Verden

Flukt fra ytre høyre sikret rød seier i Danmark

HVIDOVRE (Aftenposten): Dansk Folkeparti ble offer for egen suksess, ifølge dansk professor.

Mikkel Rasmussen (56) og Flemming Røed-Sørensen (58) stemte begge på Dansk Folkeparti ved forrige valg. Denne gangen stemte de rødt.
 • Ingeborg Moe
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Noen har tegnet en Hitler-bart og skrevet skjellsord på valgplakaten til en av de lokale politikerne fra Dansk Folkeparti. I København-forstaden Hvidovre kapret partiet én av fire stemmer for fire år siden. Nå har oppslutningen stupt til én av ti, og politikeren er ute av Folketinget.

Selv erfarne valgkommentatorer er forbløffet over det store fallet til dette høyrepopulistiske partiet.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen omfavner lederen for partiet SF, Pia Olsen Dyhr, på valgnatten.

Slik gikk det

 • Den røde blokken fikk klart flertall i valget i Danmark med 91 mandater mot de borgerliges 75.
 • De røde seieren skyldtes først og fremst at Radikale Venstre (søsterpartiet til norske Venstre) og Socialistisk Folkeparti (SV) doblet oppslutningen.
 • Det blå tapet skyldtes først og fremst katastrofevalget til Dansk Folkeparti. Regjeringspartiet Venstre gikk frem.
Les også

Vinnerne, taperne og veien videre etter valget i Danmark.

– Har ikke levert

Det er stekende sol og brennhet i de nokså tomme gater i Hvidovre. Det er vanlig arbeidsdag igjen etter valget. I ly av parasoller på en liten uterestaurant møter vi to av dem som har bidratt til at Danmark natt til torsdag gikk fra blått til rødt flertall, Mikkel Rasmussen (56) og Flemming Røed-Sørensen (58). Den ene eier er byggefirma, den andre er sykmeldt ansatt. Begge stemte Dansk Folkeparti for fire år siden. Men de er skuffet.

Mikkel Rasmussen stemte på Dansk Folkeparti ved forrige valg, slik en av fire gjorde i hans valgkrets. Denne gangen gjorde bare 10 prosent det.
– Men man kan ikke bare tenke på seg selv. Det ble klima – og Enhedslisten, sier han om valget onsdag, sier Mikkel Rasmussen (t.v).

– Vil man ha førtidspensjon, stemmer man på Socialdemokratiet. Vil man stenge grensene, har du Rasmus Paludan. Er man opptatt av naturen, blir det Enhedslisten, sier Rasmussen.

Han er egentlig opptatt av alle tre temaene.

– Men man kan ikke bare tenke på seg selv, sier han. Valget falt på Enhedslisten, Rødts danske søsterparti.

Røed-Sørensen hoppet derimot over til Socialdemokratiet, slik mange andre av Dansk Folkepartis velgere.

– Dansk Folkeparti holder ikke det de lovet. De snakker om de gamle og de syke at de skulle hjelpes. Men de tar fra de fattige og gir til de rike. Forrige gang stemte jeg for å få noe nytt, men det fikk vi ikke, sier Røed-Sørensen.

Andre overtok partiets klær

Professor Rune Stubager ved Aarhus universitet mener valget avdekker to viktige trender:

Professor Rune Stubager ved Aarhus universitet synes Dansk Folkepartis fall er overraskende stort.
 • En klar og tydelig venstredrening.
 • Velgerne vender tilbake til de gamle etablerte partiene.

– I tillegg kommer katastrofevalget for Dansk Folkeparti, sier han.

Han mener at partiet som i sin tid ble startet av Pia Kjærsgaard fra nettopp denne valgkretsen, på mange måter er et offer for sin egen suksess. De andre partiene har strammet inn innvandringspolitikken sin. Det gjelder særlig Socialdemokratiet, som har dreiet innvandringspolitikken til høyre og den økonomiske politikken til venstre.

– I et visst omfang har Dansk Folkeparti fått de andre til å overta deres politiske standpunkter. Det er jo fantastisk for et parti, bortsett fra at velgerne kanskje tenker at det ikke er så mye bruk for dem lenger, sier statsviteren.

I tillegg er partiet blitt utfordret fra partier som vil være enda tøffere i innvandringspolitikken, som Nye Borgerlige.

Danmark var tidlig ute

I europeisk sammenheng mener han Danmark skiller seg ut ved at diskusjonen om innvandring begynte å prege dansk politikk alt for 20 år siden.

– Nå ser vi at det har gått fra å være tema på ytterkantene til å være «mainstream», sier Stubager.

Det gjør det vanskelig å fortsette som protestparti, sier professoren, og tror det også kan gjelde Fremskrittspartiet i Norge.

– Dansk Folkeparti var tidligere i opposisjon til de etablerte partiene. Men nå blir de sett på som del av det etablerte politiske miljøet. Det er nytt for dem å bli behandlet som et normalt politisk parti som må forsvare seg overfor velgerne, sier Stubager.

På frisørsalongen «Lys og lykke» i hovedgaten i Hvidovre får John Oxfeldt en klipp av frisør Seyhan Faruk Atalay.
– Denne gangen stemte jeg på Radikale Venstre, sier Atalay.

Godt fornøyd

På frisørsalongen «Lys og lykke» i hovedgaten i Hvidovre er både kunde John Oxfeldt og frisør Seyhan Faruk Atalay (58) godt fornøyd med valgresultatet. Atalay kom til Danmark fra Tyrkia for 40 år siden og har vanligvis stemt på sosialdemokratene.

– Denne gangen stemte jeg på Radikale Venstre, sier Atalay.

Seyhan Faruk Atalay mener Radikale Venstre har en bedre innvandringspolitikk enn sosialdemokratene.

Velgerstrømmen fra Socialdemokratiet til det sosialliberale partiet forklares av mange med den nye strenge innvandringspolitikken til sosialdemokratene. Det bekrefter også Atalay, han synes tonen i innvandringsdebatten er blitt for hard.

Nå blir det store spørsmålet hva Radikale Venstre vil kreve for å gjøre Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen til statsminister. Det er ventet at dragkampen vil handle både om innvandringspolitikk, økonomi og klima.

Les også

 1. Aftenposten mener: Klar melding om klima i Danmark

 2. Forgjengeren ble kalt Gucci-Helle. Arvtageren dyrker et helt annet varemerke.

Les mer om

 1. Dansk politikk
 2. Dansk valg
 3. Høyrepopulisme
 4. Innvandring
 5. Dansk Folkeparti