Flere tusen raketter ble skutt fra Gaza mot Israel. En krigsforbrytelse, mener HRW.

Det er ikke lov å angripe sivile mål i krig. De militante gruppene på Gazastripen begikk derfor krigsforbrytelser da de i mai skjøt raketter og granater mot israelske byer. Det konkluderer Human Rights Watch.

Militante palestinske grupper skjøt rundt 4000 raketter og granater mot Israel under krigen i mai. Her inspiserer en israelsk kvinne skadene i et hus som ble truffet av en rakett i Sderot.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har analysert angrepene fra den palestinske Gazastripen i løpet av den elleve dager lange krigen i mai. Rundt 4000 raketter ble avfyrt av mot Israel av Hamas og andre militante grupper. De fleste var hjemmelagde og uten styringsmekanisme.

Tolv sivile og én soldat mistet livet i Israel. På palestinsk side ble 256 personer, blant dem 66 barn, drept, ifølge FN.

HRW mener likevel at de militante palestinske gruppene har gjort seg skyldige i alvorlige krigsforbrytelser.

– I henhold til internasjonal humanitær lov, eller krigens lover, kan de krigførende partene bare angripe militære mål, slår organisasjonen fast.

– Å skyte slike raketter mot sivile områder er en krigsforbrytelse, konkluderer de.

Ber om gransking

HRW ber Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som fra før gransker anklager om israelske krigsforbrytelser, også granske «de ulovlige palestinske rakettangrepene mot Israel».

HRW har tidligere anklaget Israel for krigsforbrytelser under krigen. De mener Israel gjennomførte flere angrep «til tross for at det ikke var beviselige militære mål i nærheten».

Minst sju av de sivile palestinerne som ble drept, ble imidlertid drept av palestinske raketter som falt ned før de nådde Israel, eller som eksploderte under avfyring, ifølge HRW.

256 palestinere, blant dem 66 barn, ble ifølge FN drept under den elleve dager lange krigen. Mange sivile boliger på Gazastripen ble bombet, og ødeleggelsene var enorme.

Tunneler under skoler

Rapporten fra menneskerettighetsorganisasjonen kommer dagen etter at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, anklaget militante grupper på Gazastripen for å ha gravd tunneler under UNRWA-drevne skoler.

Disse kan ha blitt brukt under krigen, noe som utsatte elever og ansatte for risiko.

Anklagen kom etter at Israels FN-ambassadør Gilad Erdan krevde stans i finansieringen av UNRWA. Det var etter en reportasje på israelsk TV der det ble hevdet at Hamas hadde nektet FN-inspektører adgang til en slik tunnel som lå nær en skole.