Verden

Slik skal Trump og Clinton psyke hverandre ut i debatten

Stilkarakterene kan bli viktigst når klassens flinke pike utfordrer skolegårdens bøllete gutt til tidenes TV-duell natt til tirsdag. Her er fem ting du må vite om debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Nattens debatt på Hofstra University like utenfor New York kan bli tidenes mest sette politiske begivenhet i USA. Mer enn 100 millioner mennesker forventes å få med seg duellen mellom demokraten Hillary Clinton og republikaneren Donald Trump.

Dette bør du vite på forhånd dersom du skal sette vekkerklokken til å ringe klokken 03:00 (norsk tid) natt til tirsdag for å få med deg debatten:

1. Begge vil prøve å psyke hverandre ut

Clinton har alltid har vært kjent for sine grundige forberedelser og dype kunnskap om temaene hun snakker om. Trump en type som ofte bruker sin store personlighet til å overkjøre sine meningsmotstandere.

Amerikanerne har kjent – i hvert fall sett på TV – både Trump og Clinton i over 30 år. Det blir vanskelig for dem å introdusere seg på nytt til velgerne. Derfor blir det trolig desto viktigere for begge to å forsøke å rive ned motstanderen.

Hvordan gjør man det? Ved å finne ømme punkter for å psyke den andre ut.

Clinton, for eksempel, har plassert milliardæren Marc Cuban på første rad under debatten. Cuban har vist en egen evne til å komme under huden på Trump ved å kritisere ham som forretningsmann.

Trump svarte ved å tvitre om at Gennifer Flowers var invitert, hun er en av Bill Clintons tidligere elskerinner, til å sitte på første rad sammen med Cuban. Visepresidentkandidat Mike Pence avviste imidlertid senere at Flowers kommer.

Dette blir en kamp mellom klassens flinke pike og skolegårdens bølle. For begge kandidatene vil det bli viktig å prøve å rive den andre ned.

Trump vet at seernes forventninger til ham er så lave at han kommer til å fremstå som en vinner så lenge han klarer å holde seg rolig uten å si noe som vitner om stor kunnskapsløshet.

Dette vet også Clinton, noe som gir henne grunn til å trykke på så mange ømme punkter hun kan.

Clinton vet også dette:

2. Trump sliter i debatt med kvinner

Noen av de verste øyeblikkene for Trump i denne valgkampen har kommet når han er blitt konfrontert av sterke kvinner.

I den første TV-debatten i nominasjonskampen i august 2015 ble han satt ut da programleder Megyn Kelly begynte å lese opp noen av de nedsettende tingene han tidligere har sagt om kvinner.

Han ble også perpleks og utilpass da Carly Fiorina, en av hans motstandere i nominasjonskampen, påpekte i en debatt at «kvinner over hele USA hørte hva Trump sa» etter at han forsøkte å bortforklare hvordan han hadde snakket nedsettende om Fiorinas utseende.

Trumps forhold til kvinner er et ømt punkt for ham. Vi kan forvente at Clinton utnytter dette for alt det er verdt.

3. Stilkarakterer er ofte viktigere enn substans i TV-debatter

Nattens duell skjer på samme dato som den aller første TV-debatten i USA, der John F. Kennedy og Richard Nixon kjempet om presidentvervet i 1960.

Folk som hørte debatten på radio mente at Nixon vant, mens Kennedy ble kåret til seierherre blant TV-seerne. Ikke bare på grunn av det han sa, men fordi han fremsto som rolig og smilende, mens Nixon svettet og så nervøs ut.

Ofte er øyeblikkene folk husker fra TV-debattene, ting som ikke handlet om innhold, men om kandidatenes væremåte.

Barack Obama tapte den første debatten mot Mitt Romney i 2012 fordi han virket irritert. Ronald Reagan vant en ellers dårlig debatt mot Walter Mondale i 1984 fordi han spøkte om sin egen alder.

George H.W. Bush tapte stort på at han i en debatt med Bill Clinton i 1992 så på klokken sin flere ganger – det virket som om han hadde viktigere ting å gjøre enn å selge sitt innhold til velgerne.

Kroppsspråket er essensielt i slike debatter, og det vil være noe begge kandidatene er oppmerksomme på i natt.

Les også

Når folk forteller sine saftigste Clinton-rykter rundt leirbålet, har det ingen hensikt å argumentere imot

4. Debattene teller!

Opptil 20 prosent av velgerne sier at de enten ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på eller at de vil stemme på en annen kandidat enn Trump eller Clinton.

Det er altså mange muligheter til å vinne nye tilhengere i nattens debatt, selv om dette kan bli vanskelig hvis begge kandidatene bruker tiden sin på å prøve å rive den andre ned.

I tidligere presidentvalg har debattene ført til en endring i meningsmålingene på opptil 2–3 prosent. I et valg som er så jevnt som det årets valg ser ut til å være – Trump og Clinton ligger så godt som likt på de siste målingene – kan de tre debattene vise seg å være svært viktige.

Les også

Folks inntekter øker kraftig i USA. Her er grafen som forteller hvorfor mange velgere likevel kjenner seg igjen når Trump sier det går dårlig.

5. Ikke undervurdér Trump

Selv om milliardæren har vist at han er svak dersom han blir presset på detaljer om sine egne standpunkter – eller om sin egen kunnskap om det politiske systemet – er han en formidabel debattmotstander som parkerte sine motstandere i nominasjonskampen.

Samtidig er dette første gang han stiller til debatt med kun én annen person på scenen. Hvordan han reagerer da? Det får vi se i natt.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. USA
 3. Hillary Clinton
 4. Donald Trump
 5. John F. Kennedy
 6. Meningsmålinger
 7. TV