Verden

Her blir Rawan (5) reddet ut av ruinene. Resten av familien hennes ble drept i bombeangrepet.

Ifølge en lokalsykehussjef er minst 91 drept fredag. Hele familien til Rawan Alosh ble utslettet.

  • NTB
  • Jørgen Svarstad

Jenta er nesten helt begravd i betong og jord, bare hodet og den øvre delen av overkroppen stikker opp. Hun er ute av stand til å bevege seg. Hun gråter mens en redningsarbeider forsøker å dra henne opp etter hestehalen. Til slutt klarer redningsteamet å fjerne nok steinsprut til å trekke henne opp, før hun i en fart blir fraktet av gårde for medisinsk behandling.

Det viser den dramatiske videoen av redningsaksjonen i Bab al Nairab-distriktet i Aleppo.

Ifølge Sky News er jenta på videoen fem år gamle Rawan Alowsh. Hun hadde tre søstre og to brødre som alle ble drept i fredagens bombeangrep. Det gjorde også faren Mohammad (28) og moren Kafeah (28).Rawan Alosh på sykehuset etter at hun ble reddet.

Folk fanget i hjemmene sine

Mens regimet bombarderer byens opprørskontrollerte områder nærmest uten opphør, er folk fanget i hjemmet sitt, livredde for å gå ut, ifølge kilder i byen.

– Folk ønsker ikke annet enn en måte å komme seg vekk på, sier Ibrahim Alhaj i Hvite hjelmer, det frivillige syriske redningskorpset som denne uken ble tildelt Right Livelihood-prisen.

– Folk venter på Guds nåde. Ingen forlater hjemmet sitt. De ønsker bare en humanitær korridor for å komme ut av Aleppo. De ønsker ikke noe annet, kun en vei for å dra fra Aleppo, sier han.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte fredag at nær 30 sivile, deriblant tre barn, er drept i bombardementene. Mange flere er såret. Men tallene spriker. En kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at 70 er drept siden fredag morgen. Fredag kveld sa en lokal sykehusleder til Reuters at 91 var drept.

Angrepene blir ifølge SOHR utført med syriske og russiske fly. Kilder i byen beskriver bombardementet som verre enn noensinne.

Innbyggere undersøker restene av bygninger som ble ødelagt i et flyangrep mot opprørskontrollerte områder av Aleppo fredag.

Ny offensiv

Det syriske regimet har denne uken innledet en ny offensiv for å ta kontroll over hele byen.

Det har samtidig bedt de anslagsvis 250.000 sivile i de opprørskontrollerte bydelene om å komme seg ut og lovet at de skal vil være trygge. Men løftene er falske, mener folk inne i Aleppo.

– Ingenting som regimet sier om korridorer, stemmer med virkeligheten, ingenting. Hvordan kan vi bevege oss ute i gatene når vi ikke føler oss trygge? Hvis det stemte, ville jeg dratt nå, sier en 48 år gammel mann som bor sammen med sine gamle foreldre, kona og en datter.

Les også

Assads soldater med ny offensiv mot Aleppo

Tilfluktsrom ødelagt

Bombene har også rammet underjordiske rom, der sivile tidligere har kunnet søke tilflukt, samt sentre drevet av Hvite hjelmer.

– Dette er svært alvorlig. President Bashar al-Assads luftstyrker har målrettet gått etter sivilforsvarssentrene, sier Ibrahim Alhaj i Hvite hjelmer. Han har aldri opplevd så kraftige angrep tidligere.

Bombene har også truffet boligområder og infrastruktur. Også ambulanser og brannbiler skal ha blitt ødelagt.

Selv om regimets styrker har forsøkt å rykke inn i flere nabolag, skal opprørere så langt ha vært i stand til å slå angrepene tilbake, ifølge aktivister. Men regjeringssoldater skal samtidig ha greid å rykke frem sør i byen.

En syrisk offiser har opplyst at angrepene muligens vil fortsette i en lengre periode og vil ble etterfulgt av en «bakkeoffensiv».

Både sykehus, nødhjelpskolonner og ambulanser har vært mål for angrep i den ekstremt brutale konflikten.

Ingen våpenhvile

Selv om diplomater jobber intenst for å få på plass en ny våpenhvile, har samtalene vært resultatløse. Det tyske nyhetsbyrået DPA skriver at diplomatiet er «på randen av resignasjon».

Torsdag møttes USAs utenriksminister John Kerry, Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og representanter for en rekke andre land, men møtet brøt sammen, og Kerry kom med sterke utfall mot russerne etter møtet. Det var meningen at de to skulle møtes igjen fredag.

Den syriske regjeringshæren erklærte mandag den forrige våpenhvilen for over etter at flere titall syriske soldater ble drept i et angrep utført av den USA-ledede militærkoalisjonen.

Siden har en av FNs nødhjelpskolonner, som skulle brakt mat til sivile i Aleppo, blitt bombet. USA hevder syriske og russiske styrker utførte angrepene, noe de selv avviser. FN varslet fredag at organisasjonen vurderer alternative ruter for å få nødhjelp inn i den østlige delen av Aleppo, men talsmann Jens Lærke innrømmer samtidig at det som skjer videre, er utenfor FNs kontroll og at situasjonen ser svært mørk ut.

Les også

  1. Denne uken snakker alle verdenslederne om ett land

  2. «Kjære Obama. Kan du hente gutten i ambulansen og ta ham med hit? Han kan bli broren min.»

  3. USA holder Russland ansvarlig for bombing av nødhjelpskolonne