WSJ: Kim Jong-uns drepte halvbror var CIA-kilde
Det forelå en «forbindelse mellom CIA og Kim Jong-nam», melder The Wall Street Journal.
Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, skal ha vært en kilde for den amerikansk etterretningstjenesten CIA. Det melder The Wall Street Journal.
Han ble drept i Malaysia i 2017. Gift ble brukt i attentatet.
Det er en kilde med informasjon om saken som har uttalt seg til den amerikanske avisen og har forklart at det «forelå en forbindelse mellom CIA og Kim Jong-nam». Blant annet skal Kim Jong-nam ha hatt flere møter med agenter i CIA.
Foruten samtaler og kontakt med amerikansk etterretning, skal Kim Jong-nam også ha vært i kontakt med etterretningstjenester i andre land, deriblant Kina.
Nord-Korea skal ha begynt å bygge opp igjen rakettbase de lovet å bygge ned
Benekter drap på halvbror
Kim Jong-nam var den eldste av Kim Jong-ils sønner og hadde liten kontakt med familien i Pyongyang. I årene før han døde skal kontakten mellom ham og Kim Jong-un vært nærmest ikke-eksisterende. Kim Jong-nam var kjent som kritisk til familiens styre i Nord-Korea.
Det var på flyplassen i Malaysia at to kvinner fra Vietnam og Indonesia gjennomførte attentatet mot Kim Jong-nam i februar 2017. Det foregikk ved at det ble sprøytet nervegass i ansiktet hans. Innen tyve minutter var han død.
I etterkant av drapet hevdet sørkoreansk etterretning at Kim Jong-nams dødsfall var et resultat av halvbrorens mål om å ta livet av ham. Styret i Pyongyang har benektet dette.
Overvåkingsfilm viser angivelig attentatet på Kim Jong-nam
Reiste til Malaysia for CIA-møte
Ifølge The Wall Street Journals kilde var besøket i Malaysia i februar 2017 knyttet til nettopp Kim Jong-nams CIA-kontakter. Disse møtene skal ha foregått enten i Malaysia eller nabolandet Singapore.
Ved Malaysia-besøket i februar 2017 ble Kim Jong-nam filmet av sikkerhetskameraer i en hotellheis i hovedstaden. Ifølge Reuters var han i heisen med en mann som skal være tilknyttet amerikansk etterretning. Med seg i heisen skal nordkoreaneren ha hatt en ryggsekk med 120.000 dollar i kontanter. Det er blitt hevdet at disse pengene kan ha vært betaling for informasjon om Nord-Koreas ledelse.
Samtidig poengterer avisen at Kim Jong-nam i lang tid ikke var bosatt i Nord-Korea, og at han derfor hadde lite tilknytning til makten i Pyongyang, tross slektskapet med landets leder.
At han skulle kunne bidra med nyttige detaljer om landets indre styre regnes sånn sett for å være relativt usannsynlig.
Han ble sendt til Norge for å lyve om Nord-Korea. Nå ber han om unnskyldning.
Lignende påstander i bok
Påstandene fremlagt i The Wall Street Journal er så langt ikke blitt bekreftet. Men ifølge The Guardian kan lignende påstander bli funnet i boken The Great Successor skrevet av Anna Fifield, korrespondent for The Washingon Posts i Beijing.
I boken blir Kim Jong-nam utpekt som en CIA-informant.
«Kim Jong-nams bror ville ansett samtaler med amerikanske spioner for å være landsforræderi. Men Kim Jong-nam ga informasjon til dem, vanligvis i forbindelse med møter med agentene i Singapore eller Malaysia,» skriver Fifield i boken, ifølge The Guardian.
CIA har ikke villet kommentere saken. Heller ikke kinesiske myndigheter har uttalt seg om påstandene.