Dødstallet stiger i Mogadishu

Mange sivile ble rammet da en lastebilbombe eksploderte ved et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu lørdag. Ifølge en lokal politimann ble over 50 drept.

Bomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix
  • NTB

Innbyggere i byen forteller at eksplosjonen lørdag ettermiddag var den kraftigste de har opplevd på flere år.

Bomben var tilsynelatende rettet mot Safari Hotel, som ligger i en travel gate i distriktet Hodan, ikke langt unna utenriksdepartementets lokaler. Politiet opplyste kort tid etter eksplosjonen at over 20 var drept, men varslet at dødstallet kom til å stige ettersom flere mennesker var fanget i ruinene av hotellet.

Sent lørdag kveld opplyser en politimann til nyhetsbyrået DPA at minst 50 mennesker ble drept, de aller fleste sivile. I tillegg ble 80 mennesker såret, ifølge tjenestemannen.

– Det var en stor eksplosjon, forårsaket av en lastebil med eksplosiver, sa Mohamed Adan i sikkerhetsstyrkene.

Voldsomme ødeleggelser

Skuddsalver kunne høres i området etter eksplosjonen, som forårsaket voldsomme ødeleggelser ved et travelt veikryss. Flere døde mennesker og blodige sandaler og sko lå strødd ved bombestedet. Biler var blåst over ende og lå brennende i gata.

– Døde kropper lå strødd utover området. Jeg har aldri sett et så grusomt angrep. Ødeleggelsene minner om de et jordskjelv forårsaker, sier Ahmed Hassan som var vitne til eksplosjonen.

Et annet vitne, Abdiasis Qorane, sier over hundre biler sto i brann, inkludert hans egen.

– Det var blod overalt, sa Qorane.

Dører og vinduer ble blåst ut i bygninger flere hundre meter fra eksplosjonsstedet. Borgermester Thaabid Abdi sier de arbeider med å få ut folk fra ruinene.

Veisperringer

Beredskapen har vært høy i Somalias hovedstad, der militæret er utplassert ved flere veisperringer.

Ifølge politioverbetjent Mohamed Hussein hadde sikkerhetsstyrker fulgt etter lastebilen i forkant av angrepet fordi den vakte deres mistanke.

Ingen tok umiddelbart på seg ansvar for angrepet, men den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab har tidligere utført blodige bombeangrep mot sivile i Mogadishu.

Safari Hotel er også et vanlig stopp for folk som har vært på reise i utlandet, regjeringsansatte og journalister. Sikkerhetsstyrker stopper og gjennomsøker til vanlig biler i veikrysset ved hotellet.

Forsvarsminister gikk av

Bomben gikk av to dager etter at sjefen for USAs Afrika-kommando var i Mogadishu for å møte Somalias president.

Samtidig gikk landets forsvarsminister og hærsjef av uten at det ble oppgitt noen offisiell forklaring.

Islamistgruppa al-Shabaab har den siste tiden trappet opp sine angrep mot militærbaser sør og sentralt i Somalia. USA har samtidig trappet opp droneangrep mot den al-Qaida-tilknyttede gruppa, som også kriger mot 20.000 soldater fra Den afrikanske union i landet.