Verden

Militæret tar over Mexicos havner og grenseposter

For å bekjempe korrupsjon og narkotikasmugling overlater Mexicos president ansvaret for landets havner og grensestasjoner til forsvaret.

President Andres Manuel Lopez Obrador overlater ansvaret for Mexicos havner til landets væpnede styrker. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

President Andres Manuel Lopez Obrador kunngjorde overdragelsen under et besøk i havnebyen Manzanillo på Stillehavskysten. Byen har vært utskipingshavn og åsted for noen av de største beslagene av narkotika og kjemikalier for narkoproduksjon det siste tiåret.

Havne- og grensekontroll føyer seg inn i rekken av nye ansvarsområder Lopez Obrador har gitt landets væpnede styrker.

– Vi har fattet denne beslutningen på grunn av dårlig styring av havnene, korrupsjon og narkotikasmugling, som forklarer mange av drapene og angrepene her i delstaten Colima, sier presidenten. Colima har den høyeste drapsraten i Mexico, blant annet fordi narkokartellene slåss om kontrollen over havnene og smuglingen.

Det er ikke første gang myndighetene vender seg til forsvaret i håp om å få bukt med narkokartellenes grep om havnene. I 2013 fikk marinen ansvar for havnen i Lazaro Cardenas i delstaten Michoacan etter at det ble kjent at ett av kartellene drev utskiping i stor skala og hadde sin egen godsterminal.

Landet har også slitt i flere tiår med korrupte tollere. I 1991 fikk nesten samtlige av landets 3.000 tollinspektører sparken uten forvarsel.

Les mer om

 1. Narkotika
 2. Korrupsjon
 3. Grensekontroll

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Graver Mexicos mørkeste hemmeligheter frem i lyset

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Journalist Mariana van Zeller har dekket Mexicos kartellkriger tett i over ti år

 3. VERDEN
  Publisert:

  Mexico bys politisjef overlevde voldsomt angrep

 4. VERDEN
  Publisert:

  India: 20 soldater drept i kamper på grensa til Kina

 5. VERDEN
  Publisert:

  Festen, protesten, førstesidene og talen til nasjonen: Slik var natten etter Bidens seier

 6. KULTUR
  Publisert:

  Dagens quiz torsdag 24. desember