Politiet på Island advarer turister mot farlig biljakt på nordlyset

Politiet på Island advarer turister: Vær forsiktig på veiene våre om vinteren.

Nordlys er et spektakulært skue, men også trafikkfarlig. På Island advarer nå politiet turistene.
Nordlys opptrer hyppig i den arktiske vinteren, og turistene strømmer til Island for å oppleve det spektakulære naturfenomenet.

De kommer fra hele veien for å finne nordlyset, og jakten pågår ofte i bil midt på natten På få minutter kan en tørr vei forvandles til å bli isete, glatt og livsfarlig. Sjåførene er ofte trøtte og uoppmerksomme og det hender at de til og med lar være å sette på billysene når de tar seg frem på smale og svingete strekninger.

Nå advarer politiet de mange som besøker Island for å tilbringe en klar vinternatt under den arktiske himmelen og se den bli opplyst av nordlysets fargesymfoni.

Turister strømmer til sagaøya fra hele verden for å dra på nordlysjakt.

Særlig nord på Island er det gode muligheter for å oppleve det spektakulære fenomenet, men nordlysturismen er ikke problemfri.

På Island har jakten på nordlyset vist seg å være svært trafikkfarlig, skriver nyhetsbyrået AP.

Turister parkerer leiebilene sine og nyter utsikten over byen Akureyri på Island.
Nordlyset trekker stadig flere turister nordover. Her nordlys over Longyearbyen på Svalbard

Glemmer å se på veien

For ifølge politiet mangler mange utenlandske besøkende erfaring i å håndtere vinterlige forhold på veiene. Svingete og smale veier på Island kan nemlig være isete og glatte vinterstid. Politiet er stadig mer bekymret over hvordan turistene speider etter nordlys og glemmer å se på veien mens de kjører bil.

– Været på Island forandrer seg hvert femte minutt, og forholdene på veiene endrer seg like fort, sier inspektør Johannes Sigfusson i Akureyri politikammer til AP.

– I løpet av minutter kan en tørr vei bli isete og glatt.

Størst er risikoen for ulykker midt på natten når uerfarne og trette sjåfører har ett øye vendt mot himmelen i håp om å se naturfenomenet. Politiet forteller også om trøtte sjåfører som ikke setter på billysene for å hindre forurensning.

– Noen ulykker skjer også på hovedveiene når bilturistene trår så hardt på bremsene når de ser nordlyset at bilene bak ikke unngår å kræsje inn i dem bakfra.

En turist fra Singapore fotograferer Godafoss Den er rundt 12 meter høy og en av Islands store turistattraksjoner, 20 kilometer øst for Akureyri.

Av de 18 personene som omkom i trafikkulykker på Island i 2018, var halvparten utlendinger. Den triste statistikken fortsetter trenden som begynte året før, da flere utlendinger enn islendinger omkom i trafikkulykker.

For en måned siden ble tre turister drept og kritisk skadet da en SUV med i alt syv mennesker ble kastet av veien på en av de mange broene på Island med kun ett kjørefelt. Ulykken skjedde sør på Island.

Politiet advarer også spesifikt turister fra varme strøk som aldri ha kjørt bil på vinterføre, om å være forsiktig og aktsomme på veiene.

For å oppleve Aurora Borealis, nordlyset, på sitt flotteste, reiser mange vekk fra byens lys. Det har ført til at noen bilførere velger farlige fjellveier i jakten på nordlyset, og bilkjøringen har for noen endt i tragedie.