Verden

Afghanske cannabisbønder upåvirket av Taliban

Taliban har lovet at de skal slå ned på narkotikahandelen som i stor grad finansierte opprøret deres. Foreløpig merker Afghanistans cannabisbønder lite til det.

Flere steder i Afghanistan dyrkes cannabisplanter i stor skala. Slik har det vært lenge, som dette bildet fra 2007 viser.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ghulam Ali gror cannabis på tre hektar utenfor storbyen Kandahar. Plantene står i hodehøyde langs hovedveien gjennom Panjwai-distriktet, og de mørkegrønne plantene kan kjennes igjen på lukten.

– Vi tjener mer på det enn vi gjør på noen annen vekst eller frukt, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg hadde muligheten til å gro andre ting, men valmuer må man investere mer i og bruke mer kjemikalier for å beskytte planten fra sykdom.

Lever godt

Under Afghanistans tidligere provestlige regjering betalte hasjfarmeren en skatt på 3.000 pakistanske rupier (drøyt 150 kroner) pr. kilo.

– Det var ingenting offisielt, bare en skatt vi måtte betale. Hvis ikke ville de ødelegge plantasjen vår, sier Ali.

Familien hans byttet fra å gro mais til å gro cannabis i 2000, kort tid før forrige Taliban-regime ble kastet. De har ikke hatt grunn til å angre seg. Om lag 20 slektninger bor på gården. De er ikke rike, men barna får gått på skole, og livet er behagelig til den afghanske landsbygda å være.

Selger til smuglere

Når innhøstingen begynner neste måned, må de hyre inn arbeidere utenfra. Da skal plantene siktes, trykkes og varmes opp for å utvinne en olje, som så gjøres om til en svartgrønn hasjpasta. Den selges og eksporteres.

Pastaen selges til smuglere for mellom 500 og 600 kroner kiloen. Ali vet godt at smuglerne selger produktet videre for den doble prisen i India, Pakistan og Iran, men håper å tjene 150 kroner pr. kilo.

Alt dette skjer til tross for at Taliban formelt sett er motstandere av narkotikahandel. Yussef Wafa, som er Talibans guvernør i Kandahar-regionen, sier til AFP at hans menn har pågrepet 1.000 rusmisbrukere i løpet av den siste måneden.

Upåvirket

– Vi prøver å beseire hasj og heroin og holde folket unna selgerne og smuglerne. Vi vil ikke la bøndene gro det, sier Wafa.

Ali er likevel optimist. Talibans seier har satt en stopper for en slags dobbel beskatning, der både Taliban og den vestligstøttede regjeringen krevde penger av ham.

– Taliban holder til rett over veien. Men de vil ikke ha noe fra oss, sier han.

Les også

  1. Ti gravsteiner vitner om Talibans herjinger. Nå lever familien igjen i frykt.

  2. Offentlige henrettelser og forbud mot barbering. Taliban tar opp gamle vaner i Afghanistan.

  3. Flaks gjorde at skoene hans ikke endte i denne haugen. Fetterne hans møtte en annen skjebne da bomben gikk av.

  4. Taliban vil posere seg til et mykere image. Ekstremistenes dommere forbereder noe helt annet.

  5. Sent i september kom ordren som gjorde 400 familier husløse. Taliban kaster ut tusenvis i Afghanistan, ifølge HRW

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Taliban