Verden

Militæret tar over Mexicos havner og grenseposter

For å bekjempe korrupsjon og narkotikasmugling overlater Mexicos president ansvaret for landets havner og grensestasjoner til forsvaret.

President Andres Manuel Lopez Obrador overlater ansvaret for Mexicos havner til landets væpnede styrker.
  • NTB-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

President Andres Manuel Lopez Obrador kunngjorde overdragelsen under et besøk i havnebyen Manzanillo på Stillehavskysten. Byen har vært utskipingshavn og åsted for noen av de største beslagene av narkotika og kjemikalier for narkoproduksjon det siste tiåret.

Havne- og grensekontroll føyer seg inn i rekken av nye ansvarsområder Lopez Obrador har gitt landets væpnede styrker.

– Vi har fattet denne beslutningen på grunn av dårlig styring av havnene, korrupsjon og narkotikasmugling, som forklarer mange av drapene og angrepene her i delstaten Colima, sier presidenten. Colima har den høyeste drapsraten i Mexico, blant annet fordi narkokartellene slåss om kontrollen over havnene og smuglingen.

Det er ikke første gang myndighetene vender seg til forsvaret i håp om å få bukt med narkokartellenes grep om havnene. I 2013 fikk marinen ansvar for havnen i Lazaro Cardenas i delstaten Michoacan etter at det ble kjent at ett av kartellene drev utskiping i stor skala og hadde sin egen godsterminal.

Landet har også slitt i flere tiår med korrupte tollere. I 1991 fikk nesten samtlige av landets 3.000 tollinspektører sparken uten forvarsel.

Les mer om

  1. Narkotika
  2. Korrupsjon
  3. Grensekontroll