Verden

Avisen Baltimore Sun svarer Trump: «Bedre å ha noen få rotter enn å være en»

President Donald Trump ble lørdag igjen kritisert for rasisme etter at han angrep en fremstående demokratisk politiker og kalte Baltimore et rotteinfisert kaos. Avisen Baltimore Sun svarte på lederplass.

Lederen for kontrollkomiteen i Representantenes hus, Elijah Cummings, og hans hjemby Baltimore ble gjenstand for et rasende angrep fra president Donald Trump.
  • NTB
  • Asbjørn Bakke

Trumps utfall kom i en serie tweets rettet mot den afroamerikanske kongressrepresentanten Elijah Cummings, som er en høyt respektert veteran fra borgerrettsbevegelsen, men som i det siste har beskyldt Trump for rasisme etter utfallene mot fire kvinnelige politikere.

I en av tweetene kalte Trump Baltimore, som er byen Cummings representerer i Kongressen, for et «motbydelig, rotte- og gnager-infisert kaos» og «den dårligst styrte og farligste byen i hele USA».

– Ingen mennesker ville ønske å bo der, sa han om byen der 60 prosent av innbyggerne er afroamerikanere.

Avisen Baltimor Sun skriver at den ikke ønsker å falle ned på presidentens nivå, men mener at «den mest uærlige mannen som noen gang har okkupert det ovale kontor» ikke klarer å lure det fleste amerikanere til å tro at han er så mye som et snev kompetent som president. «Det er bedre å ha noen få rotter i nabolaget enn å være en», avslutter avisen lederen.

«Brutal bølle»

Utfallet mot Cummings ble utløst av at Cummings også kritiserte de harde forholdene som asylsøkere lever under ved USAs grense i sør, og av at Cummings leder den mektige kontrollkomiteen som har krevd utlevert dokumenter om Trumps styre.

– Representanten Elijah Cummings er en brutal bølle som skriker og roper mot de flotte mennene og kvinnene i grensepolitiet om forholdene ved grensen, når hans distrikt Baltimore er langt verre og farligere, tvitret han.

Etter å ha tilbrakt dagen på golfbanen angrep han igjen Cummings lørdag kveld for «å bruke all sin tid på å prøve å skade uskyldige mennesker gjennom kontrollkomiteen».

Ny proteststorm

Morgenens tvitring utløste en storm av protester, mindre enn to uker etter ståket rundt utfallene mot de fire kvinnene.

En fortørnet leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, anklaget Trump for å et «rasistisk angrep på en forkjemper for borgerrettigheter og økonomisk rettferd, på en kjær leder i Baltimore og en høyt skattet kollega».

Tidligere visepresident Joe Biden kalte utfallet et motbydelig angrep på Cummings og Baltimores innbyggere.

– Igjen beviser du at du er uegnet til å være president. En president skal løfte nasjonen, ikke rive den ned, sa han.

Why is so much money sent to the Elijah Cummings district when it is considered the worst run and most dangerous an ... https://t.co/O358G0UX84... As proven last week during a Congressional tour, the Border is clean, efficient & well run, just very crowded. ... https://t.co/5NEW7Thmxu

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Joe Biden
  3. Nancy Pelosi