Verden

Frigitt journalist ble torturert i fangenskap i Syria

Den nå frigitte amerikanske journalisten Peter Theo Curtis ble torturert i fangenskap i Syria. Det forteller en amerikansk journalist som ble holdt fanget sammen med ham i et halvt år.

Dette bildet er hentet fra en video som den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra offentliggjorde mens Peter Theo Curtis satt i gruppens fangenskap. AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

— Han var skjeggete og møkkete og snakket arabisk til fangevokteren. Jeg trodde det ikke da jeg fikk høre at han var amerikaner. Det forteller den amerikanske fotografen Matt Schrier til NBC' 60 Minutes.

Schrier ble sjokkert over tilstanden til frilansjournalisten Peter Theo Curtis da han ble klar over at han hadde en medfange i kjelleren i Aleppo som fangevokteren fra den islamistiske opprørsgruppen Jabhat al-Nusra førte ham ned i. Da han fikk høre at Curtis hadde vært der i tre måneder allerede, skjønte han at de syriske opprørerne ikke hadde til hensikt å slippe ham fri raskt.

— Å herre gud, de samler på oss, var reaksjonen til Schrier.

Les mer:

Les også

Kidnappet journalist i Syria frigitt

Trodde journalist var CIA-agent

Den amerikanske fotojournalisten hadde selvfølgelig mange spørsmål til sin amerikanske medfange, og fikk dårlige nyheter. Han fikk nemlig høre at Curtis var blitt torturert. De syriske opprørerne mistenkte nemlig at Curtis var CIA-agent. Mistankene ble styrket av at Curtis kunne snakke arabisk og hadde store kunnskaper om situasjonen i Midtøsten.

— Jeg fikk selv mine mistanker, men skjønte etter hvert at han faktisk var en journalist, en intellektuell som hadde tatt seg vann over hodet, forteller Schrier til 60 Minutes.

Slått med kabler

Schrier forteller at han selv og Curtis ble torturert mens de satt fanget sammen, blant annet fordi et forsøk på å rømme ble avslørt. De ble da bundet fast til et dekk, mens de ble slått med en kabel under føttene eller på leggen. En svært smertefull tortur.

Intervjuet med Schrier ble gjort for nesten ett år siden, men navnet til Curtis og detaljene om ham ble ikke sendt på TV da 60 Minutes laget et program om Schrier. Det ble gjort av hensyn til Curtis' sikkerhet. Men nå etter at det mandag ble meldt at Curtis hadde sluppet fri etter nesten to år i fangenskap, besluttet 60 Minutes seg for å sende de delene av Schrier-intervjuet som handler om Curtis.

Les mer:

Les også

IS krever 40 millioner for kvinnelig gissel

Måtte etterlate medfangen

I det gripende intervjuet forteller Schrier om den dramatiske flukten, da han lyktes med å komme seg ut av et kjellervindu, mens Curtis ble sittende fast i den smale åpningen.

— Jeg forsøkte å dra ham gjennom, men han kom ikke gjennom, forteller Schrier til 60 Minutes.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak
 3. Syriakrigen
 4. Terror

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Daniel Rye (31) satt 398 dager som IS-fange: – Det unike ved min historie er ikke torturen

 2. VERDEN

  Fanger tortureres og forsvinner i Jemen

 3. VERDEN

  Omran (5) ble symbolet på Syria-krigen. Nå har han dukket opp på syrisk TV som Assad-tilhenger.

 4. VERDEN

  Tabbeoperasjon kan ha avslørt identiteten til amerikanske og britiske spesialsoldater

 5. VERDEN

  Sufian ble hjernevasket til å slåss for IS. – Nå bruker jeg deres egne knep mot dem.

 6. VERDEN

  Fotograf filmet irakske soldater – nå etterforskes påstander om tortur, voldtekt og drap