Tyrkia varsler ny invasjon i Syria. – Erdogan vil slå to fluer i ett smekk.

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkias president Recep Erdogan er under økende press på hjemmebane. Det kan være en av grunnene til at han vil krige i Syria.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan viste frem «sikkerhetssonen» han vil skape i Syria under sin tale i FN 24. september.

Tyrkia vil snart invadere det nordlige Syria, etter at Donald Trump ga ordre til at amerikanske soldater i området skal trekke seg unna.

En tyrkisk invasjon vil bety full krig, sier talsmenn for kurderne som styrer i denne delen av Syria.

Så hvorfor insisterer Tyrkia på enda mer krig? Her er det ekspertene sier til Aftenposten:

Amerikanske og tyrkiske soldater har de siste månedene gjennomført felles patruljer i det nordøstlige Syria. Men Tyrkia har ment at etableringen av en sikkerhetssone i Syria ikke har fungert godt nok.

– Erdogan vil slå to fluer i ett smekk

– Erdogan vil slå to fluer i ett smekk, sier Paul Levin, som er forstander ved Stockholm Universitets institutt for Tyrkia-studier.

– Man ser den kurdiske militsen i det nordlige Syria, SDF eller YPG, som en gren av PKK og derved som en terroristorganisasjon og en trussel. Dessuten har Erdogan et alvorlig innenrikspolitisk problem med en voksende misnøye med nærværet av syriske flyktninger i Tyrkia, sier Levin.

President Erdogan har sagt at Tyrkia vil etablere en 30 kilometer dyp «sikkerhetssone» langs hele Tyrkias grense mot det nordøstlige Syria. Inn i denne sonen vil ha flytte opptil to av de 3,6 millioner tyrkiske flyktningene som er i Tyrkia.

Soldater som holder vakt ved byen Manbij vest for elven Eufrat, kan bli blant de første som havner i skuddlinjen.

Kurderne skal bli mindre dominerende i det nordøstlige Syria

Flyktningene tyrkerne vil flytte til den såkalte sikkerhetssonen vil for det meste være sunnimuslimske arabere.

– Tyrkia vil endre på demografien, slik at området blir mer dominert av arabere. Erdogan håper nok at de vil være mer lojale mot ham selv, sier Joakim Parslow, som er forsker ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Den tyrkiske analytikeren og tidligere soldaten Abdullah Ağar sier til Aftenposten at «operasjonen» i Syria vil være rettet mot terrorister og ikke kurderne som folk.

– Tyrkia har ønsket å fjerne terrorister i mange år. Derfor er det ikke korrekt å kalle dette en kamp mot kurderne, men mot terrorister, sier han.

Les også

Advarer om konsekvensene dersom Tyrkia invaderer Nord-Syria

Soldater fra SDF, som har vært dominert av kurdere, sto for det mye av bakkekampene mot Den islamske staten (IS) i Syria.

Tyrkia vil hindre et nytt kurdisk selvstyre

Et ikke uttalt mål for tyrkerne kan dessuten være å hindre et nytt kurdisk selvstyreområde, slik man har i Nord-Irak.

– Tyrkerne er redd for at kurdisk selvstyre i Irak og Syria skal inspirere kurderne i Tyrkia til å kreve mer selvstyre i Tyrkia, sier forsker Aras Lindh ved Utrikespolitiska institutet i Sverige.

Kurderne har et utstrakt selvstyre i Nord-Irak. Da de holdt en folkeavstemning om økt selvstyre i september 2017, reagerte Tyrkia og myndighetene i Bagdad meget negativt.

Tyrkia kan øke presset på PKK

Parslow tror Tyrkias plan på lengre sikt kan være å bedre forutsetningene for fremtidige forhandlinger med PKK.

PKK-tilhengere i Tyrkia vil ikke lenger kunne se til et relativt vellykket eksperiment med selvstyre noe sted og dessuten mangle militær støtte fra Nord-Syria.

– Det vil kunne presse PKK mer opp i et hjørne og kanskje på lengre sikt gjøre det mulig for Erdogan å starte en ny runde med fredsforhandlinger med PKK, sier Parslow.

Erdogan gikk på en smell da Ekrem Imamoglu sikret opposisjonspartiet CHP en etterlengtet seier i lokalvalget i Istanbul.

