Verden

USA: Russland har deportert inntil 1,6 millioner ukrainere

USAs utenriksminister mener Russland står bak tortur, henrettelser og et forsøk på å endre hele den demografiske sammensetningen i Ukraina. – En krigsforbrytelse, sier han.

USAs utenriksminister Antony Blinken.
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Siden Russland startet sin fullskala invasjonskrig i Ukraina i februar, har russerne tatt kontroll over rundt 20 prosent av landet.

Krigshandlingene har drept tusenvis av sivile, men hva skjer med de ukrainerne som ender opp i områdene som russiske okkupanter styrer?

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan frykt og terror brukes for å kue sivilbefolkningen i russiskokkuperte områder i Ukraina.

Amerikanske myndigheter mener også at Russland har tvangsdeportert mellom 900.000 og 1,6 millioner ukrainere til Russland. Ukrainere fratas sine pass og hindres å kunne reise hjem igjen.

Blinken: Foreldre fratas barna

Ifølge USA er 260.000 av de tvangsdeporterte barn, og et stort antall mindreårige skal være tatt fra foreldrene med makt. Mange skal være sendt til øde områder øst i Russland.

– Den ulovlige deportasjonen er et alvorlig brudd på Genève-konvensjonens krav om beskyttelse av sivile, og er en krigsforbrytelse, sier USAs utenriksminister Antony. J. Blinken. Han lover at de ansvarlige vil bli stilt til ansvar.

Blinken mener russiske myndigheter forsøker å endre den demografiske sammensetningen i Ukraina, som offisielt har rundt 44 millioner innbyggere. Blinken krever at Russland frigir ukrainske sivile i russisk varetekt.

Uttalelsen fra Blinken kommer dagen før det skal holdes en konferanse i Haag. Ukraine Accountability Conference skal handle om krigsforbrytelser som kan ha blitt begått i Ukraina.

Forteller om tortur og henrettelser

Videoer har tidligere vist hvordan sivile skal ha blitt fraktet til såkalte «filtrereringsleire» der russiske sikkerhetsstyrker plukker ut mennesker som de mener har en tilknytning til ukrainske myndigheter eller militære, som Russland uten faktuelt grunnlag omtaler som «nazister».

Skjebnen til mange av disse er ukjent. Amerikanerne mener at tusenvis har forsvunnet, og Blinken sier at det finnes beretninger om tortur og henrettelser.

– Vitner, overlevende og Ukrainas statsadvokat har rapportert at russiske myndigheter har sendt titusenvis til leire i russiskkontrollert Donetsk, der mange blir torturert, sier Blinken.

Russiske myndigheter har avvist at de driver filtreringsleirer, og sier at de «frigjør» områder i Ukraina fra «nazister».

Denne videoen skal vise en filtreringsleir i Bezimenne, en ukrainsk landsby under russisk kontroll. Aftenposten har verifisert stedet, men kan ikke uavhengig verifisere at den viser en slik leir.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Krigen i Ukraina
  3. Russland
  4. Ukraina