Måling: Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti

Sterkt innvandringskritiske Sverigedemokraterna er Sveriges nest største parti i en ny meningsmåling.

SD-leder Jimmie Åkesson kan glede seg over en ny meningsmåling hvor SD er Sveriges nest største parti. Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix
  • og NTB

I målingen som er gjort for kringkasteren SVT , får Sverigedemokraterna (SD) 21,9 prosents oppslutning.

Socialdemokraterna ligger bare knappe to prosentpoeng foran med 23,8 prosent. Og borgerlige Moderaterna havner på tredje plass med 21,1 prosent.

– Vi kan utfordre Socialdemokraterna og Moderaterna om førsteplassen, sa SD-leder Jimmie Åkesson så sent som tirsdag.

Da kommenterte han en annen måling hvor SD fikk 18,5 prosent. Nå har altså partiet tilsynelatende tatt et nytt skritt mot målet om å overta ledertrøya – bare noen måneder før svenskene går til valg.

Blant mannlige velgere er SD allerede størst. 29 prosent av mennene i den nye undersøkelsen sier de ville stemt på SD om det hadde vært valg i dag.

Socialdemokraterna har gått 3,1 prosentpoeng tilbake siden forrige tilsvarende måling for en måned siden. Partiet har skjerpet innvandringspolitikken, noe som har ført til kraftig intern kritikk.

Samtidig har ikke partiet lykkes i å vinne tilbake mer innvandringskritiske velgere som har hoppet over til SD.

Sverigedemokraterna ble grunnlagt på slutten av 1980-tallet, og en del av medlemmene den gang hadde bakgrunn fra rasistiske og høyreekstreme miljøer. De siste årene har partiet tatt avstand fra slike grupperinger, men SD fastholder at islam er en trussel mot det svenske samfunnet.