Verden

Massearrestasjoner i Kasakhstan. Soldatene skjøt inn i folkemassen.

2300 mennesker arrestert i Almaty. Sikkerhetsstyrker har slått kraftig ned på demonstrantene. Fallskjermjegere fra Russland overvåker portforbud i gatene.

Militært personell er nå satt inn mot urolighetene i den økonomiske hovedstaden Almaty i Kasakhstan. I morgentimene onsdag ble det avfyrt en rekke skudd mot demonstrantene.
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist
 • NTB

I tillegg til massearrestasjonene, melder politiet å ha «eliminert» et titall demonstranter i Almaty i Kasakhstan, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Flere kilder forteller om hvordan sikkerhetsstyrkene skjøt mot demonstrantene.

– Vi så at de døde. Umiddelbart ble omlagt ti demonstranter drept, sa en 58-år gammel kvinne til nyhetsbyrået AFP.

Mye tyder på at protestene er slått kraftig ned. Alle torg og steder hvor demonstrantene tok kontroll, skal nå være ryddet.

En blodig dag i Kasakstan

Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte tidligere torsdag at det pågikk skyting utenfor borgermesterens kontor i den kasakhstanske byen. Også nyhetsbyrået AFP siterer ulike medier på at et titall demonstranter er drept.

Hvor mange som er døde, er ukjent.

Innenriksdepartementet melder at minst 18 personer fra sikkerhetsstyrkene har mistet livet under massedemonstrasjonene i landet. Dette er politifolk og soldater fra nasjonalgarden. Myndighetene hevder at en av de døde sikkerhetsoffiserene skal ha blitt funnet med avskåret hode.

Ved 14-tiden norsk tid ble det meldt om ny skyting og en eksplosjon i sentrum av Almaty, ifølge Reuters. Også Tass meldte at soldater skjøt mot demonstranter. Øyenvitner skal ha sett flere skadde etter hendelsen.

Det har vært store uroligheter i landet siden 2. januar, da demonstranter tok til gatene for å protestere mot en skarp økning i prisen på drivstoff. Samtidig ses demonstrasjonene i sammenheng med en større misnøye over et autoritært politisk regime.

Demonstranter angriper en politibil i Almaty 4. januar.

Over 1000 skadede

Kasakhstans helsedepartement melder at over 1000 mennesker er skadet i løpet av de siste dagenes uro.

– Mer enn 1000 mennesker er skadet i kjølvannet av uro i forskjellige regioner av Kasakhstan. Nær 400 av dem er på sykehus, og 62 personer får intensivbehandling, sier visehelseminister Azhar Guiniyat ifølge de russiske nyhetsbyråene Tass og Interfax.

2300 mennesker er pågrepet under opptøyene i Almaty, opplyser politiet.

Prishopp startet voldsomt opprør

Det er innført en to uker lang unntakstilstand og militære tropper med pansrede kjøretøy er satt inn mot demonstrantene.

Nyhetsvideoer fra byen fra Tass viser bevæpnede soldater som rykker frem til fots, mens de stadig avfyrer sjokk- og tåregassgranater, og avfyrer håndvåpen.

Videoer i sosiale medier viser også plyndrede butikker, bygninger i brann, skyting fra automatvåpen og innbyggere som skriker i frykt. Internett i landet har de siste dagene tidvis blitt stengt ned.

Røyk stiger opp fra rådhusbygningen under protestene i Almaty, Kasakhstan denne uken. Det er stor usikkerhet hva protestbølgen vil føre til.

Protestene som startet krisen, begynte i den støvete, vestlige oljebyen Janaozen. Der har innbyggerne lenge vært frustrerte og sinte over at regionens oljerikdom ikke har vært rettferdig fordelt. Befolkningen bærer også på et sinne etter voldelige hendelser i byen i 2011. Den gang skjøt politiet og drepte minst 15 mennesker som protesterte til støtte for oljearbeidere som ble avskjediget etter en streik.

Da det nye året ble innledet med at prisene på drivstoff doblet seg, boblet det over av misnøye i byen. Uroen spredte seg raskt til nærliggende byer – og etter bare noen få dager bølget protestene over store deler av landet.

Torsdag kunngjorde regjeringen at det er innført et pristak på gass de neste seks månedene, i håp om at dette skal dempe uroen.

Kaller demonstrantene terrorister

Presidenten i Kasakhstan, Kassym-Jomart Tokajev, omtaler demonstrantene som «terrorister» og hevder at mange av dem har fått opplæring i utlandet.

Myndighetene omtaler operasjonen mot demonstrantene som antiterror, skriver Interfax.

Kasym-Jomart Tokayevs gjentatte oppfordringer om å bevare roen er blitt ignorert. Tidlig torsdag sa presidenten i en TV-sendt tale at han har bedt den russisk-ledede sikkerhetsalliansen CTSO om hjelp til å bekjempe det han kaller «terroristgrupper» som har «fått omfattende opplæring i utlandet».

