Verden

Spenningen mellom Hviterussland og Polen øker

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mens flere tusen migranter sitter fast i ingenmannsland på grensen, fortsatte Hviterussland og Polen tirsdag med å rette anklager mot hverandre.

Hviterussland anklager Polen for bevisst å eskalere spenningen mellom de to landene. Polen mener hele EUs sikkerhet er truet.

Det har den siste tiden kommet en rekke rapporter om at migranter og flyktninger blir presset over grensen til Polen av hviterussiske sikkerhetsstyrker, for så å bli presset tilbake til Hviterussland av polske grensevakter.

Mandag kom det meldinger om at hundrevis av migranter og flyktninger var på vei mot den polske grensen, ledsaget av væpnede hviterussere.

Den polske regjeringen har advart om at det kan oppstå situasjoner av «væpnet natur» dersom det finner sted nye forsøk på grensepasseringer.

Hviterussland hevdet Polen har brutt felles sikkerhetsavtaler da det ble utplassert 10.000 militært personell på grensen uten å varsle om dette.

FNs høykommissær for flyktninger og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er urolig over de siste rapportene fra den polsk-hviterussiske grensen.

I en felles uttalelse tirsdag ettermiddag ber de to organisasjonene myndigheter om å sikre at migranter og flyktningers sikkerhet og menneskerettigheter ivaretas.

Her kan du lese mer om konflikten.

Les også

  1. Nyhetsstudio: Siste nytt

  2. Hviterussland og Polen anklager hverandre mens migranter sitter fast på grensen

  3. Polen: – Mange migranter på vei mot den polske grensen

  4. 10.000 soldater står snart klar på Europas ytterste grense. For lokale innbyggere føles det som en krig.

  5. Esma planlegger hvordan han skal reise til Europa. Det skaper full strid blant EU-topper.

  6. Da Europas siste diktator truet EU, trakk politikerne på skuldrene. Nå er det blitt dødelig alvor.

  7. Polen og EUs toppleder gikk i tottene på hverandre. I bakgrunnen ulmer frykten for «polexit».

Les mer om

  1. Oppsummert-type