forretningsimperiet, men det er kommet flere avsløringer om businessen hans, forteller Fesenko.

Julia Tymosjenko kalles ofte gassprinsessen fordi hun hadde en sentral rolle i gassbransjen på 1990-tallet. Hun var en av heltene i Oransjerevolusjonen som førte til regimeskifte i Ukraina i 2004.

Dronningen fra Oransjerevolusjonen

Tidligere statsminister Julia Tymosjenko har lenge ledet på meningsmålingene. Hun har lovet å øke lønninger og pensjoner kraftig, senke gassprisen betydelig og ta tilbake territoriene som Russland har tatt kontroll over. Tymosjenko som var en av heltene i Oransjerevolusjonen i 2004, har imidlertid ikke forklart hvordan hun skal få til alt dette.

Volodymyr Zelenskij

Støttes av oligark

Zelenskij fremstiller seg slik han er i TV-serien: En vanlig mann som skal stoppe systemet med at rike forretningsmenn – oligarkene – bruker sin store politiske innflytelse til å gjøre seg enda rikere.

Komikeren og skuespilleren støttes imidlertid av oligarken Ihor Kolomojskij som er en sterk motstander av president Porosjenko.

– Det er svært uklart hva Zelenskij egentlig står for. Han snakker bare i runde vendinger, og han svarer sjelden konkret på spørsmål, påpeker Fesenko.

Vil du lese flere artikler fra øst?

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.