Kassym-Jomart Tokajev er president i Kasakhstan.

Den kollektive sikkerhetspakten CSTO er en militær allianse mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Tegnet på ustabilitet i Kasakhstan skaper betydelig bekymring i Kasakhstans to mektige naboer: Russland og Kina. Landet selger mesteparten av sin oljeeksport til Kina og er en viktig strategisk alliert av regjeringen i Moskva.

Fra Krim og Syria til Kasakhstan

Torsdag kom de første soldatene fra Russland og Hviterussland til Kasakhstan.

Sikkerhetspakten har aldri før vært brukt til en slik operasjon. Dette er også første gang siden Sovjetunionens oppløsning at Kasakhstan tillater at russiske soldater sendes til landet.

 • De russiske fallskjermsoldatene er spesialstyrker fra 45. luftbårne brigade.
 • Brigaden deltok i både krigene i Tsjetsjenia og invasjonen av Georgia i 2008.
 • Den ble også brukt da Russland annekterte Krim. De har også deltatt i Syria-krigen.

– Fredsbevarende styrker fra CTSO er sendt til Kasakhstan for en avgrenset tidsperiode for å normalisere situasjonen, heter det i en uttalelse fra organisasjonens sekretariat.

Russiske styrker på vei mot Kasakhstan torsdag. Dette bildet er fritt av det russiske forsvarsdepartementet.

I tillegg skal også Armenia, Tadsjikistan og Kirgisistan sende soldater.

Til sammen 3000 russiske soldater er med på operasjonen, ifølge Eurasianet.

– Deres oppdrag er å beskytte viktige statlige og militære fasiliteter og bistå politistyrkene med å stabilisere situasjonen, heter det i uttalelsen fra CTSO.

Soldatene er allerede satt inn for å håndheve portforbudet.

Store forskjeller skaper sinne

Kasakhstan har 19 millioner innbyggere. Landet ligger i Sentral-Asia og grenser til Russland, Kina, Turkmenistan, Kirgisistan og Usbekistan. Det grenser også til Kaspihavet.

Landet er verdens niende største, målt etter areal.

Av de fem sentralasiatiske republikkene som fikk uavhengighet etter oppløsningen av Sovjetunionen, er Kasakhstan den klart største og rikeste. Landet spenner over et territorium på størrelse med Vest-Europa og er et av verdens rikeste land på viktige naturreserver som olje, naturgass, uran og edle metaller.

Men mens Kasakhstans naturrikdom har gitt landet en solid middelklasse, og ikke minst en betydelig gruppe ultrarike finansfyrster, sliter fotfolket med store økonomiske vanskeligheter.

Den gjennomsnittlige nasjonale månedslønnen liggerpå litt i overkant av 5.000 kroner. Misligholdte lån har utløst dype kriser i banksystemet. Nepotisme og korrupsjon i varierende omfang finnes i store deler av samfunnet.

Ordførerens kontor i Almaty er blant bygningene som ble angrepet av demonstrantene.

16. desember 1991 erklærte landet seg som selvstendig nasjon. Nursultan Nazarbajev, som var kommunistleder fra sovjettiden, var eneste kandidat som stilte til valg og ble utnevnt til president. Han klynget seg til makten i 29 år, gjennom blant annet strikt kontroll av maktapparatet og landets medier.

Myndighetene i Kasakhstan har i lang tid undertrykket kritiske røster. Opposisjonelle og kritikere har enten effektivt blitt satt på sidelinjen, trakassert eller blitt buret inne.

Landet ble i 2021 rangert som nummer 155 av 180 land på pressefrihetsindeksen til organisasjonen Reportere uten grenser.

Nursultan Nazarbajev hadde makten i Kasakhstan i 29 år. Her sammen med Russlands president Vladimir Putin i 2016.

President fikk hovedstaden oppkalt etter seg

I 2019 kunngjorde Nazarbajev helt uventet sin egen avgang.

Det skjedde etter mange år med intern misnøye i landet og internasjonal kritikk om undertrykkelse og overgrep mot opposisjonelle.

Kassym-Jomart Tokajev fra det styrende Nur Otan-partiet vant presidentvalget samme år med 71 prosent av stemmene. Valget ble kritisert av en rekke internasjonale organisasjoner som observerte valgkampen og gjennomføringen av valget.

Samme dag som Tokajev inntok presidentsetet foreslo han at landets hovedstad, Astana, skulle skifte navn til Nur-Sultan for å ære den avgåtte presidenten. Dette ble godkjent av nasjonalforsamlingen samme dag.

Les mer om

 1. Opptøyene i Kasakhstan
 2. Kasakhstan
 3. Russland
 4. Skyting