Verden

Mens vestlige politikere ble traktert med russisk kaviar til titusenvis av kroner og luksusturer, kastet regimet kritikerne i fengsel

Europarådets parlamentarikerforsamling spilte tidligere en viktig rolle i en rekke saker, mener eksperter.

Aserbajdsjansk politi arresterer en demonstrant i hovedstaden Baku. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner bruker regimet tortur i utstrakt grad, opposisjonelle blir forfulgt eller fengslet.
 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale

Aftenposten har skrevet om hvordan Aserbajdsjan skal ha bestukket politikere i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) for å stoppe kritikk av omfattende brudd på menneskerettighetene. Politikerne skal ha fått dyre gaver, blitt påspandert luksusturer og fått millioner av kroner under bordet.

Europarådets menneskerettighetskommissær Nils Muižnieks mener at korrupsjonssaken har vært ødeleggende.

– Det har kastet en lang skygge over hele Europarådet og ødelagt mye av vårt arbeid.

Samtidig understreker han at resten av organisasjonen ikke har vært rammet av denne korrupsjonen, og at det ikke har påvirket institusjonene som ivaretar Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, slik som Menneskerettighetsdomstolen og antitorturkomiteen.

Han peker på at PACE tidligere spilte en viktig rolle i mange saker. Eksempler på det er CIAs hemmelige fengsler, der de sperret inn terrormistenkte uten dom, og smugling av menneskelige organer i Kosovo.

– Parlamentarikernes handlinger førte til store endringer og forbedringer. På grunn av korrupsjonssaken begynner det dessverre å bli mange år siden forsamlingen tok ledelsen i menneskerettighetssaker, sier Muižnieks.

Europarådets oppgave er å forsvare menneskerettigheter, rettsstatsprinsipper og demokrati.

Thorbjørn Jagland holder tale til Europarådets parlamentarikerforsamling tidligere i år. Jagland har vært generalsekretær for Europarådet siden 2009.

Fikk positive konsekvenser

Muižnieks får støtte av Andrew Drzemczewski, som i mange år jobbet for Europarådet og nå er gjesteprofessor ved Middelsex-universitetet i London. Drzemczewski forteller at en rapport og en resolusjon i PACE om smuglingen av organer i Kosovo førte til en stor EU-granskning, flere er blitt stilt for retten og det har ført til en rekke institusjonelle endringer i Kosovo.

Også i saken om CIA-fengslene førte det til forbedringer og endringer etter PACE tok opp saken, fremholder Drzemczewski.

Aftenposten har dokumentert at det ble varslet om korrupsjonssaken i mange år, og at den var bredt kjent i Strasbourg. Likevel ble ikke noe gjort. Først i sommer ble det satt ned en uavhengig granskningskommisjon.

– Korrupsjonssaken har svekket troverdigheten til hele Europarådet, og prisen er blitt betalt av aserbajdsjanske regimekritikere i fengsel, i eksil, fornedret og mistrodd, sier Berit Lindeman som tidligere var seniorrådgiver i Helsingforskomiteen og har jobbet med Europarådet i en årrekke.

Roste regimet

PACE-politikere, menneskerettigsforkjempere og aserbajdsjanske regimekritikere som Aftenposten har snakket med, fremholder at Aserbajdsjan fikk kjøpt seg stor makt i parlamentarikerforsamlingen. Resultatet var at forsamlingen mildnet sin kritikk av det kaukasiske landet – noen ganger roste det – godkjente en rekke valg som var preget av fusk og fanteri og stoppet en rapport som tok for seg politiske fanger i Aserbajdsjan.

– Det førte til en bølge av arrestasjoner av opposisjonelle. I løpet av et år ble mange av de mest kjente menneskerettsforkjemperne, journalister, advokater og unge aktivister dømt til lange fengselsstraffer, forteller Lindeman.

Hun mener at Aserbajdsjan våget å gjøre dette fordi regimet hadde fått så stor makt i Europarådets parlamentarikerforsamling.

– De visste at de kunne avvise kritikk.

Europarådets menneskerettighetskommissær, Nils Muižnieks.

Prioriterer ikke Europarådet

Hvordan kunne ett av verdens mest autoritære regimer kuppe PACE på denne måten?

– Vi var naive. Vi skulle endre de nye medlemslandene, men det motsatte skjedde, hevder den nederlandske parlamentarikeren Pieter Omtzigt.

Det grunnleggende problemet er at Vest-Europa ikke har prioritert arbeidet i Europarådet, mener organisasjonens menneskerettighetskommissær, Nils Muižnieks.

– Noen få parlamentarikere er opptatt av demokrati og menneskerettigheter; det store flertallet bryr seg ikke. For nye medlemsland er Europarådet veldig viktig, mindre for de gamle medlemslandene.

Han mener at Europarådet er basert på overoptimistisk tro om at land hele tiden vil bli mer demokratiske, men slik er det ikke.

– Aserbajdsjan er ikke det eneste eksempelet på det, men det verste. Problemet er at det ikke er noen reell vilje til å gjøre noe med dette.

B-politikere

Muižnieks får støtte av Göran Lindblad, tidligere leder for den svenske PACE-delegasjonen.

– Vesten sender ofte B-politikere til Strasbourg. De er sjelden forberedt, ser på turene som hygge og er mest opptatt av å snakke om sykkelveier i hjemlandet. De blir lett overkjørt av skarpskodde politikere fra de nye medlemslandene, hevder han.

At Europas viktigste vaktbikkje for menneskerettigheter så enkelt og uhindret lot seg korrumpere angår oss alle i høyeste grad, sier Lindeman. Hun peker på at Europarådet ble stiftet for å forvalte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen slik at alle europeere skal ha et forsvar mot krenkelser av våre menneskerettigheter.

– Hvis denne institusjonen svikter, svikter også vårt vern mot menneskerettsovergrep.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5