Verden

Irans president godtar ikke utenriksministerens avgang

Irans president Hassan Rouhani bekrefter å ha mottatt utenriksminister Mohammad Javad Zarifs oppsigelse, men slår fast at han ikke vil la statsråden gå av.

Irans utenriksminister Javad Zarif, her fotografert under sikkerhetskonferansen i München tidligere i februar. Foto: Kerstin Jönsson / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Zarif kunngjorde sin avgang på Instagram.

– Jeg ber om unnskyldning for at jeg ikke er i stand til å fortsette tjenesten, og for alle manglene i min periode i stillingen, skriver Zarif.

President Hassan Rouhanis kontor opplyste tidlig tirsdag at det har mottatt Zarifs oppsigelse, men opplyser at Rouhani ikke vil akseptere den. På Instagram skriver Rouhanis kontor at Zarif har utført sitt arbeid med mot og at han skal fortsette med det.

– Zarif vil ikke være alene, og hele regjeringen vil støtte ham, heter det i meldingen.

Atomavtalen

Zarif var sentral da atomavtalen mellom Iran, USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU ble forhandlet fram. Den ble undertegnet i 2015. USA har siden trukket seg fra avtalen.

Zarif har ikke oppgitt noen konkret begrunnelse for sin oppsigelse.

Årsakene bak Zarifs avgang ble ivrig diskutert i sosiale medier. Noen mener han hadde fått nok av kritikken fra dem som hadde støttet atomavtalen og regjeringens tilnærmingslinje overfor Vesten. Andre mener han går av i sinne etter å ha blitt utestengt fra mandagens møte mellom Rouhani, ayatolla Ali Khamenei og Syrias president Bashar al-Assad.

Gjennomgangstonen i sosiale medier er imidlertid at Zarifs avgang kan innebære at atomavtalen nå vil dø.

Uklar fortsettelse

– Vi får se om dette blir stående. Uansett, han og Hassan Rouhani er bare frontfigurer for en korrupt religiøs mafia. Vi vet at ayatolla Ali Khamenei fatter de endelige beslutningene. Vår politikk er uendret. Regimet må oppføre seg som ethvert annet normalt land og respektere sitt folk, skriver USAs utenriksminister Mike Pompeo på Twitter.

Politiske observatører i Teheran mener Rouhani ikke vil klare å erstatte Zarif med noen som har samme posisjon og erfaring.

Verken viseutenriksminister Abbas Araghchi eller leder for landets atombyrå Ali-Akbar Salehi har samme utstråling som Zarif, påpeker de, og viser til at Zarif snakker engelsk flytende og at han har vært lett å ha med å gjøre for vestlige forhandlere.

Les også

  1. Tidligere amerikansk agent siktet for spionasje

  2. Facebook fjerner 783 sider og brukere knyttet til Iran

Les mer om

  1. Iran
  2. Internasjonal politikk