Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran. «Alvorlig tabbe», sier Obama.

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): Også Storbritannia, Tyskland og Frankrike sier at de beklager avgjørelsen. Iran sier at det vil beholde avtalen.

USAs president Donald Trump kaller atomavtalen med Iran «katastrofal». Nå trekker USA seg ut av avtalen.

Trump startet sin kunngjøring tirsdag med å si at Iran er den staten i verden som gjør mest for å støtte terrorisme.

– Jeg kunngjør i dag at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran. Om noen få øyeblikk vil jeg gjeninnføre sanksjoner mot regimet i Iran. Det blir det høyeste nivået av sanksjoner som har vært mot Iran, sier den amerikanske presidenten.

– Avtalen tillot Iran å fortsette å anrike uran og nå terskelen for å lage atomvåpen, sier Trump.

Han har kritisert avtalen med Iran i flere år, og han lovet allerede i valgkampen at han ville skrote den.

Iran har etterlevd avtalen

Iran-avtalen ble fremforhandlet under USAs tidligere president Barack Obama i 2015. Den skulle sikre at Irans atomvåpenprogram ble stanset mot lettelse av sanksjonene mot landet.

Atomavtalen med Iran var en av president Barack Obamas største utenrikspolitiske seire.

Obama kaller Trumps avgjørelse «en alvorlig tabbe» og sier at atomavtalen «virker».

Både amerikansk etterretning og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har sagt at Iran har levd opp til avtalen.

– Jeg har ikke sett noen bevis på at de ikke etterlever avtalen, har daværende CIA-sjef Mike Pompeo sagt under en høring i Kongressen. Pompeo er i dag Trumps utenriksminister.

Irans president Hassan Rouhani.

Iran vil forhandle om å beholde avtalen

Irans president Hassan Rouhani sier at Iran vil forbli i avtalen selv om USA trekker seg ut. Det vil han gjøre ved å forhandle med de andre landene som også er part i den.

Rouhani har beordret utenriksminister Javad Zarif om å forhandle med de andre partene for å finne ut om det er mulig å videreføre avtalen uten USA.

Avtalen ble inngått mellom Iran og de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet: Frankrike, Kina, Russland, USA og Storbritannia. I tillegg deltok Tyskland i det som er blitt kjent som 5+1-gruppen.

USAs allierte beklager avgjørelsen

I en felles uttalelse sier Storbritannia, Frankrike og Tyskland at de beklager USAs beslutning om å trekke seg ut av avtalen, skriver NTB. EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at unionen er fast bestemt på å opprettholde atomavtalen.

Også Norge reagerer kraftig på avgjørelsen og oppfordrer til å videreføre avtalen uten USA.

«Vi er også bekymret over at dette kan gi økt ustabilitet i en allerede urolig region, og over hvilke konsekvenser beslutningen kan få for det internasjonale samfunnets evne til å hindre spredning av kjernevåpen», sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse til Aftenposten.

Ønskes velkommen av Irans rivaler

Saudi-Arabia, Irans geopolitiske erkerival i Midtøsten, sier at landet støtter Trumps beslutning om å bryte avtalen. Det samme gjør Israel.

– Israel støtter fullt og helt president Trumps modige beslutning i dag om å avvise den katastrofale atomavtalen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en TV-sendt tale.

Vil reforhandle avtalen

– Det er en grusom avtale. Den har ikke brakt oss fred og kommer aldri til å gjøre det, sa Trump, som hevdet at avtalen ville føre med seg et atomkappløp i Midtøsten.

Etter kunngjøringen signerte Trump en presidentordre som gjeninnførte USAs sanksjoner mot Iran.

Han sa videre at USA vil jobbe med sine allierte for å fremforhandle en bedre avtale med Iran. Det sier også utenriksminister Pompeo.

«Vi deler samme oppfatning som våre allierte i Europa og andre verden rundt om at Iran aldri kan få utvikle et atomvåpen. Men dette handler om mer enn bare atomtrusselen, og vi vil jobbe med våre partnere for å utrydde Irans rakettprogram, stanse terrorvirksomhet og blokkere ondsinnet aktivitet i Midtøsten og andre steder», heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.