Opptøyene i Chile har krevd liv

Tre mennesker omkom da det brøt ut brann i et supermarked som ble plyndret under opptøyene i Chiles hovedstad Santiago natt til søndag.

Opptøyene brøt ut i forbindelse med studentprotester mot økte billettpriser på Santiagos undergrunnsbane. Foto: AP / NTB scanpix

– To brant til døde og den tredje ble kjørt til sykehus med store skader og døde senere, opplyser Santiagos borgermester Karla Rubilar.

Opptøyene i den chilenske hovedstaden fortsatte natt til søndag, til tross for portforbudet og at den chilenske regjeringen har gått tilbake på beslutningen om å øke prisene på kollektivtransport.

Den chilenske generalen som er satt til å lede håndhevingen av portforbudet mellom klokka 22 lørdag kveld og klokka 7 søndag morgen, general Javier Iturriaga, understreket lørdag at det var nødvendig.

– Etter å ha analysert situasjonen og de rystende handlingene som skjedde i dag, har jeg tatt beslutningen om å innstille friheter og bevegelser gjennom et totalt portforbud, sa han.

Maner til ro

Uttalelsen til generalen kom ikke lenge etter at president Sebastián Piñera kunngjorde at regjeringen har utsatt planene om en prisstigning på metrobilletter i den chilenske hovedstaden.

I en TV-sendt tale sa presidenten at det vil bli holdt samtaler i regjeringen om den «vanskelige situasjonen»

– Regjeringens prioritet er sikkerheten til chilenerne og å sikre offentlig orden, sa Piñera og fortalte at demonstrantene har «gode grunner» til å protestere mot prishoppet på billettene.

– Men ingen, ingen, har rett til å utføre brutal ulovlig vold, som dem som har ødelagt, satt fyr på eller skadet mer enn 78 undergrunnsstasjoner i Santiago, fortsatte han.

Soldater i gatene

Lørdag patruljerte soldater i Santiagos gater, noe som ifølge nyhetsbyrået AP ikke hadde skjedd siden general Augusto Pinochets regime tok slutt i 1990.

Samtlige metrolinjer er fortsatt stengt og vil tidligst bli åpnet mandag, som følge av store skader på stasjonene.

Piñeras regjering skrudde nylig opp prisen på en metrobillett fra ca. 10,50 kroner til 11 kroner og begrunnet det med økte drivstoffpriser.