Åtte personer i én enkelt familie har mye av skylden for narkoepidemien i USA, hevder statsadvokat i ny rettssak

NEW YORK (Aftenposten): Familien bak selskapet Purdue Pharma gjorde folk pilleavhengige med vilje, tjent seg styrtrike, og la skylden på andre. Det mener statsadvokaten i Massachusetts nå at hun kan bevise.

Den øverste justismyndigheten i Massachusetts, Maura Healey, har reist et gigantisk søksmål mot medlemmer av den styrtrike Sackler-familien, som eier selskapet Purdue Pharma.

«Vi må hamre løs på de narkomane ved hver eneste mulighet vi får. De er problemet. De er skjødesløse kriminelle.»

Det skrev Richard Sackler i en e-post til sjefene i Purdue Pharma i 2001. Sackler eier det private selskapet sammen med andre familiemedlemmer. Purdue har solgt den populære smertestillende pillen Oxycontin siden 1996. Pillene inneholder opioider som kan være sterkt vanedannende.

– Ansvarlig for avhengighet

Nå blir Richard og syv andre Sackler-slektninger for første gang anklaget for å være personlig ansvarlig for narkotragedien som har tatt bortimot en halv million menneskeliv i USA.

I en stor rettssak i Massachusetts anklager nå delstatens øverste justismyndighet, Attorney General Maura Healey, Sackler-familien direkte for å ha skapt narkoepidemien.

Sacklerfamilien «fikk flere pasienter hektet på opioider, på høyere doser og over lengre perioder, enn noen gang tidligere. De betalte seg selv milliarder av dollar. De er ansvarlig for avhengighet, overdoser og død som ødela millioner av liv. De bør holdes ansvarlig nå,» står det i tiltalen.

Pillene har gjort Sacklerfamilien til en av USAs rikeste.

Etterforsket i tre år

Rettssaken begynte i Boston for tre uker siden. Massachusetts er en av delstatene som er blitt hardest rammet i narkoepidemien. Healeys kontor har etterforsket Purdues rolle i tre år. Det de har funnet, har vakt oppsikt.

Healey fått tilgang til dokumenter fra selskapet, inkludert e-poster og annen informasjon som viser hvordan selskapet markedsførte Oxycontin.

Les også

Pillene gjorde én familie styrtrik, mens hundretusener ble narkomane. Sam ble hektet da han var 16.

– Presset selgere

Hittil har inntrykket vært at familiemedlemmene ikke la seg opp i den daglige driften av Purdue. Den detaljerte informasjonen Healey nå legger frem som bevis, tyder på noe helt annet.

Her er noen av de viktigste punktene fra tiltalen:

  • Da Oxycontin-pillene kom på markedet, skjønte ikke legene hvor sterke de var og brukte dem i stedet for vanlig smertestillende. Familiemedlemmer instruerte selskapets ledelse om å ikke korrigere inntrykket da det kunne skade salget.
  • Da rapporter om overdoser og død begynte å komme ut, la Sackler-familien en strategi for å «avlede oppmerksomheten bort fra familien». De instruerte selskapet om å dytte skylden over på pasientene og fremstille dem som uansvarlige narkomane.
  • Etter 2003 trakk familien seg tilbake fra en synlig aktiv rolle i Purdue, men opprettholdt kontrollen i styret og trakk i trådene i kulissene.
  • I 2007 sa selskapet seg skyldig i villedende markedsføring og betalte en heftig bot. Familiemedlemmene garanterte personlig overfor myndighetene for at selskapet skulle opptre etisk og ansvarlig.
  • Likevel presset de selskapets ansatte til å fortsette med aggressiv markedsføring overfor leger. «De studerte ulovlige metoder for å holde pasienter på opioider lengre og beordret staben til å bruke disse metodene.»
  • De adopterte en strategi om at selskapet skulle svare på bekymringer ved å fremheve personlig ansvar hos pasientene. I interne notater til Sacklerfamilien står det: «BUDSKAP SOM FUNGERER: Det er ikke avhengighet, det er misbruk»
  • Familien ble kontinuerlig informert om tusenvis av bekymringsmeldinger, men valgte å ignorere dem og fokuserte på profitt. De anbefalte blant annet leger å gi pasienter høyere doser dersom det var tegn til avhengighet.
Pårørende etter personer som døde av overdose, møtte i august i fjor opp utenfor Purdue Pharmas hovedkontor og satte igjen pilleesker.

