Venezuela anklager USA for å sabotere fredssamtalene

Venezuela anklager USA for å sabotere fredssamtalene der Norge er tilrettelegger. Det hvite hus hevder at tiden for dialog er over.

Opposisjonen i Venezuela har det siste året gjennomført store demonstrasjoner med krav om at landets president Nicolás Maduro må gå av.

– Tiden for dialog er over. Nå er det tid for handling, sier president Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton.

President Nicolás Maduros tid er snart omme, forsikrer han.

– Vi skal sørge for at Maduro snart går tom for måter å forsørge seg selv på, sier Bolton.

President Nicolás Maduro.

Saboterer samtaler

President Donald Trump beordret denne uken nye og skjerpede sanksjoner rettet mot regimet i Venezuela, og disse vil effektivt hindre amerikanske selskaper og personer fra å gjøre forretninger med Maduros regjering og dens støttespillere.

Venezuela kaller straffetiltakene «nok et alvorlig angrep» og anklager USA for å sabotere forsøkene som de siste månedene har pågått for å finne en politisk løsning på krisen.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Caracas hevdes det videre at USAs siste straffetiltak utgjør «vilkårlig økonomisk terrorisme» mot det venezuelanske folk.

Under en demonstrasjon mot president Nicolas Maduro i Caracas i juli, holdt demonstrantene opp plakater som sa «Ikke mer tortur».  Demonstrasjonen var en markering av at det er 208 år siden Venezuela frigjorde seg fra Spania.

Norge bistår

Representanter for opposisjonslederen Juan Guaidó, som med støtte fra USA utropte seg selv til fungerende president i januar, har de siste månedene hatt samtaler med representanter for regimet i et forsøk på å komme frem til en politisk løsning.

Norge er tilrettelegger under disse samtalene, og partene har blant annet møtt hverandre i Oslo. I begynnelsen av juli ble samtalene flyttet til Barbados, fortsatt med norske diplomater som tilretteleggere.

Les også

Tilsammen 6.800 drept av sikkerhetsstyrker i Venezuela i fjor og i år, ifølge FN-rapport

Venezuelas regjering mener Trump og hans allierte er fast bestemt på å sabotere samtalene, ettersom «de frykter resultatet og fordelene».

Maduros regjering understreker imidlertid at de ikke vil la USAs «opptrapping» påvirke den politiske dialogen.

– Sosialismens redsler

En talsperson for Trump gjentok tirsdag USAs absolutte krav om at Maduro må gå og at «alle alternativer ligger på bordet» for å nå det målet.

– Maduro-diktaturet må ta slutt for at Venezuela skal kunne få en stabil, demokratisk og velstående framtid – fri fra sosialismens redsler som har herjet med dette en gang så flotte landet, sa Stephanie Grisham.

– USA vil bruke ethvert formålstjenlig middel for å få en slutt på Maduros grep på Venezuela, sa hun.