Verden

Netanyahu nær korrupsjonstiltale – pengesnusk kan igjen endre israelsk politikk

Benjamin Netanyahu og kona Sara har måttet kjempe mot anklager om økonomiske misligheter i lang tid. Nok en gang har politiet anbefalt tiltale mot dem.

ISTANBUL (Aftenposten): Politiet tror Benjamin Netanyahu mottok millioner i bestikkelser. Blir han tiltalt, rystes israelsk politikk i grunnvollene. Det er ikke første gang.

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har et hårfint flertall i nasjonalforsamlingen med én stemmes overvekt. Nå kan en anklage om økonomiske misligheter ødelegge for israelsk politikks suverent mest dominerende figur.

Det israelske politiet anbefaler nå at Netanyahu og kona Sara blir tiltalt for korrupsjon og bedrageri.

Sara Netanyahu måtte møte i retten i oktober. Hun er anklaget for å ha brukt 700.000 kroner for mye på å bestille mat til statsministerens residens. I residensen er det ansatt en kokk på heltid.

Politiet: Byttet markedsfordeler mot positiv medieomtale

Politiet hevder Israels største telekomselskap, Bezeq Telecom, fikk markedsfordeler mot at Netanyahu og kona fikk fordelaktig omtale fra et nyhetsnettsted eid av Bezeq.

Fra før er statsministerparet blant annet anklaget for å ha mottatt dyre gaver, som champagne, sigarer og juveler, for tilsammen 1,7 millioner kroner fra Hollywood-produsenten Arnon Milchan.

Les også

Saudi-Arabia har brukt millioner på Trumps hoteller. Nå nekter presidenten å kritisere den drapsanklagede kronprinsen.

Tidligere statsminister Ehud Olmert fikk i fjor sommer medhold i at han kunne slippe deler av fengselsstraffen. Han ble dømt for korrupsjon.

– Det er ingenting, og det blir ingenting

Den påtaleansvarlige Avichai Mandelblit har tidligere sagt at han ville vente med å komme med en avgjørelse til politiet hadde fått etterforsket alle anklagene mot Netanyahu. Nå har politiet gjort seg ferdig, og Mandelblit må bestemme seg for om han mener at politiets beviser holder vann.

Statsminister Netanyahu hevder seg sikker på at det ikke vil bli noen tiltale og kaller saken en heksejakt.

– Det vil ikke bli noe, for det er ingenting der, har vært Netanyahus mantra hele veien.

Tidligere finansminister Avraham Hirschson avbildet rett før han ble dømt i en domstol i Tel Aviv. Han ble funnet skyldig i å ha underslått 4,6 millioner kroner fra en fagforening han ledet.

Opposisjonen krever at statsministeren må gå av

Opposisjonen har krevd at statsministeren må gå av, men det nekter han å gjøre. Netanyahus partifeller har samlet seg omkring sin leder og baksnakker i stedet politiet. De hevder venstrevidde medier står bak, skriver Haaretz.

Koalisjonspartnerne har tidligere ikke latt seg skremme av at politiet har anbefalt tiltale mot Netanyahu. Finansminister Moshe Kahlon har gjort det klart at hans parti Kulanu trekker seg fra koalisjonen dersom det tas ut tiltale. I så fall vil ikke Netanyahu lenger ha flertall i nasjonalforsamlingen Knesset.

Nyvalg eller en statsminister på tiltalebenken?

Spekulasjonene om hva som skjer dersom det tas ut en tiltale, er mange.

 • Det kan bli et nyvalg. Spekulasjonene har rast lenge, men Netanyahu har holdt igjen. Et valg må holdes innen høsten 2019.
 • Netanyahus advokat foretrekker å inngå en avtale med påtalemyndigheten slik at Netanyahu slipper rettssak, ifølge The Jerusalem Post. Til gjengjeld kan statsministeren komme til å unnlate å stille til gjenvalg eller trekke seg rett etter valget.
 • Netanyahu kan tviholde på posisjonen sin selv om han blir tiltalt. I så fall kan det komme krav om at høyesterett avsetter ham.
Tidligere energiminister Gonen Segev snakker med tidligere statsminister Yitzhak Rabin. I 2018 ble Segev arrestert og anklaget for spionasjevirksomhet til fordel for Iran. Han er tidligere dømt for narkotikasmugling.

Ikke første toppolitiker som havner i politiets søkelys

Den israelske statsministeren gjennom 12 år er langt fra den første israelske toppolitikeren som anklages for kriminalitet.

 • Tidligere president Moshe Katsav ble i 2010 dømt til syv års fengsel for blant annet voldtekt.
 • Ehud Olmert, statsminister fra 2006 til 2009, ble dømt til seks års fengsel for blant annet korrupsjon i 2015. Straffen ble senere redusert til 1,5 år.
 • Slomo Benizri, prest og tidligere statsråd, ble i 2008 dømt til 18 måneders fengsel for blant annet å ha mottatt bestikkelser. Dommen ble forlenget til fire år i Høyesterett. Broren hans anklaget en konspirasjon av homofile for å stå bak. Dommen ble senere redusert til 16 måneders fengsel.
 • Aryeh Deri, tidligere innenriksminister, ble i 2000 dømt til tre års fengsel for å ha mottatt over 1,3 millioner kroner i bestikkelser.
 • Avraham Hirschson, tidligere finansminister, ble dømt til fem år og fem måneders fengsel i 2009 for å ha stjålet 4,6 millioner kroner fra den nasjonale fagforeningen mens han var foreningens leder.
 • Gonen Segev, tidligere statsråd, ble dømt til fem års fengsel for et forsøk på narkotikasmugling i 2004. I 2018 ble han igjen arrestert, mistenkt for spionasje til fordel for Iran.

Les mer om

 1. Benjamin Netanyahu
 2. Korrupsjon