- Jeg satte ikke en rød linje. Verden satte en rød linje ved å vedta forbud mot kjemiske våpen.
STOCKHOLM (Aftenposten): Barack Obama og Fredrik Reinfeldt, statsminister i Sverige, diskuterte Syria i sine bilaterale samtaler.
Nøyaktig klokken 14.45 ankom Obama og Reinfeldt til presserommet i Rosenbad Stockholm.
— Dette er et historisk møte og det har vært veldig kosntruktivt, startet Reinfeldt med å si på pressekonferansen.
Videre trakk han frem de felles båndene mellom USA og Sverige, både historisk og i dag.
— Vi deler et felles mål om global handel. Her er særlig en frihandelsavtale mellom USA og EU viktig. Vi snakket også om den økonomiske situajsonen i Europa. Sverige er et av landene som har gjort det bra, men behovet for reform gjelder i hele Europa, sier den svenske statsministeren.
Syria og klima
Reinfeldt sier også at de har diskutert klima.
– Mer populær i Sverige enn USA
— Sverige har redusert klimagassene med tjue perosent siden 1990-tallet. Det er ingen motsetning mellom arbeidet for klima og økonomisk vekst. Vi skal jobbe sammen slik at flere land jobber for å bedre klimaet i verden, sier Reinfeldt. - Vi har også snakket om utenrikspolitikk, og da selvfølgelig også Syria. Sverige mener at FN må løse situasjonen i Syria, men vi forstår at det som har skjedd må ha en reaksjon.
Humanitært arbeidet
Obama takket Reinfeldt for invitasjonen og for mottakelsen i Sverige.
— Jeg synes det er veldig vakkert her og ønsker å ta med meg familien hit. Jeg hadde besøk av Reinfeldt i 2009, og vi har forsterket vårt forhold.
- Vi har selvfølgelig diskutert Syria. Jeg har forklart mitt syn om at det syriske folk er blitt utsatt for kjemisk angrep. Vi vil ha med oss det internasjonale samfunnet i å plassere ansvaret for et slikt angrep. Vi har også diskutert strategier for det humanitære arbeidet i Syria.
- Verdens røde linje
På spørsmål om hva Obama ønsker å gjøre med Syria, svarte presidenten:
- Jeg satte ikke en rød linje. Verden satte en rød linje ved å vedta forbud mot bruk av kjemiske våpen. Min troverdighet står ikke på spill, det er verdens troverdighet som står på spill.
— Vi sier jo at internasjonale normer og regler skal gjlelde. Hvor mye troverdighet har det internasjonale samfunnet hvis vi ikke reagerer på at det blir brukt kjemiske våpen? Jeg mener at vi må handle. Hvis vi ikke gjør det, sier vi at man kan slippe unna med å bruke kjemiske våpen, sier Obama.
Spørsmål om Nobels fredspris
— Jeg tror at Den amerikanske kongressen vil gå inn for en militær aksjon. Jeg ville ikke gått til Kongressen som en symbolhandling. Jeg synes det er viktig at Kongressen står for det vi har sagt og vi vil stå sterkere som et land hvis presidenten og Kongressen tar denne avgjørelsen sammen.
Presidenten fikk også spørsmål om hvordan det er å være vinneren av Nobels fredspris og planlegge et angrep på Syria.
— Vi tror på fred, men vi står overfor en verden hvor det finnes vold. Spørsmålet blir: på hvilket tidspunkt kan vi si at vi må gå til handlinger som ikke er fredelige. Jeg må innrømme at når jeg ser hundrevis av barn dø av gass,er det ikke moralsk å ikke gjøre noe.
Forholdet til Russland
Til slutt fikk Obama spørsmål om forholdet til Russland, som er blitt betraktelig verre etter at Putin ga midlertidig asyl til varsleren Edward Snowden.— Vi har truffet en vegg i forholdet til Russland, men jeg har ikke avskrevet fremtidig samarbeid på flere områder. Nå er vi imidlertid uenig angående situasjonen i Syria.
Overvåking
Obama fikk spørsmål om hvordan NSA-skandalen og hvordan det påvirker forholdet mellom USA og Sverige.
-Dette er et spørsmål jeg har fått flere steder i Europa. Som andre land har vi en etterretningstjeneste som forsøker å hjelpe oss til å fortå verden. Etter 11. september har vi rettet etterretningen mot terrorvirksomhet. det jeg kan si med troverdighet er at når det kommer til forholdene i USA overvåker vi ikke amerikanere. det har vært tilfeller av menneskelig svikt og vi må stramme til systemet, svarte Obama.
- Jeg vil forsikre europeere at vi ikke kikker på deres e-poster eller hører på deres samtaler. Men med ny teknologi må vi være forsiktige. Derfor skal vi gå gjennom våre prosedyrer.
Første møte
Onsdag klokken 10 landet den amerikanske presidenten Barack Obama på svensk jord. Der ble han tatt i mot av den svenske utenriksministeren Carl Bildt og den amerikanske ambassadøren til Sverige.
Dette er det første bilaterale møte noensinne på svensk jord mellom de to statene.
Det er varslet at det blir åpnet for fire spørsmål. To fra svenske medier og to fra amerikanske.
Enorm sikkerhet
Svenskene har i flere uker og dager forberedt besøket av verdens mektigste mann.
Bare én har spurt Kongressen om lov
Det er innkalt 2000 ekstra politifolk fra hele landet, og deler av Stockhom er fullstendig avstengt.På forhånd var det varslet at samtalene skulle dreie seg om kilma og handel. Særlig høyt oppe på agendaen var forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom EU og USA, hvor Sverige spiller en stor rolle.
Preget av Syria
Imidlertid er det ventet at Obamas besøk vil bli preget av den spente situasjonen i Syria. Amerikanerne hevder å ha bevis for at den syriske presidenten bashar al-Assad brukte kjemiske våpen mot sin egen befolkningn 21. august.
Tidligere har Obama omtalt brukt av kjemiske våpen som «en rød linje» for hva USA vil tillate i den blodige borgerkrigen.
Vil be om støtte
De fleste forventet et amerikansk angrep sist helg, men Obama snudde i siste minutt og sa at han ville ta saken til Den amerikanske kongressen.
Det er ventet at frem til Kongressen møtes 9. september vil Obama forsøke å skaffe støtte, først og fremst politisk, for å gå til militær aksjon i Syria.