Verden

Venezuela anklager USA for å sabotere fredssamtalene

Venezuela anklager USA for å sabotere fredssamtalene der Norge er tilrettelegger. Det hvite hus hevder at tiden for dialog er over.

Opposisjonen i Venezuela har det siste året gjennomført store demonstrasjoner med krav om at landets president Nicolás Maduro må gå av. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

– Tiden for dialog er over. Nå er det tid for handling, sier president Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton.

President Nicolás Maduros tid er snart omme, forsikrer han.

– Vi skal sørge for at Maduro snart går tom for måter å forsørge seg selv på, sier Bolton.

President Nicolás Maduro. Foto: Boris Vergara / TT NYHETSBYRÅN

Saboterer samtaler

President Donald Trump beordret denne uken nye og skjerpede sanksjoner rettet mot regimet i Venezuela, og disse vil effektivt hindre amerikanske selskaper og personer fra å gjøre forretninger med Maduros regjering og dens støttespillere.

Venezuela kaller straffetiltakene «nok et alvorlig angrep» og anklager USA for å sabotere forsøkene som de siste månedene har pågått for å finne en politisk løsning på krisen.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Caracas hevdes det videre at USAs siste straffetiltak utgjør «vilkårlig økonomisk terrorisme» mot det venezuelanske folk.

Under en demonstrasjon mot president Nicolas Maduro i Caracas i juli, holdt demonstrantene opp plakater som sa «Ikke mer tortur». Demonstrasjonen var en markering av at det er 208 år siden Venezuela frigjorde seg fra Spania. Foto: Leonardo Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

Norge bistår

Representanter for opposisjonslederen Juan Guaidó, som med støtte fra USA utropte seg selv til fungerende president i januar, har de siste månedene hatt samtaler med representanter for regimet i et forsøk på å komme frem til en politisk løsning.

Norge er tilrettelegger under disse samtalene, og partene har blant annet møtt hverandre i Oslo. I begynnelsen av juli ble samtalene flyttet til Barbados, fortsatt med norske diplomater som tilretteleggere.

Les også

Tilsammen 6.800 drept av sikkerhetsstyrker i Venezuela i fjor og i år, ifølge FN-rapport

Venezuelas regjering mener Trump og hans allierte er fast bestemt på å sabotere samtalene, ettersom «de frykter resultatet og fordelene».

Maduros regjering understreker imidlertid at de ikke vil la USAs «opptrapping» påvirke den politiske dialogen.

– Sosialismens redsler

En talsperson for Trump gjentok tirsdag USAs absolutte krav om at Maduro må gå og at «alle alternativer ligger på bordet» for å nå det målet.

– Maduro-diktaturet må ta slutt for at Venezuela skal kunne få en stabil, demokratisk og velstående framtid – fri fra sosialismens redsler som har herjet med dette en gang så flotte landet, sa Stephanie Grisham.

– USA vil bruke ethvert formålstjenlig middel for å få en slutt på Maduros grep på Venezuela, sa hun.

Les også

  1. USA utvider sanksjoner mot Venezuela

  2. Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela

  3. Venezuela-forhandlinger gjenopptas på Barbados

Les mer om

  1. Venezuela
  2. Internasjonal politikk
  3. Nicolás Maduro
  4. Juan Guaidó
  5. Donald Trump
  6. Norge