Verden

FNs toppmøte foregår under en tordensky

Stats- og regjeringsledere fra minst 140 land har inntatt FN-bygningen i New York for den årlige hovedforsamlingen.

Sjelden har så mange verdensledere samlet seg for å snakke så mye om så mange kriser. Men er åpningen av FNs hovedforsamling mer enn en prateklubb?

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Det er den tiden av året der mange newyorkere skulle ønske at FNs hovedkvarter var blitt plassert på en øde øy i stedet for å ligge midt i Manhattans urbane mylder.

Åpningen av FNs hovedforsamling forvandler deler av byen til et kaos av stengte veier, strenge sikkerhetsfolk og utallige kortesjer av svarte biler med sotede vinduer.

Les også :

Les også

- Klimautslippene er ute av kontroll

Nyoppusset

Denne uken åpnes hovedforsamlingen i en sal som nettopp er pusset opp for over 13 milliarder kroner. Stats— og regjeringsledere fra minst 140 land er i byen for å diskutere verdensproblemer. Og verdensproblemer er det mange av for tiden.

— Vi lever i en tid med et enestående antall kriser og problemer, sa Ban Ki-moon, FNs generalsekretær, i forrige uke.

Ukraina. Den såkalte islamske staten (IS). Sør-Sudan. Gaza. Libya. Den sentralafrikanske republikk. Mali. For ikke å snakke om ebola-krisen, som nå anses som en så stor trussel for verdensfreden at FNs sikkerhetsråd i forrige uke hadde sitt første krisemøte om en helserelatert situasjon.

Les også:

Les også

Tyrkia jubler etter løslatelse av IS-gisler

Det blir altså mye for verdenslederne å snakke om.

Noe av det vil skje i hovedforsamlingen, der oppussingen har sørget for at årtier med gammel sigarettrøyk nå er fjernet slik at den høye hvelvingen over salen har fått tilbake sin opprinnelige lød.

Flere av talene fra åpningsuken har fått sin plass i historiebøkene. I 1961 foreslo en ung og idealistisk John F. Kennedy å avskaffe alle verdens våpen og hærer – et forslag som ville blitt stemplet som uforsvarlig naivt i vår tids mer kyniske verden.

Og hvem kan vel glemme møtet i 2006, der Venezuelas daværende president Hugo Chávez omtalte USAs president George W. Bush som "djevelen" og bemerket at talerstolen fortsatt luktet av svovel.

Anarki

Men det er ikke i denne salen at de viktigste sakene skjer under den såkalte høynivåuken i FN. De viktigste sakene skjer på mindre møter og ikke minst i korridorene. Toppmøtet omtales ofte som "speeddating for diplomater", der man forsøker å få snakket med så mange som mulig i løpet av svært kort tid.

Tempoet er høyt. Men oppnår man noe på dette møtet? Svaret er ja, på sikt.

Det er utvilsomt viktig å møtes for å definere målsettinger og å presse hverandre for å gjøre mer for fellesskapet. Ikke glem at verdenssamfunnet i virkeligheten er et anarki – et samfunn uten en overordnet myndighet. FN er det nærmeste vi kommer.

For et land som Norge betyr det at FN-uken gir en mulighet til å fremme saker som er viktige i vår utenrikspolitikk, saker som menneskerettigheter, fattigdomsreduksjon, fred og sikkerhet, likestilling.

Les også:

Les også

- Russland, stans denne konflikten

Obama leder toppmøte

I tillegg kan klimatoppmøtet tirsdag, der rundt 120 stats— og regjeringsledere deltar, bidra til å skape et godt utgangspunkt for senere forhandlingsrunder. Søndagens enorme klimamarsj i New York, der over 300.000 mennesker deltok, bør være et signal til verdenslederne om at de nå slutte å snakke og begynne å handle.

Ukens høydepunkt blir nok likevel møtet i Sikkerhetsrådet i morgen, som USAs president Barack Obama skal lede.

Her benytter amerikanerne seg av toppmøtet for å få gjennom en resolusjon som krever at landene tar ansvar for borgere som reiser til Irak og Syria for å kjempe med islamistene.

Det er en sak verdenssamfunnet, i hvert fall de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet, trolig kan enes om.

Men det er mange andre kriser igjen.

Les også

  1. Brende utelukker bidrag til Syria-angrep

  2. Går fra dør til dør og fjerner ebola-lik i Sierra Leone

  3. NATO: Russiske styrker er fortsatt i Ukraina