Verden

Vaskehjelp pågrepet hos Sveriges statsminister: - Vi som vil gjøre det rette, kan bli utsatt for useriøse aktører

Svensk politi har pågrepet en etterlyst kvinne som vasket i statsminister Magdalena Anderssons privatbolig. Opposisjonen er kritisk til manglende sikkerhet.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
  • NTB
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

Kvinnen hadde ikke oppholdstillatelse og var etterlyst, skriver Expressen.

Det var 21. desember at kvinnen ved et uhell utløste innbruddsalarmen mens hun vasket i privatboligen til statsminister Andersson. Politiet kom raskt til stedet og kontrollerte identiteten hennes. Da viste det seg at hun var etterlyst fordi hun ikke hadde reist ut av landet etter å ha fått avslag på sin søknad om oppholdstillatelse. Kvinnen, som er i midten av 20-årene og fra Nicaragua, ble pågrepet.

Sjefen for renholdsbyrået der kvinnen jobbet, sier han ikke kjenner til hendelsen. Han forklarer til avisen at han av og til ansetter folk fra to ulike vikarbyråer, og at han har hatt tillit til at de sjekker bakgrunnen til personene som ansettes.

Det viser seg at ansatte i rengjøringsfirmaet ikke har tariffavtale og at sjefen tidligere er dømt for skattesvindel.

Säpo tar ikke kritikk

Flere opposisjonspolitikere er ifølge Expressen svært kritiske til manglende sikkerhetsrutiner rundt statsministeren.

Kommunikasjonssjef Toni Eriksson hos det svenske sikkerhetspolitiet Säpo tar ikke kritikk for manglende sikkerhet.

– Vårt ansvar for den sentrale statsledelsen er å bedømme trusselbildet mot våre beskyttelsespersoner og å sette inn beskyttelsestiltak ut fra det. Når det gjelder personer som skal utføre arbeid hos en beskyttelsesperson, er det ikke vårt oppdrag å kontrollere de personene, sier han til avisen.

Statsminister Magdalena Andersson kommenterte hendelsen i en SMS til Aftonbladet.

Der skriver hun at hun har avsluttet kontakten med rengjøringsbyrået.

«Jeg forutsetter nå at ansvarlige myndigheter kommer til bunns i saken og kartlegger hva som har hendt. For øvrig kommenterer jeg aldri min sikkerhetssituasjon», skriver statsministeren.

Hun påpeker at hun er opptatt av at tjenestene hun kjøper, skal være ordentlige og seriøse, men at også «vi som vil gjøre det rette, kan bli utsatt for useriøse aktører». Statsministeren fastslår at det er viktig å fortsette det politiske arbeidet med å bekjempe ulike former for fusk.