Verden

Smittekilden er ikke funnet

Britiske myndigheter vet fortsatt ikke hvordan det dødelige H5N1-viruset ble spredt til en stor kalkunfarm i Suffolk. En rekke tiltak iverksettes for å hindre spredning .

2600 kalkuner er døde og 159 000 er i ferd med å bli destruert på Europas største kalkunfarm. LUKE MACGREGOR/REUTERS

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>hilde Harbo <

Fugleinfluensaen, som er av det mest farlige, asiatiske slaget, ble oppdaget etter at 2600 kalkuner døde i løpet av vel et døgn. De resterende 159 000 er nå i ferd med å bli slaktet. Samtidig er et område med en radius på tre kilometer rundt gården stengt av, og ytterligere et område med en radius på ti kilometer satt under overvåking.Bernard Matthews-gården, som skal være Europas største kalkunfarm, har flere tusen ansatte. De som har hatt kontakt med de syke fuglene, vil nå bli tilbudt influensavaksinen Tamiflu. Det finnes ingen vaksine mot influensaen forårsaket av det dødelige H5N1-viruset, men Tamiflu kan allikevel redusere risikoen for smitte.

— Ingen fare.

Samtidig understreker britiske helsemyndigheter at det er ekstremt liten risiko for at mennesker vil bli smittet etter utbruddet av fugleinfluensa. Det gjelder også de ansatte på farmen. - På en moderne kalkunfarm skjer mye av fôringen mekanisk, og de ansattes kontakt med fuglene er minimal, sier Peter Kendal, bondelagets leder.- Dette utbruddet representerer ingen fare for folkehelsen, og vil bli kontrollert ved slakting av den aktuelle bestanden, sier Colin Butter, fugleinfluensaekspert ved Institutt for dyrehelse.Myndighetene understreker også at det ikke representerer noen fare å spise kalkunkjøtt. Talsmenn for gården understreker at bestanden som var smittet, var for ung til å bli slaktet og solgt da smitten ble oppdaget, slik at det ikke er noen risiko for at smittet kjøtt befinner seg ute i butikker og restauranter.

Lokal uro.

Bernard Matthews-farmen er en svært viktig arbeidsgiver i dette området øst i England, som ellers har stor arbeidsledighet. Lokalbefolkningen i landsbyen Holton er bekymret, først og fremst for konsekvensene for arbeidsplassene, men også for sin egen helse.- Vi er sjokkert. Min første tanke var om jeg selv var i fare, men når jeg nå har fått vite at man må være i kontakt med kalkunene for å bli smittet, er jeg beroliget, sier en representant for lokalbefolkningen til BBC.

Totalt 164 døde.

Til nå er det på verdensbasis registrert 270 mennesker som er blitt smittet med fugleinfluensa. 164 av dem døde av sykdommen. Disse var primært bosatt i Asia, og hadde svært nær kontakt med smittet fugl. Smitten fra fugl til menneske skjer via fuglenes avføring. Når denne tørker og pulveriseres, kan den bli pustet inn. Symptomene ligner på vanlig influensa, det vil si feber, slapphet, sår hals og hoste.Det første tilfellet av fuglevirus-smitte hos mennesker ble oppdaget i Hongkong i 1997. Siden den gang har smitten spredt seg vestover. I løpet av en uke i februar 2006, ble H5N1-viruset viruset funnet i villfugl i Italia, Hellas, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Slovenia, India, Iran og Egypt. Også i Skottland ble det funnet en død svane som var smittet av viruset. Fuglevirus spres fra villfugl, som vanligvis ikke får noen symptomer.

 1. Les også

  Eksperter etterlyser vaksine

 2. Les også

  Dødelig fugleinfluensa

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Utelukker ikke at nytt lungevirus kan spre seg til Norge

 2. VERDEN

  De norske grisene i Russland hadde ikke en sjanse da viruset kom. Nå er 128.000 gasset til døde.

 3. VERDEN

  Nytt, dødelig virus oppdaget i Kina. Nå har det begynt å spre seg.

 4. NORGE

  Elven ble farget rød da svinepesten rammet. Nå får Norge kraftig kritikk for svak beredskap.

 5. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 6. VERDEN

  WHO-sjefen er bekymret for smittemønsteret. – Ikke uvanlig, mener norsk professor