Theresa May gikk på et historisk nederlag: Dette skjer nå

LONDON/OSLO (Aftenposten): Her er fem spørsmål og svar om dramaet i Underhuset og hva som vil skje nå.

Theresa May tok ordet rett etter at nederlaget var klart. Onsdag må hun forsvare seg mot mistillitsforslaget.

1. Hvorfor var avstemningen så viktig?

Tirsdag kveld skulle britiske politikere ta stilling til skilsmisseavtalen som Theresa May har forhandlet frem med EU. Statsministeren kalte avstemningen den viktigste i hennes karriere, men likevel valgte 432 å stemme mot. Bare 202 støttet henne. En tredjedel av hennes egne partifeller trosset henne.

Avstemningen var viktig fordi avtalen skulle gi overgangsordninger for tiden rett etter brexit. Nå som den er stemt ned, vet ingen hvordan utmeldingen vil skje.

Les også

Theresa May led et historisk brexit-nederlag. Nå starter jakten på plan B.

Onsdag vil Labour-leder Jeremy Corbyn fremme mistillitsforslag mot Theresa May.

2. Kan May bli felt?

Umiddelbart etter nederlaget varslet Labours leder Jeremy Corbyn at han vil fremme et mistillitsforslag mot regjeringen. Mistillitsavstemningen skjer etter statsministerens spørretime onsdag formiddag. Får Corbyn flertallet med seg, blir det nyvalg.

Ifølge Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder vil Theresa May mest sannsynlig overleve mistillitsavstemningen. Men han sier at det ikke er helt sikkert og at det også er en risiko for tap.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP vil støtte Labour. Men i tillegg må Corbyn få med seg noen av Mays egne partifeller hvis han skal lykkes. Ingen av dem ønsker Corbyn som statsminister.

– De vil neppe ta sjansen på å velte egen regjering. Men hvis de kalkulerer at det faktisk vil lønne seg å felle egen regjering fordi de vil vinne et nyvalg, kan det skje. Det er dette noen grupperinger i det konservative partiet må ta stilling til, sier Mustad til Aftenposten.

Overlever May mistillitsvoteringen, kommer hun tilbake til Underhuset mandag for å fortelle hva hun vil gjøre med brexit.

Les også

Mays nederlag var knusende. Under normale omstendigheter hadde hun gått av. | Øystein K. Langberg

Brexit-motstandere utenfor parlamentet pakker sammen etter avstemningen. Men den ga ingen avklaring på hva som faktisk skjer 29. mars.

3. Finnes det en plan B?

Det er fortsatt ikke flertall for alternativer, men ett alternativ synes mindre aktuelt etter tirsdagens avstemning. To alternativer er blitt mer aktuelle:

Mindre aktuell plan: Å forlate EU uten av avtale, det som er blitt kalt å kræsje ut av EU, taper terreng. Dette alternativet støttes nå kun av et lite mindretall i Parlamentet.

Mer aktuell plan: En form for «myk brexit» avtale. Dette er alternativet hvor det kan være mulig å bygge såkalte flertallsallianser på tvers av partiene. I denne kategorien ligger «Norway Plus»-alternativet, en løsning som ligner EØS-modellen.

Jokeren: Ny folkeavstemning. Et flertall av Labours medlemmer ønsker en slik løsning, men ledelsen, inkludert Jeremy Corbyn har ikke villet flagge dette. Nå ventes det at en rekke Labour-representanter, kanskje så tidlig som onsdag morgen, vil stille seg bak dette.

EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker er forberedt på nye besøk fra Theresa May. Men han erkjenner at tiden begynner å renne ut.

4. Har EU mer å gi?

Reaksjonene fra EU-hovedstaden Brussel kom lynraskt etter avstemningen tirsdag. Både EU-president Donald Tusk og leder for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker beklaget utfallet. Og de sa at ballen ligger hos britene.

Jean-Claude Juncker skal ha fortet seg tilbake til Brussel for å ha krisemøter.

Men ifølge The Times’ kommentator Oliver Wright vil Theresa May neppe dra til Brussel med en gang for å få hjelp. Hun har lovet å prøve ut «tverrpolitiske samtaler» hjemme før hun prøver å få gulrøtter fra EU. EU har tidligere sagt at de ikke har mer å gi, og skal det bli større endringer fra EUs side, må i så fall alle 27 medlemslandene trekkes inn i det.

– Jeg tror aldri EU vil kunne strekke seg så langt at de kan tilby noe som vil tilfredsstille de som stemte ned til avtalen, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Den franske presidenten Emmanuel Macron ga tydelig uttrykk for at han ikke mener EU har mer å gi i en reforhandling av avtalen med Storbritannia.

– Jeg tror virkelig ikke på dette fordi vi allerede har strukket oss så langt vi kunne. Britiske ledere må finne ut av dette selv, og jeg ønsker dem lykke til.

5. Kan brexit bli utsatt?

Theresa May har hele tiden holdt fast på at Storbritannia forlater EU 29. mars.

Nå tror stadig flere det er en helt urealistisk mulighet. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg mener diplomater både i EU og i Storbritannia det ikke finnes noen vei utenom å forlenge brexit-datoen, omtalt som artikkel 50.

Markedene har også begynt å prise inn en «utsettelse» i sine prognoser.

Dersom en forlengelse blir nødvendig, må alle EUs 27 gjenværende medlemsland stille seg bak beslutningen.

En utsettelse til juli 2019 er en mulighet.