Vil Erdogan fjerne oppmerksomheten fra problemer hjemme?

Aras Lindh tror Erdogan velger en invasjon i Tyrkia fordi han er truet politisk på hjemmebane, både av avhoppere fra AKP og av en styrket opposisjon.

– Ved å foreta en slik operasjon kan han flytte fokus fra innenriks- til utenrikspolitikken, mener Lindh.

Hans kollega Paul Levin er mer tvilende.

– Det tyrkiske sikkerhetspolitiske etablissementet har lenge sett på de kurdiske militsene som en alvorlig trussel. Det er ikke noe bare Erdogans parti AKP står for. Derfor er det vanskelig å tro at Erdogans motiv er å få oppmerksomheten bort fra innenrikspolitiske problemer, sier Levin.

Les også

IS-kvinner betaler hundretusener for å bli smuglet ut av Al-Hol-leiren

Donald Trump trekker amerikanske soldater tilbake i Syria. Det åpner for at Recep Tayyip Erdogan kan beordre nok en militær operasjon i landet.

Hva er Trumps motiver?

Alle de tre forskerne synes det er vanskelig å forstå hvilke motiver Donald Trump har for det The New York Times kaller «et stort skifte i amerikansk politikk».

– Jeg tror Trump er opptatt av innenrikspolitikken. Han har lovet sine velgere at han vil hente hjem amerikanske soldater og gjør det fra Afghanistan og Syria uansett hva konsekvensene måtte bli, sier Levin.

Trump legger i flere twittermeldinger mandag selv vekt på at han har lovet velgerne å få amerikanske soldater hjem.

– Kurderne kjempet sammen med oss, men fikk masse penger og utstyr som betaling. De har kjempet mot Tyrkia i tiår. Jeg stoppet denne kampen i tre år, men det er på tide at vi kommer oss ut av disse tåpelige endeløse krigene, skriver Trump på Twitter.

I serien av Twitter-meldinger kom det også en der han truet Tyrkia.

– Dersom Tyrkia gjør noe som jeg i min store og unike visdom mener er over grensen, så vil jeg ødelegge og utslette Tyrkias økonomi fullstendig (jeg har gjort det før), skriver Trump.

Trump kan få hard motstand fra sine egne

Trump ville hente hjem de amerikanske soldatene også i desember i fjor, men snudde etter massiv kritikk. Nå kan han få ny motbør fra Kongressen, spår hans partifelle og senator Lindsey Graham.

– Ved å svikte kurderne har vi sendt det farligste signalet vi kan – at USA er en upålitelig alliert. Det er bare et spørsmål om tid før Kina, Russland, Iran og Nord-Korea vil agere på farlig vis, skriver Graham på Twitter.

Han skriver også at Trumps avgjørelse vil gagne Iran og IS.

– President Trump er kanskje lei av å slåss mot radikal islam. De er ikke lei av å slåss mot oss, skriver han.

– Så leit. Så farlig.

Han varsler at dersom planen går videre, vil Kongressen svare med en lov som tar sikte på å stanse den. Han varsler også sanksjoner mot Tyrkia dersom de angriper Syria.

En krig kan ramme vaktholdet ved Al-Hol-leiren hvor tusener av kvinner med IS-bakgrunn holdes i forvaring.

Soldater kan ikke lenger vokte IS-medlemmer

Det hvite hus sa i sin uttalelse natt til mandag at Tyrkia vil overta ansvaret for IS-fangene som er blitt holdt i det nordøstlige Syria. Talsmenn for de væpnede styrkene i det nordøstlige Syria (SDF) varsler imidlertid at vaktholdet rundt IS-fangene kan bli rammet av kampen mot tyrkerne.

IS vil kunne dra nytte av den tyrkiske trusselen. IS-fangene som nå holdes av SDF vil kunne bli en stor trussel for hele regionen, sier SDF-talsmann Mustafa Bali i en uttalelse.

Han sier på Twitter at de blir nødt til å fjerne noen av vaktene som passer på IS-fangene for å forberede forsvaret mot tyrkerne.

IS truet for kort tid siden med at de ville angripe Al-Hol-leiren i Syria og frigjøre de mange tusen IS-kvinnene som holdes i forvaring der sammen med barna sine. De fleste norske IS-kvinnene i Syria og flere norske barn befinner seg i nettopp denne leiren.