Verden

- Gadafi drept av skudd i hodet

Diktatoren døde få minutter før han kom til sykehus, sier lederen for overgangsrådet i Libya.

I dette betongrøret skal Gadafi ha gjemt seg etter at militærkolonnen hans ble stanset på vei ut av Sirte.
  • Emma Tollersrud

Les om hendelsene og se video:

Les også

- Gadafi var i live da han ble tatt

Et videoopptak viser at Gadafi var i live etter at han ble funnet og pågrepet.

I klippet, vist på Al Jazeera, ses Gadafi omgitt av jublende opprørere, som skyver ham ned fra panseret på en bil, og dytter ham rundt.

Libyere flokket seg rundt liket av Muammar al-Gadafi i Misrata torsdag kveld. FOTO:MAHMUD TURKIA/AFP

Gadafi er dekket av blod, skjorten er revet av og behandlingen han får er mildt sagt brutal.

Men til tross for at han tilsynelatende er relativt hardt skadet, greier han å stå på egne bein.

— Skutt med pistol

Etter at han altså ble tatt til fange ble han fraktet til en bil som skulle frakte ham vekk fra stedet, ifølge Reuters. Det brøt deretter ut skuddveksling mellom hans lojale sikkerhetsvakter og NTC-soldater.

— Gadafi ble hentet ut av et kloakkrør og gjorde ingen motstand. Da vi begynte å flytte ham ble han truffet av et skudd i høyre arm. De løftet ham opp bak på en pickup, og da hadde han ingen andre skader, sa lederen for overgangsregjeringen, Mahmoud Jibril, og refererte fra en foreløpig obduksjonsrapport.

— Men da bilen begynte å kjøre havnet den i kryssild mellom de revolusjonære og Gadafis sikkerhetsvakter, hvorpå Gadafi ble truffet i hodet, fortsatte han.

Det er foreløpig uklart om han ble truffet av en revolusjonssoldat eller av en av sine egne.

Han var fortsatt i live da han ble tatt med i en bil og evakuert bort fra stedet, men døde få minutter før han nådde frem til sykehuset, opplyser Jibril.

- Hva er det som skjer?

NTC bedyrer at det ikke var gitt ordre om å drepe Gaddafi.

En av soldatene som deltok i det påfølgende bakkeangrepet, Salem Bakeer, beskriver pågripelsen overfor Reuters.

- Vi gikk inn og hentet ham ut, mens han sa: Hva er galt? Hva er galt? Hva er det som skjer? Deretter tok vi ham og puttet han i bilen, forteller Bakeer.

- Ingen tvil

Al Jazeera har vist et videoopptak av en livløs Gadafi som ble slept rundt på bakken, omgitt av soldater.

Frilansfotograf Holly Pickett meddelte på Twitter at hun fulgte etter bilen han befant seg i.

— Fra sidedøren kunne jeg se et bart bryst med skuddskader og en blodig hånd. Han var ikledd gullbukser. Det er ingen tvil om at det var Gadafi, forteller hun.

Senere på kvelden distribuerte nyhetsbyrået AFP bilder av en død Gadafi fra et ukjent sted i byen Misrata.

Diktatoren lå på en madrass mens en gruppe libyere flokket seg rundt ham for å ta bilder med mobiltelefoner.

Disse bildene viser tilsynelatende Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi i live etter at han ble pågrepet i Sirte. Senere ble han meldt død. Foto: REUTERS/SCANPIX

Franske jagerfly

Den franske forsvarsministeren, Gérard Longuet, sier at et fransk jagerfly angrep Gadafis kolonne idet den var på vei ut av Sirte. Kolonnen besto av et stort antall kjøretøyer, angivelig med Misrata som mål.

— Kolonnen ble stanset, men den ble ikke ødelagt av den franske intervensjonen, sier Longuet.

NATO har bekreftet at de gjennomførte et angrep der flere titalls mennesker ble drept, men de har sagt de foreløpig ikke vet om det var Gadafis kolonne som ble truffet.

En amerikansk forsvarstjenestemann sier at også et amerikansk førerløst fly – en såkalt drone – angrep den samme kolonnen. Minst 15 kjøretøy ble ødelagt.

Ifølge Longuet grep libyske revolusjonsstyrker inn etter at kolonnen var ødelagt og hentet ut Gadafi, som da var omgitt av en mengde sikkerhetsvakter.

Dyttet i bakken

Al Jazeeras korrespondent i Sirte, Tony Birtle, snakket med menneskene som befant seg på stedet.

— Gadafis kolonne forsøkte å komme seg vekk, men de ble omringet stadig tettere, og greide ikke komme gjennom angrepslinjen, sier Birtle.

Korrespondenten sier at de foreløpig ikke kjenner detaljene, men gjengir hendelsen slik den ble ham fortalt:

- Eks-diktatoren sa ikke et ord mens han ble pågrepet. De dyttet ham i bakken. De rev av ham klærne og så ble han skutt, sier han.

- Ikke skyt

En opprørssoldat i Sirte fortalte til BBC at det var en 20 år gammel mann ved navn Mohammed al-Bibi som først fant Gadafi i røret.

Han sier selv at det var ham som drepte Gadafi. Dette er imidlertid ikke blitt bekreftet av andre sentrale NTC-kilder.

- Ikke skyt, ikke skyt, skal Gadafi ha ropt idet han ble funnet, fortalte soldaten.

Et bilde av 20-åringen, der han vifter med en gullpistol som han mente var Gadafis egen, har sirkulert i sosiale medier. Han blir hyllet som en helt.

— Drep en, redd tusenvis, lyder en av kommentarene på Facebook-siden til Libyan Youth Movements.

Denne gutten, 20 år gamle Mohammed al-Bibi, vifter med en gullpistol, som han påstår var Gadafis egen. FOTO: PHILIPPE DESMAZES/AFP

Sønnen fraktet til Misrata

Gadafis sønn Mutassim gjemte seg på samme sted som Gadafi. Han ble drept på stedet i skuddvekslingen som fulgte, melder Reuters.

Ved 22.45-tiden rapporterer Reuters at Gadafis sønn Mutassim, er blitt fraktet til en bolig i Misrata. Han ble der lagt på et teppe på gulvet, dekket av et blått plastklede fra livet og ned. Han har flere sår på brystet, halsen og i ansiktet.

Ifølge en Reuters-korrespondent er liket av Gadafis sønn, Mutassim, blitt fraktet til en privat bolig i Misrata.

Opplysninger om Gadafis andre sønn, Saif al-Islam, er fortsatt ubekreftede.

Ved 20.30-tiden sa Libyas justisminister Mohammad al-Alagi til nyhetsbyrået AP at Saif var såret i beinet og bragt til sykehus.

— Begraves på hemmelig sted

Etter at Tripoli falt i august var Sirte en av Gadafis få ubeseirede byene i Libya. De siste to ukene har NTCs styrker gjennomført harde angrep mot byen og lyktes i å skyve Gadafis styrker stadig lengre ut.

Det nasjonale overgangsrådet (NTC) opplyser i 20.30-tiden at Gadafi skal begraves på et hemmelig sted, ifølge TV-kanalen Al-Arabiya.

Et stort spørsmål som dukker opp i tiden fremover er hvem som potensielt kan vente seg belønningen på drøyt 11 millioner, som er utlovet av NTC til den som tar Gadafi til fange.