Påstander hagler om fusk, fyll, golf og fedme. 162 dager igjen av giftig valgkamp.

Mens USA kjemper en innbitt kamp mot pandemien, ser tonen i valgkampen ut til å bli stadig mer feberhet.

USAs president Donald Trump spilte lørdag og søndag golf på sitt eget anlegg i Sterling i Virginia. Filmklipp herfra fant samme dag veien til en angrepsreklame fra Joe Biden. Ifølge nettsiden Trump Golf Count har Trump tilbrakt 2317 timer av presidentperioden på golfbaner.

Fredag morgen utbrøt Joe Biden på slutten av et radiointervju: «Hvis du har problemer med å finne ut om du støtter meg eller Trump, er du ikke svart.»

Utsagnet ble tolket som nedlatende overfor afroamerikanske velgere, og Biden beklaget. Neste dag hadde president Donald Trumps valgkampapparat et nytt produkt i sortimentet sammen med de røde skyggeluene og Trump-superhelt-fargeboken: T-skjorter med teksten «Du er ikke svart» – «You ain’t black».

Trumps valgkampapparat markedsførte tungt forrige uke en fargeleggingsbok, men kastet seg hurtig rundt og laget nye T-skjorter etter at Joe Biden fredag kom med en sleivete kommentar på radio.

Biden god i målinger

Mandag, 162 dager før det amerikanske presidentvalget, ser stillingen omtrent slik ut:

  • Demokraten Joe Biden leder på nasjonale meningsmålinger.
  • Biden gjør det også bedre enn Trump på de fleste målinger i vippestatene, der valget kan bli avgjort.
  • Blant dem som vedder penger på valgutfallet, har derimot Trump et forsprang på Biden.

Mens amerikanere i Memorial Day-helgen feiret starten på sommeren, til dels med kritikk mot brudd på smittevernråd, gikk politikerne til angrep på hverandre. Her er noen av påstandene og insinuasjonene som ble fremsatt.

Koronagolf

Joe Bidens valgkampapparat laget lørdag kveld en reklamefilm som antyder at Trump ikke bryr seg om ofrene for koronakrisen.

I filmen kryssklippes filmklipp av Trump på golfbanen samme dag med helsepersonell i arbeid og en stigende graf over dødsofre. Annonsen avsluttes med teksten: «Nesten 100.000 amerikanere har dødd. Dødstallene øker fortsatt. Presidenten spiller golf.»

President Trump har forsvart seg med at dette var hans første runde golf på nesten tre måneder, at Biden ferierte konstant som visepresident, at Obama også spilte mye golf, og at også dette skjedde på upassende tidspunkter.

«Fuske-Obama»

Trump lå imidlertid ikke på latsiden i helgen med angrep. Han brukte et slangord for en løsaktig kvinne – skank – om Hillary Clinton. Og i et brev til sin givere kalte han henne og Joe Biden for kjeltringer og la til om Clinton: «Burde ikke hun vært i fengsel?»

I tillegg har han rettet nye angrep mot tidligere president Barack Obama. Trump kaller Obama for «den mest korrupte og inkompetente president i USAs historie» og kaller ham «fuske-Obama» og hevder han er en «dokumentert kjeltring».

Tungt vektskyts mot motstandere

Trump har i helgen også tatt i bruk motstanderes kroppsvekt i de politiske angrepene. Han ble selv nylig omtalt av demokratenes Nancy Pelosi som «sykelig overvektig». Pelosi sa hun slik lot presidenten smake sin egen medisin.

Søndag retvitret Trump et bilde av Stacy Abrams, et av de hete navnene til å bli Bidens visepresidentkandidat. Abrams er en afroamerikansk kvinne som i fjor tapte kampen om å bli guvernør i Georgia. Teksten som presidenten spredte videre: «Hun drev en tøff valgkamp, kysset mange babyer og besøkte hver eneste buffetrestaurant i delstaten.»

Fyll

Pelosi, som tok opp Trumps vekt, var også et tema i presidentens twitterstrøm. Han videreformidlet et bilde av Pelosi kneblet med teip og den tilhørende teksten: «Med gaffateip vil hun ikke lenger være i stand til å drikke så mye børst på jobben.»

Valgfusk i november

Presidenten har også kastet seg ut i en kamp mot poststemmer. På grunn av viruset jobber mange delstater med å utvide mulighetene for å forhåndsstemme eller stemme pr. post. Dette gjelder også noen steder der Trumps parti styrer.

Trump fremstiller disse tiltakene som et komplott for valgfusk. I en e-post til tilhengere skriver Team Trump: «Demokratene forsøker å STJELE VALGET rett for øynene på oss. De tåler ikke at det amerikanske folk forkaster Søvnige Joe Biden – en ynkelig unnskyldning av en kandidat – så nå forsøker de å fylle valgurnene med FALSKE og BEDRAGERSKE stemmer.»

– Tarveligere valgkamp

De siste dagenes angrep kommer etter en periode der de to kandidatene har forsøkt å henge den andre ut som vennlig og ettergivende overfor Kina.

Doug Heye, en republikansk strateg og tidligere talsmann for det nasjonale partikontoret, kommenterte nylig valgkampen overfor avisen The Hill:

– Dette bebuder allerede – og har til dels allerede vært – en tarveligere valgkamp enn vi har sett i moderne tid. Hvis du trodde 2016 var vemmelig, fest setebeltene.