Verden

19 nordmenn befinner seg i ebolarammede områder i Vest-Afrika

Minst 19 hjelpearbeidere fra Norge er nå i de kriserammede landene i Vest-Afrika.

Ebola-epidemien har så langt krevd nærmere 3.500 menneskeliv. Her begraver hjelpearbeidere en av dem. Minst 19 norske hjelpearbeidere arbeider i de kriserammede områdene. HANDOUT

 • Sol Sigurjonsdottir

Mandag ble det kjent at den første nordmannen er blitt smittet av ebola i Sierra Leone.

En norsk feltarbeider fra Leger Uten Grenser ble plassert i isolasjon søndag 5. oktober etter å ha utviklet feber. Samme dag ble det slått fast at vedkommende har blødningsfeberen ebola.

De vestafrikanske landene Guinea, Sierra Leone og Liberia er hardest rammet av epidemien. Så langt har ebola-epidemien krevd nærmere 3.500 menneskeliv, ifølge WHOs ferskeste rapport.

Totalt befinner minst 19 nordmenn seg i de kriserammede områdene.

For øyeblikket er det 12 nordmenn som arbeider for Leger uten grenser i det kriserammede området, skriver VG. Over 20 nordmenn har deltatt i regionen siden mars 2014.

Fra Røde Kors er det i dag 7 delegater i Sierra Leone. Her arbeider norske leger, sykepleiere og annet helsepersonell på et feltsykehus. I tillegg er det nordmenn som i samarbeid med lokale frivillige jobber med befolkningsopplysning for å unngå at flere skal bli smittet.

— Strengt regelverk for delegatene

God hygiene og strenge rutiner er livsviktig for helsearbeiderne som arbeider i områdene.

— Vi har satt opp et ekstremt strengt regelverk for denne operasjonen. De ansatte må bruke smittevernutstyr, og har korte skift for å sikre at man ikke skal bli trøtt, sier Tørris Jæger, utenlandssjef i Røde Kors Norge til Aftenposten.

Han forteller at helsepersonell som reiser til de kriserammede områdene må gjennom et eget treningsopplegg før de reiser. Delegatene som jobber med klinisk behandling må også gjennom egen sikkerhetsopplæring på klinikken.

— Det er egne rutiner for hvordan man skal ta av og på seg verneutstyret, og en rekke andre rutiner for å unngå all smitte. Det er et gjennomtenkt løp. Også i klinikken er det satt opp et system med sluser og stasjoner for hvor pasientene og delegatene skal oppholde seg, sier Jæger.

- Trapper ikke ned arbeidet

Under mandagens pressekonferanse om den ebolasmittede kvinnen fortalte Leger uten grenser at 22 nordmenn har reist til de kriserammede landene i Vest-Afrika. 14 av dem har reist til Sierra Leone, og tre av dem befinner seg der for øyeblikket.

— Leger uten grenser har ingen planer om å trappe ned arbeider i Vest-Afrika. Behovet er fortsatt svært stort, sa generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger uten grenser.

 1. Les også

  Oslo universitetssykehus: Vi er forberedt

 2. Les også

  Norsk kvinne ebola-smittet

 3. Les også

  - Én norsk ebolapasient endrer ingenting

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 2. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 3. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 4. FOTBALL

  Vertsnasjon krever utsettelse av mesterskap - frykter ebola

 5. KOMMENTAR

  «Strenge-Raymond Johansen kan ikke holde Oslo stengt uten regjeringen i ryggen»

 6. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb