Verden

Fortsatt en stor folkemengde utenfor flyplassen i Kabul

Evakueringen fra Kabul er inne i siste fase. Tusenvis av mennesker samler seg fortsatt ved flyplassen i Kabul i Afghanistan i håp om å komme seg ut av landet.

En canadisk soldat går gjennom et kontrollpunkt ved flyplassen i Kabul.
  • NTB-DPA-AFP

En og en halv uke etter at Taliban tok kontroll over hovedstaden Kabul, har vestlige stater trappet opp evakueringen av egne borgere og afghanere som risikerer forfølgelse.

Videobilder viser en stor folkemengde utenfor flyplassen onsdag. Som følge av den kaotiske situasjonen ved inngangene har flere land begynt å frakte folk fra andre steder i byen til flyplassen.

To personer som var på den amerikanske evakueringslisten, ble fraktet til flyplassen i en kolonne.

Over 70.000 personer har så langt blitt evakuert, men flere tusen ønsker fortsatt å forlate landet.

Forlenger ikke frist

USAs president Joe Biden har sagt at han vil holde seg til evakueringsfristen som er satt til 31. august.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab sier onsdag at de skal bruke hver time de kommende døgnene. Frankrike planlegger å avbryte evakueringen torsdag, mens Tyskland har åpnet for at det kan skje allerede onsdag.

Flere land har uttalt at de ikke vil bli ferdig med evakueringene innen fristen, blant dem Storbritannia og Tyskland. Både Norge og flere andre europeiske land har sagt at fristen bør utsettes.

Polen stanser

Siden evakueringsfristen nærmer seg, har Polen besluttet å stanse evakueringene, opplyste utenriksminister Marcin Przydacz onsdag. Han sier at avgjørelsen kommer etter konsultasjoner med amerikanske og britiske myndigheter.

– Etter en lang analyse basert på sikkerhetssituasjonen kan vi ikke risikere livene til diplomatene og soldatene våre, sier han.

Przydacz sier at en gruppe som ble fraktet fra Kabul til Usbekistan, og som nå er på vei til Polen, er landets siste evakuering.

Advarte

Tross vestlig press nekter Taliban å utsette fristen. Opprørsgruppen har truet med konsekvenser hvis vestlige styrker ikke har forlatt Afghanistan innen månedsskiftet.

Samtidig oppfordrer Taliban-talsperson Zabihullah Mujahid afghanerne som er på flyplassen i Kabul, til å gå hjem i stedet. Han lover at de vil bli behandlet ordentlig, et løfte mange har vanskeligheter med å stole på.

Taliban styrte Afghanistan på brutalt vis da de hadde makten mellom 1996 og 2001.

Russland evakuerer

Russland har også begynt evakuering fra Kabul. Rundt 500 statsborgere fra Russland, Hviterussland, Kirgisistan, Tadsjikistan, Usbekistan og Ukraina har forlatt Afghanistan.

Det russiske forsvarsdepartementet arrangerte evakueringen på ordre fra president Vladimir Putin, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Evakueringen ble utført med militærfly.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Kabul