Stadig svakere norsk krone – og verre kan det bli

Lav oljepris har gitt en svak norsk krone. Nå koster det over ni kroner for én euro. Suksess i atomforhandlingene med Iran kan gjøre det enda dyrere med ferie i utlandet.

Iran har sagt at de vil doble produksjonen av olje dersom sanksjonene mot landet blir opphevet. Det kan presse oljeprisene ytterligere ned. Da kan det bli enda dyrere å kjøpe utenlandsk valuta.

Synes du prislappen på den lenge planlagte Europa-turen har føket i været i takt med den svake kronekursen? Eller lurer du på om det kan lønne seg å ta ut dollar nå foran turen til USA?

Da bør du følge veldig nøye med på hva som skjer med atomforhandlingene med Iran.

Og nederst i denne saken får du tips til hvilke land du fortsatt kan få en rimelig ferie.

Oljeprisen ned – betyr valutapriser opp

Prisen på euro, dollar og en rekke andre viktige valutaer har nemlig skutt i været i takt med at prisen på olje har stupt på verdensmarkedet.

Den norske økonomien er nemlig så sterkt knyttet opp mot inntektene fra oljen, at kronekursen følger oljeprisen tett.

Prisen på et fat Brent råolje ligger nå på 56,8 dollar. Det er nesten halvparten av det oljeprisen lå på før oljeprisen stupte i fjor høst.

Avtale med Iran kan gjøre din ferie enda dyrere

Og oljeprisen kan komme til å synke enda mer dersom de pågående forhandlingene om Irans atomprogram lykkes.

Iran har verdens fjerde største oljereserver og kommer til å doble produksjonen av olje dersom sanksjonene mot landet heves, skrev Wall Street Journal for tre dager siden.

Bare forventningen om at iransk olje vil overstrømme et oljemarked som allerede flyter over av et overskudd med olje, har de siste dagene ført til en lavere oljepris. Iran nærmer seg en historisk avtale, og det skremmer oljemarkedet, melder CNN.

John Kerry går med krykker etter at han brakk benet under en sykkeltur. Det hindrer ham ikke i å lede forhandlingene med Iran.

Og i takt med det har den norske kronen svekket seg ytterligere.

Forhandlinger på overtid i Wien

Forhandlingene om en ny atomavtale med Iran går på overtid i Wien. Fristen for å komme frem til en avtale var opprinnelig 30. juni, men den ble først flyttet til tirsdag og deretter til fredag denne uken.

Ledende atomeksperter fra USA og Iran diskuterte i går vanskelige tekniske spørsmål, ifølge AP.

Senere i uken er det ventet at utenriksministrene fra USA og Iran vil treffes igjen for å forsøke å hamre ut en politisk avtale.

Oljeprisene ligger an til å falle ytterligere ettersom samtalene med Iran fortsetter, melder MarketWatch onsdag. De mener det bare er et tidsspørsmål før sanksjonene mot Iran blir opphevet.

Det vil altså føre til enda lavere oljepriser og en enda svakere krone. Å utsette kjøp av valuta før ferien kan altså være en dårlig ide.

Tyrkia er det beste alternativet

– Interessen for norske kroner i utlandet er liten for tiden. Derfor må vi regne med at kronen vil holde seg svak gjennom sommeren. Dessverre for ferierende nordmenn, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Tyrkia er et av de få landene hvor nordmenn ikke har mindre kjøpekraft enn før.

Mange europeiske land, for eksempel Danmark, har en valuta som følger euroen tett. Derfor har de fleste reisemål i Europa allerede blitt dyrere for nordmenn å besøke.Dersom du ennå ikke har bestilt ferien og ønsker å få mest mulig ut av kronene, finnes det et sted som fortsatt kan være lurt å sjekke ut:

– Tyrkia har ikke blitt så mye dyrere. Fordi den tyrkiske liren har svekket seg det siste året, har nordmenn omtrent samme kjøpekraft her som i fjor, sier Viland.

Hun forklarer at politisk uro kombinert med høyere renter i USA gjør at tyrkiske lire faktisk har blitt billigere om man ser noen år tilbake i tid.

Eksotiske reisemål har økt minst i pris

Om man kun ser på kronekursen, er verken Europa eller Nord-Amerika spesielt gunstige reisemål denne sommeren.

– Kronen er svak generelt. Vil man reise utenfor Europa, har jo for eksempel rubelen svekket seg ganske kraftig. Men der har jo prisnivået til gjengjeld steget mye, sier Joachim Bernhardsen, makrostrateg i Nordea Markets.

En kjapp gjennomgang viser at verken Bulgaria, Thailand, eller Australia er spesielt billige å reise til for tiden. Ikke engang på Island kan vi få mer ut av kronene denne sommeren.

– Brasil er muligens et unntak, kronen har faktisk styrket seg litt mot brasilianske real siden starten av 2014. Så det blir litt eksotiske reisemål om man skal velge et land der kronen har svekket seg lite, sier Bernhardsen.

Den eneste trøsten må være at analytikerne tror kronen vil styrke seg mot euro utover høsten.

Og at det tross alt ikke er så ille i et litt lengre perspektiv.

– Det kommer jo an på hvor langt tilbake man sammenligner med. Kronen har bare svekket seg 9 prosent mot euro siden begynnelsen av i fjoråret. Det er ikke så ille, men vi har blitt så vant til å få en god kurs, sier Bernhardsen.