Fidel Castro har blitt utsatt for de villeste drapsforsøk

Forgiftede sigarer, giftpiler, skjellbomber og forgiftede dykkerdrakter til tross: Fidel Castro døde mest sannsynlig av alderdom.

Fidel Castro har overlevd en lang rekke drapsforsøk, men han døde mest sannsynlig av alderdom.

Denne artikkelen ble først publisert i 2006, men er oppdatert og revidert etter Fidel Castros død 25. november.

10 forskjellige presidenter har styrt USA mens Castro har sittet ved roret på Cuba. Ingen av dem har klart å bli kvitt den taletrengte diktatoren.

Det har heller ikke et ukjent antall attentatmenn, som har forsøkt alt fra tunge våpen til eksploderende sigarer.

Lørdag var det likevel slutt for diktatoren. Han døde klokken 04,29 norsk tid, og foreløpig tyder alt på at han døde en naturlig død.

OL-gull

«Hvis å overleve drapsforsøk hadde vært en olympisk øvelse, hadde jeg vunnet gull», sa Fidel Castro en gang i et intervju.

Helt siden Fidel Alejandro Castro Ruz kom til makten på Cuba i 1959 har han påstått at myndighetene i USA og deres CIA-agenter har vært ute etter å drepe ham.

Men Castro kan ikke bare avfeies som paranoid. En rekke drapsforsøk i amerikansk regi er godt dokumentert, både gjennom offentliggjorte CIA-dokumenter og offisielle granskninger.

CIAs «Operasjon Mongoose» startet i det små med flybårne løpesedler hvor det ble utlovet dusør for livet til Castro, men ble snart utvidet til snedigere planer for å undergrave Castros image som revolusjonshelt.

Les også

Slik har USA og Cuba dyrket uvennskapet i 55 år

Castros velkjent sigarer er også forsøkt brukt som våpen mot ham.

En hårete plan

Amerikanerne vurderte å spraye området rundt et radiostudio med hallusinogener før en av Castros radiotaler, eller å angripe ham med hårfjerningsmiddel.

– Det var en strålende idé. Hvis vi fikk puttet et spesielt pulver på skjegget hans, ville det falle av. Det cubanske folket ville more seg av synet og Castro ville bli latterliggjort. Så desperate var vi, sier en mimrende CIA-agent til BBC.

Den såkalte Church-kommisjonen, ledet av senator Frank Church, gransket i 1975 drap og drapsforsøk utført av USAs hemmelige tjenester.

Kommisjonens rapport dokumenterte åtte forskjellige planer for å ta livet av Castro mellom 1960 og 1965.

I et av de første oppleggene ønsket USA å bruke mafiaen i et attentat mot Castro. De amerikanske mafiabossene var rasende på Castro etter at diktatoren hadde slått ned på den innbringende prostitusjonen og casino-virksomheten på øya.

Etter det USA-støttede forsøket på å styrte Castro i den famøse Grisebukta-invasjonen i 1961, økte Kennedy-brødrene innsatsen.

Cubas omstridte leder har hatt en uvanlig kampstyrke i forhold til å holde på makten.

Ble forsøkt drept så sent som i 2000

I januar 1962 sa Robert Kennedy at Castro var førsteprioritet og at det hverken skulle spares på tid, penger, innsats eller ressurser i kampen.

CIA opprettet et topphemmelig drapsprogram med kodenavnet ZR/RIFLE. Utstyrt med giftpiller, våpen og eksplosiver var det igjen mafiaen som skulle ta seg av grovjobben.

Uten de ønskede resultater gikk CIA over til de reneste James Bond-metoder. En kasse forgiftede sigarer nådde imidlertid ikke helt frem til Castro.

En av de mest kjente historiene er at CIA hadde planer om å ha eksplosiver i sigarene hans, men dette kan være en myte.

En av Fidel Castros tidligere livvakter, Fabian Escalante, har gitt ut boken 638 metoder for å drepe Castro. Han hevder at dét er antallet attentatplaner og forsøk. Så sent som i år 2000 skal et forsøk på å sprenge Castro i luften med 90 kilo sprengstoff i Panama ha blitt forhindret.

Les også

USA ville verve hiphopere som agenter på Cuba

Skjellbombe og infisert munnstykke

Diktatoren var også kjent for sin lidenskap for dykking. CIA kom derfor opp med en plan om å plassere et skjell med en innebygd bombe på et av stedene Castro likte å dykke.

Et alternativ var å infisere munnstykket på Castros dykkeutstyr med tuberkulose-bakterier eller fylle dykkerdrakten hans med en spesiell sopp som ifølge Church-rapporten ville gi Castro en kronisk hudsykdom.

En dobbeltagent ble utstyrt giftige piler, men han kom heller aldri i nærheten av Castro.

Lege i 2004: – Castro kommer til å bli 140 år

De siste årene har sykdom kanskje vært den største trusselen mot Castros liv. I 1998 kom det rapporter om at Castro hadde en alvorlig hjernesykdom, men disse ble senere tilbakevist.

Borgermesteren i Bogota sa etter et møte med Castro i 2004 at diktatoren så meget syk ut, men Castros faste lege avviser at Castro har et helseproblem. I mai 2004 uttalte han at Castro kommer til å leve til han blir 140 år.

I 2005 spekulerte CIA på om Castro hadde fått Parkinsons sykdom. Diktatoren selv avfeide påstanden, og la til at han blåste i om han fikk det i fremtiden.

Omtrent et år senere ble riktig nok Castro alvorlig syk og måtte overlate ledelsen av partiet og landet til broren Raúl.

25. november døde Fidel Castro i en alder av 90 år.