Nå er også bestemødrene utpekt som utenlandske agenter

Disse gamle damene er så farlige for Putins regime at de nå er stemplet som «fremmede agenter».

Ljudmila Alexejeva (til venstre) regnes som bestemoren for Russlands menneskerettighetsbevegelse. Svetlana Gannusjkina (høyre) er en av grunnleggerne av "Memorial". Her sitter de i kontorene til NRK i Moskva i 2012, slik at det gjort mange ganger før i håp om å få Nobelprisen.
  • Per Anders Johansen

– Dette viser absurditeten i dagens Russland, sier den russiske menneskerettighetsaktivisten Svetlana Gannusjkina til Aftenposten.

Hun er en av grunnleggerne av organisasjonen Memorial og leder av Borgerhjelpsorganisasjonen i Russland.

– For meg er det vanvittig at de vil straffe oss som kriminelle bare fordi vi samarbeider internasjonalt. Men slik har landet vårt blitt, sier Gannuskina.

Slik blir du fremmed agent i Russland

De russiske menneskerettighetsaktivistene i organisasjonen Memorial har jobbet for mennesker som er forfulgt helt siden 1989.

I årevis samlet de informasjon om ofrene for Gulag og russiske samfunnskritikere som ble plassert i sovjetiske psykiatriske sykehus, eller på andre måter ble ødelagt av den kommunistiske forfølgelsen.

Problemene startet for alvor da de kritiserte Russlands skjulte krigføring i Ukraina.

Tirsdag kveld ble de stemplet som «fremmede agenter» av det russiske innenriksdepartementet etter en årelang granskning.

Begrunnelsen er at de driver «politisk arbeid» i Russland samtidig som de samarbeider internasjonalt og mottar økonomisk støtte fra utlandet.

Menneskerettighetsaktivisten Svetlana Gannusjkina går ut av en rettssal i Moskva i 2013. Hun har brukt mye tid i rettssaler de siste årene. Nå er hun for fjerde gang stemplet som "fremmed agent" av russiske myndigheter og risikerer store bøter og fengsel.

Nobelpris-kandidat

Fredag er Gannusjkina en av de fremste kandidatene til å få Nobels fredspris som følge av sitt arbeid.

– Dette er fjerde gang jeg blir stemplet som en utenlandsk agent, sier Gannusjkina.

– Vi begynner å venne oss til at de fremstiller oss som simple kriminelle. Makthaverne gjør alt for å sverte oss. Men vi lar oss ikke knuse så lett.

Tidligere har både Sakharov-senteret, Borgerhjelpsorganisasjonen og en annen del av Memorial blitt ilagt bøter og straffer. I alle organisasjonene har Gannusjkina vært en viktig drivkraft.

Det nye nå er at Putins maktapparat har kriminalisert mulighetene til å skaffe seg økonomisk støtte fra utlandet.

– Vi anser dette som en ulovlig handling, og vi vil anke denne saken til domstolene, heter det i en melding fra styret i Memorial.

Ljuudmila Alexejeva, leder av Helsingfors-gruppen i Moskva og en av Russlands fremste menneskerettighetsforkjempere.

Mener bestemødrene underminerer Russland

Menneskerettighetsorganisasjonen Memorial har lenge vært under granskning av russiske sikkerhetsmyndigheter.

I fjor hevdet Innenriksdepartementet i Moskva at nettsidene «underminerer den konstitusjonelle ordenen i Den russiske føderasjonen».

– De oppfordrer til å velte myndighetene og forandre det politiske regimet, skrev Innenriksdepartementet i november i fjor. Dermed startet etterforskningen.

Svetlana Gannusjkina var matematiker før hun engasjerte seg i menneskerettighetsarbeid. Her minnes hun drapet på journalisten Anna Politkovskaja under en markering i oktober 2012.

Slik virker loven

Den russiske loven om «fremmed agent» trådte i kraft i 2012 og rammer alle organisasjoner som mottar støtte fra utlandet og driver «politisk aktivitet».

Organisasjonene pålegges å kalle seg selv for «fremmed agent» hver gang de presenterer seg.

I tillegg må de finne seg i omfattende og hyppige kontroller av regnskaper.

Dette har så langt rammet over 100 organisasjoner i Russland, blant annet Levada-senteret, Golos, Memorial, miljøvernorganisasjoner, Transparency International, Komiteen mot tortur, Amnesty og Human Rights Watch.

Den russiske miljøorganisasjonen Green World stenger også sin virksomhet nå, etter å ha samarbeidet med det norske Naturvernforbundet i mange år.

– Noe som burde tilhøre fortiden

– Dypt skuffende, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Å stemple NGO’er som «utenlandske agenter» er diskriminerende og er noe som burde tilhørt fortiden, heter det i en pressemelding fra Europarådet.

Flere av organisasjonene som de siste årene er blitt stemplet som «fremmede agenter», har senere vært nødt til å legge ned.

"Fremmed agent" står det på døren til Memorial. For russere flest gir betegnelsen "fremmed agent" assosiasjoner til forræderi og den kalde krigen.

– Hva gjør dere nå?

– Vi fortsetter arbeidet og holder ut så lenge vi kan. De får straffe oss så mye de vil med disse absurde lovene. Men det er klart dette koster. Mange andre organisasjoner er allerede likvidert. Så vi får seg hva som skjer, sier Gannusjkina til Aftenposten.