Verden

Domstol godkjenner dieselforbud i tyske byer

En tysk domstol har avgjort at byer i Tyskland kan innføre forbud mot dieselbiler i bysentrum.

Det kan bli slutt på eksos fra dieselbiler i tyske byer. Foto: AP / NTB scanpix

Kjennelsen falt i en domstol i Leipzig tirsdag og omfatter i første omgang Düsseldorf og Stuttgart. Men dette kan bane vei for at andre byer også kan innføre forbud mot eller begrensninger på dieselbiler.

I sin tur kan det føre til konsekvenser for Tysklands store bilindustri.

LES OGSÅ:

Les også

Tysk bilindustri frykter kjøreforbud for dieselbiler. Må selv betale for oppgradering av fem millioner biler.

Juks med testresultater

Dieselbruk begynte å bli en kontroversiell sak da det i 2015 ble kjent at Volkswagen, og etter hvert også andre bilprodusenter, hadde jukset med testresultater for å skjule de reelle utslippene fra dieselmotorer.

Kjennelsen var resultat av et søksmål fra forbruker- og miljøvernorganisasjonen DUH (Deutsche Umwelthilfe), som i flere år har levert søksmål mot tyske byer med krav om å innføre strengere krav for å redusere luftforurensing.

Les også

Har kåret verdens beste miljøland - Norge ikke engang på topp ti.

Dårlig luftkvalitet i Tyske byer

Saken har dermed ingen direkte sammenheng med dieselskandalen som hadde sitt utgangspunkt i Volkswagen, men henger sammen med at luftkvaliteten i mange tyske byer er dårligere enn det loven tillater. Ifølge tall fra tyske myndigheter dør årlig rundt 6.000 mennesker for tidlig som følge av høye nivåer av nitrogenoksid (NOx). Rundt 60 prosent av NOx-utslipp kommer fra kjøretøy, og i særdeleshet fra dieselmotorer.

Det finnes over 15 millioner biler med dieselmotor på tyske veier, i tillegg til flere millioner lastebiler, busser og tunge kjøretøy som også bruker diesel.