Verden

Trumps tidligere advokat innrømmer å ha løyet for Kongressen

Michael Cohen, president Donald Trumps tidligere advokat, erklærer seg skyldig i å ha løyet for Kongressen om Trumps eiendomsprosjekt i Russland.

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen innrømmet i rettet torsdag å ha løyet til Kongressen om Trumps eiendomsprosjekt i Russland. Foto: AP / NTB scanpix

  • uvakt@ntb.no

Cohen er en av nøkkelfigurene i den omfattende Russland-etterforskningen som ledes av spesialetterforsker Robert Mueller, og han har nå inngått en avtale med Mueller.

Cohen møtte overraskende opp i en føderal domstol på Manhattan i New York ved 9-tiden torsdag morgen lokal tid. En times tid senere var rettsmøtet over.

Da hadde Cohen innrømmet å ha løyet overfor Senatets etterretningskomité i fjor om Donald Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva. Foran komiteen tonet han ned betydningen av sin kontakt med Kreml om det planlagte eiendomsprosjektet og kom med falske uttalelser om forhandlingene, som for øvrig aldri førte fram til en endelig avtale.

Trump: Lyver for å få mindre straff

Cohen sa i domstolen torsdag at han hadde løyet om tidspunktet for forhandlingene, samt andre detaljer, for være i overensstemmelse med Trumps «politiske budskap».

Cohen var kjent som Trumps «pitbull» og Trumps høyre hånd. Cohen fikk sitt pass påskrevet etter torsdagens innrømmelse.

– Cohen er en svak person som lyver for å få redusert fengselsstraff, sier presidenten i en kommentar.

President Donald Trump mener Michael Cohen lyver for å få mildere straff. Foto: AP / NTB scanpix

Svindel og skatteunndragelse

I løpet av de siste dagene har Trump og Trumps advokater kommet med flere verbale angrep mot justisdepartementet og Muellers kontor. Det var på forhånd ventet at Cohen ville erklære seg skyldig. Cohen har samarbeidet i Muellers gransking, og en av Muellers etterforskere var til stede i rettssalen torsdag.

Om to uker skal Cohen etter planen dømmes i en separat, føderal sak etter å ha erklært seg skyldig i august i banksvindel, unndragelse av inntektsskatt og valgkampfinansiering.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Etterforskning