Verden

Maktkamp mellom Iran og Saudi-Arabia etter katastrofen i Mekka

«Inkompetent». «Ansvarsfraskrivelse». Kritikken har haglet etter at 769 muslimske pilgrimer mistet livet i Mekka. - Kritikken handler om maktkamp i den muslimske verden, mener norsk forsker.

Her er pilgrimer på vei til rituell steining av djevelen i Mina, like ved Mekka. Katastrofen i forrige uke brukes nå i maktkampen om å være den ledende muslimske nasjonen, mener forsker Cecilie Hellestveit. Foto: Mosa'ab Elshamy

 • Geir Salvesen

De skulle steine djevelen, som er ett av innslagene i den muslimske pilgrimsferden til Mekka i Saudi-Arabia. Men trengselen i gatene i Mina torsdag i forrige uke der mer enn syv hundre mennesker ble trampet og klemt i hjel, og der desperate mennesker kastet barn opp på telttak i håp om å redde dem, har nå utløst en bitter strid i den muslimske verden. Hardest i kritikken er Iran, som mistet 131 av sine borgere.Tallet er muligens høyere ettersom de totale tapstallene i helgen ble oppgradert til 769, i følge Al Jazeera.

Iranske myndigheter organiserte fredag protestmarsjer i gatene i Teheran hvor folk ropte slagord og fordømte angivelig inkompetanse blant myndighetene i Saudi-Arabia.

— Saudi-Arabia er ikke i stand til å organisere pilgrimsreisen, sa Ayatollah Mohammad Emami Kashani da han ledet den ukentlige fredagsbønnen i Teheran. Han krevde at organiseringen måtte overlates til andre muslimske stater.

Lover gjennomgang av hajj

Saudi Arabias kong Salman har allerede lovet en gjennomgang av organiseringen av hajj, som pilgrimsreisen kalles.

Irans visepresident Eschaq Jahangiri sa ifølge BBC at andre nasjoner også måtte få en rolle i etterforskningen.

På iransk side ble det hevdet at ulykken skyldtes stengninger av en vital veistrekning slik at noen saudi-arabiske vip-folk skulle passere. Dette ble kategorisk avvist fra saudi-arabisk side som ondsinnede rykter satt ut av iranske myndigheter.

Uansett hjalp det ikke at det var 46 grader da ulykken sjedde kl 09 om morgenen. Øyenvitner beskriver hvordan folk ble dehydrerte, forvirrede, desorienterte og at de falt, uten å være i stand til å komme seg opp igjen.

Millioner av mennesker befinner seg nå i områdene rundt Mekka på pilgrimsferd. Foto: Amr Nabil

Les også

Kraftig kritikk av Saudi-Arabia etter pilegrims-tragedie

— Kamp om å være den ledende nasjonen

Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute i Oslo, ser striden i kjølvannet av katastrofen som et uttrykk for kampen om hvem som skal være den ledende muslimske nasjonen.

- I hvilken grad er kritikken fra Iran, som mistet 131 mennesker, en legitim kritikk og i hvilken grad kan de gjensidige beskyldningene mellom Iran og Saudi-Arabia kobles til den religiøse motsetningen mellom sjiamuslimer i Iran og sunnimuslimer i Saudi-Arabia?

— For det første tror jeg ikke dette skal kobles til sunni-/sjia-problematikken. Det handler mer om politisk rivalisering. Når det tjener deres interesser, vil hvert av de to landene bruke det. Men her har vi Saudi Arabia som påberoper seg å være den ledende nasjonen i den muslimske verden som beskytteren av de to store moskeene (i Mekka og Medina). Det er en plass som Iran og Tyrkia pleier å utfordre, og de har stikk til hvordan Saudi Arabia forvalter den rollen. Dette er åpenbart en av mulighetene for stikk mot Saudi Arabia, og hvem som skal være den store muslimske nasjonen.

Les også

107 døde etter kran-ulykke i moské i Mekka

— Ledd i en pågående rivalisering

Hellestveit sier at dette kommer på samme tid hvor Iran nå skal inkluderes i FN for å få slutt på Syria-konflikten. Mens Saudi-Arabia har fått presidentskapet i FNs menneskerettighetsråd.

— Det er en pågående rivalisering mellom de de to landene og det er forsøk på en politisk kapitalisering på det som ellers er en fryktelig tragedie.

- Iranske myndigheter mener Saudi-Arabia er inkompetente til å håndtere Hajj?

— Det er et klassisk argument fra Irans side at Saudi-Arabia ikke har gode nok statsinstitusjoner, bortsett fra på finans- og oljesektoren. Slike hint om at Saudi-Arabia ikke klarer å holde orden i eget hus, kommer ganske ofte.

- Kritikken kommer trass i at Saudi-Arabia har investert enorme summer i Mekka?

— Den måten hvor Mekka er blitt transformert fra et sted med mange gamle bygninger - som nå er revet - og til store shoppingsentre og skyskrapere, er en utvikling mange har vært svært kritiske til. Kritikken har gått på at Saudi Arabia har fokusert på økt tilstrømning av folk og måter å tjene penger på muslimenes pilgrimsferd, i stedet for å konsentrere seg om å øke sikkerheten. Dette er en sensitiv og veldig kinkig sak for landet.

 1. Les også

  Dette vet vi om katastrofen i Mekka

 2. Les også

  Lar seg ikke skremme av ulykkene

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  En religiøs leder sier iranere ikke er muslimer. Han får kraftig svar.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Under Hajj står muslimske pilegrimer som sild i tønne. I år er pilegrimsferden helt annerledes.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  #Mosquemetoo: På pilegrimsreise til Mekka opplevde de å bli seksuelt trakassert av fremmede menn

 4. VERDEN
  Publisert:

  Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Farlig rivalisering i Midtøsten

 6. VERDEN
  Publisert:

  Den iranske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å stå bak terrorangrep