Verden

Storbritannias prins Andrew sier fra seg sine ærestitler

Den omstridte britiske prins Andrew har gitt fra seg sine titler som følge av overgrepsanklagene mot seg.

Den omstridte britiske prins Andrew har gitt fra seg sine titler som følge av overgrepsanklagene mot seg.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Prinsen avviser alle anklagene, men overgrepssøksmålet mot ham har ført til massiv kritikk mot kongehuset. En domstol i New York besluttet denne uken at søksmålet skal behandles.

Det britiske slottet skriver i en uttalelse at dronning Elizabeth har godtatt at prinsen sier fra seg sine ærestitler. Det gjelder både kongelige og militære ærestitler.

I tillegg vil ikke prinsen lenger bruke tittelen «Hans Kongelige Høyhet», og alle hans kongelige oppdrag og roller vil bli fordelt blant andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

– Hertugen av York vil fortsatt ikke gjøre offentlige opptredener og forsvarer seg i saken som en privatborger, skriver hoffet i uttalelsen.

Den 61 år gamle prinsen er saksøkt av Virginia Giuffre. Hun hevder at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov.

Giuffre hevder hun ble «lånt ut» til prinsen av den overgrepsanklagede finansmannen Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.

Prins Andrew ble tvunget til å si ifra seg alle sine offisielle plikter etter et kontroversielt intervju med BBC i 2019.