Verden

Amerikanerne krangler om ny høyesterettsdommer

Den amerikanske høyesterettsdommeren Antonin Scalia var knapt erklært død før det brøt ut krangel mellom presidentkandidatene om hvordan etterfølgeren skal utnevnes.

Antonin Scalia ble oppfattet som en garantist for at høyesterett ville holde en konservativ linje. Brett Duke/AP/NTB Scanpix

 • Gunnar Kagge

Antonin Scalia var en av de mest konservative dommerne i USAs høyesterett. Av de ni dommerne ble fem regnet som konservative og fire liberale. Derfor kan hans død endre balansen i domstolen, dersom president Barack Obama klarer å finne en kandidat som blir godkjent i Senatet.

Presidentens problem er at senatet har republikansk flertall, og flere republikanske ledere var raskt ute med krav om at utnevnelsen settes på vent til etter høstens valg. De to presidentkandidatene Ted Cruz og Marco Rubio markerte seg tidlig med advarsler om at Obama ikke må få bruke sitt siste år på å forandre rettens sammensetning, skriver Politico.com.

— Dette bør være en avgjørelse folket får ta. Dersom demokratene vil erstatte ham, må de vinne valget, sa Cruz til ABCs program This Week .

Både han og Marco Rubio lover at de vil sabotere utnevnelsen dersom Obama kommer til Senatet med en kandidat.

— Konklusjonen er at jeg ikke stoler på Barack Obama når det gjelder høyesterettsdommere, sa Rubio til NBCs Meet the Press .

— Vi skal ha et valg, det kommer en ny president, jeg tror det blir meg, og vi skal se etter en som ligner mest mulig på Scalia, fortsatte han.

De to senatorene virker mer skråsikre enn konkurrentene som har bakgrunn fra delstatspolitikk. Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida, tok forbehold og sa at Obama har full rett til å fremme en kandidat. Men han føyde til at Senatet kan avvise kandidater det ikke godtar. Ohios guvernør John Kasich sa mye av det samme.

Får støtte fra partiledelesen

Mitch McConnell, som er republikansk majoritetsleder i Senatet, er enig med de to senatorene og advarer om at han kan være med å blokkere godkjenningen av en Obama-kandidat.

Hans motpart, mindretallslederen Harry Reid fra det demokratiske partiet, advarer i en pressemeldingmot å sabotere dommerutnevnelsen.

Han skriver at det vil være et skammelig svik moy en av Senatets viktigste oppgaver om republikanerne gjør som de har varslet. Reid mener det vil være helt uhørt om retten må vente et år med å fylle det ledige embetet.

Frykter politisert domstol

Høyesterettsjustitiarius John G. Roberts jr. sa nylig at han frykter at domstolen står i fare for å ende opp med samme lave omdømme som det politikere sliter med. Han minnet om at retten i prinsippet skal være upolitisk.

The Washington Postskriver at retten kan få store problemer med å gjøre jobben sin dersom den må vente over ett år på å få sitt niende medlem. Dersom dommerne ikke blir enige og avstemninger ender «uavgjort», vil dommen fra lavere domstol bli stående. Men det vil ikke danne den typen presedens høyesterett er der for å skape.

En av de viktige oppgavene for USAs høyesterett er å vurdere om politiske vedtak og lover er i overensstemmelse med Grunnloven eller ikke. Nylig sa for eksempel retten at president Obamas klimapolitikk og inngrep mot kullindustrien var grunnlovsstridig.

Retten har flere viktige politiske saker på dagsordenen nå, som en bitter sak om offentlige fagforeninger. Disse krever kontingent fra ikke-medlemmer som har glede av fagforeningenes arbeid. For 40 år siden sa retten at dette var en lovlig praksis. Det var ventet at Scalia og de andre konservative dommerne kunne skape ny presedens. Dette er en typisk sak der retten kan splittes mellom konservative og liberale.

 • Les også: Scalias død kan endre maktbalansen
 • USAs høyesterett er mer politisk enn den norske,her kan du lese mer
 • Høyesterett satte Obamas klimaplan på vent
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Neil Gorsuch godkjent som ny høyesterettsdommer i USA

 2. VERDEN

  Republikansk flertall i begge kamre i Kongressen

 3. VERDEN

  Trump får utnevne ny høyesterettsdommer i USA

 4. VERDEN

  Én kandidat lyktes selv om han ble anklaget for drap. Mange andre har snublet i det siste steget på veien til USAs høyesterett.

 5. VERDEN

  Ginsburgs død kan utløse et politisk bikkjeslagsmål i valgkampinnspurten

 6. NYHETSANALYSE

  Lovgivende, utøvende og dømmende. Alle tre statsmakter er i spill i USA i år.