AP: Alle syriske IS-krigere forlater Raqqa

Alle syriske IS-krigere er i ferd med å forlate Raqqa, melder SOHR. Fremmedkrigere i ekstremistgruppa skal også være på vei ut av den tidligere IS-bastionen.

Store deler av Raqqa ligger i ruiner etter Syria-krigen.

Syriske IS-krigere og familiene deres skal være på vei mot ukjente bestemmelsessteder, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), ifølge AFP. SOHR sier det nå gjøres forberedelser som skal sørge for at også fremmedkrigere som har sluttet seg til gruppa, skal forlate byen.

Ifølge en talsperson for styrkene som kjemper mot den ytterliggående islamistgruppa i den syriske byen, skal flere IS-medlemmer ha overgitt seg til de USA-støttede SDF-styrkene som kjemper for å ta kontroll over Raqqa. Talspersonen sier ikke noe om hvor mange det skal dreie seg om.

Raqqa har siden 2014 vært hovedstaden i IS' såkalte kalifat, men SDF har siden juli vært på offensiven for å gjenerobre byen. Flere nabolag som utgjør 80 prosent av byen, er allerede på SDFs hender.

– Offensiv i gang

Ekstremistgruppa kommer til å tape byen lørdag eller søndag, hevdet de syriskkurdiske YPG-styrkene tidligere lørdag.
YPG-talsmann Nouri Mahmoud sier til Reuters at kampene fortsatt pågår inne i Raqqa by.

YPG spiller en sentral rolle i den USA-støttede opprørsalliansen SDF, som nå leder an i kampen mot den ytterliggående islamistgruppa i Syria. SDF-talsmann Mustafa Bali sier lørdag formiddag at den «endelige» offensiven for å drive ekstremistgruppa ut av byen er i gang.

Han sier det kan ta timer eller dager før byen er frigjort. Bali sier kampene mot IS-krigere fortsatt pågår i flere bydeler.

– Vil ikke anslå

SOHR hevdet lørdag morgen at IS-krigere og familiene deres allerede har forlatt byen, og busser er på plass for å kjøre ut fremmedkrigere og deres familier. De sier ikke noe om hvor de i så fall skal kjøres til.
Den USA-støttede styrken mot IS hevder at et hundretalls IS-tilhengere har overgitt seg i løpet av kampene i Raqqa de siste dagene. Men ifølge alliansen gjenstår det fortsatt noe før byen er frigjort.

– Vi forventer tøffe kamper de kommende dagene, og kommer ikke anslå noe bestemt tidspunkt for når vi tror at IS kommer til å være fullstendig beseiret i Raqqa, sier Ryan Dillon, talsperson for de amerikanskstøttede styrkene.