Møter flom av søksmål

Massachusetts er bare en av 36 delstater som saksøker Purdue for konsekvensene av narkoepidemien. De er også saksøkt av mer enn 1500 byer og kommuner. Det pågår også et digert massesøksmål i Ohio mot en rekke aktører i farmasi-industrien.

Det er slått fast av amerikanske myndigheter at Oxycontin var en av hovedårsakene til den voldsomme økningen i antall narkomane, med medfølgende overdosedødsfall og sosiale problemer. Mange gikk etter hvert over på heroin og fentanyl, en form for syntetisk opioide.

Ved hjelp av Oxycontins suksess har Sacklerfamilien blitt en av USAs rikeste familier. De er kjent som sjenerøse mesener innen kunstverdenen. Navnet deres dukker opp i noen av verdens mest berømte museer, for eksempel The Sackler Wing i Metropolitan Museum i New York. De har også gitt store summer til prestisjetunge universiteter som Yale og Tufts.

Les også

Han så hjembyen bli ødelagt av piller. Nå leder han rettssaken mot selskapene som hektet USA.

Pårørende av narkoepidemien protesterer utenfor Purdue Pharmas hovedkvarter i Connecticut.

Besøkte leger hver dag

I tiltalen beskriver statsadvokat Healey Purdues salgsstrategi som svært kynisk og aggressiv. Selskapet hadde en hær av salgsrepresentanter som oppsøkte leger personlig. Siden 2007 har de gjennomført mer enn 150.000 slike besøk. Legene som skrev ut flest resepter i delstaten fikk mer enn 200 besøk hver av selskapet. En lege fikk besøk mer enn 600 ganger, og i en periode var selskapet hos ham daglig.

Disse legene fikk etter hvert lukrative kontrakter der de ble betalt som «konsulenter», og selskapet oppfordret dem til å skrive ut mer og mer, selv når det var faresignaler og varsler. En av legene, Dr. Fathalla Mashali, hadde 17 pasienter som døde av overdoser av Purdue-piller. Han ble til slutt fratatt lisensen og idømt fengselsstraff.

Pårørende etter overdoseofre demonstrerte i fjor sommer utenfor selskapets hovedkvarter og satte blant annet opp skilt som lignet gravstøtter.

Laget rabattkort

«Når Purdue identifiserte en lege som et lønnsomt mål, besøkte selskapet legen ofte; ukentlig, og noen ganger nesten hver dag,» står det i tiltalen. Purdues salgsrepresentanter ba legene om lister over pasienter som hadde time hos dem, og presset legene til å gi pasientene opioider.

Selskapet anbefalte at legene ga pillene til eldre, veteraner og personer som aldri før hadde forsøkt opioider. Selskapet ga også nye pasienter rabattkort fordi interne data viste at de da brukte medikamentene i en lengre periode.

Bonus og belønninger

Tiltalen impliserer også konsulentselskapet McKinsey & Company, som rådgiver for denne markedsstrategien.

«Noen av Purdues topp-leger i Massachusetts mistet legelisensen på grunn av sin reseptskriving. Noen havnet i fengsel. De fleste av dem skrev ut Purdues opioider til pasienter som tok overdose og døde,» står det i tiltalen.

Purdue belønnet legene som var flittigst med reseptblokken. Mer enn 2000 leger mottok påskjønnelser som måltider, gaver og penger. Selgerne ble på sin side bedømt på hvor mye opioider de klarte å få leger til å skrive ut. Det vanket bonus og belønninger for de beste, mens de som ikke nådde målene ble suspendert og sparket.

Avviser tiltalen

Sackler-familien har kjempet for å holde informasjonen i rettsdokumentene hemmelig. Dommeren avviste nylig dette ønsket. Sacklerfamilien har ikke kommentert anklagene direkte, men har avvist påstandene gjennom uttalelser fra sine advokater. Familien betalte seg selv over fire milliarder dollar i utbytte i tidsrommet 2008–2016.

Purdue har sagt i en uttalelse at tiltalen gir et feil bilde av selskapets aktiviteter, og at den er «forutinntatt og feilaktig.»

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.