Verden

Marte Dalelv er benådet

I begynnelsen av juli ble Marte Dalelv dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai. Foto: Kamran Jebreili

Norske Marte Deborah Dalelv er benådet av emiren av Dubai og kan reise hjem, opplyser Utenriksdepartementet. Nå skal hun være på vei til flyplassen.

  • Pål V. Hagesæther

English version:

Les også

Marte Dalelv pardoned in Dubai

Marte Deborah Dalelv er svært glad etter at hun ble benådet mandag formiddag, forteller Åse Bjerke, Norges ambassadør til De forente arabiske emirater.

— Jeg er veldig, veldig glad over å være benådet, sier Marte Deborah Dalelv tilNRKi Dubai.

Hun sier at hun ønsker å reise hjem så fort som mulig.

— Nå er jeg fri. Endelig.

— Marte har fått igjen passet sitt og kan forlate landet. Det er ikke besluttet når hun reiser, hun har fortsatt noen formaliteter hun må ordne først, sier Bjerke til NTB.

Utenriksminister Espen Barth Eide sa under en pressekonferanse at han er svært fornøyd med utfallet av saken:

Eide: Vekker for rettstilstanden

— Jeg håper saken blir en vekker for rettstilstanden over store deler av verden, herunder Emiratene, sa Eide.

Eide retter en spesiell takk til det norske Sjømannssenteret i Dubai. Den norske sjømannskirken i Dubai har ikke lov til å kalle seg kirke. Derfor er den registrert som en klubb, og går under navnet the Norwegian Seamen's Center, eller Sjømannssenteret. De får heller ikke lov til å ha gudstjenester i det offentlige rom. Eide sa at UD har lagt ned et stort arbeid i saken siden Dalev ble arrestert i mars. De har vært daglig i kontakt med myndighetene i Emiratene.

Her har Marte Dalelv fått vite at hun blir benådet og kan forlate Dubai. Foto: KARIM SAHIB

— Jeg opplever emiratenes myndigheter har utvist stor forståelse for vårt syn, og vil spesielt takke statsministeren og utenriksministeren, sier Eide.Det er altså emiren av Dubai, som også er statsminister i De forente arabiske emirater, som har benådet Dalev.

Ifølge Eide ble løsningen på saken påvirket av den store oppmerksomheten saken har fått verden rundt, kombinert med at norske myndigheter påpekte at Emiratene hadde forpliktelser i henhold til menneskerettighetskonvensjoner de har undertegnet.

— Mitt klare inntrykk er at Dubai ikke har opplevd denne saken som positiv for emiratets omdømme.

Gikk ut bakveien

Beskjeden om at hun var benådet fikk Dalelv på et møte med statsadvokaten i dag tidlig. Innkallelsen til møtet med statsadvokaten kom etter massiv medieomtale og kritikk av fengslingen, både i norske og internasjonale medier.

Trykket har også kommet fra andre hold, over 50 0000 personer har støttet et digitalt opprop for Dalselv og titusenvis av mennesker over hele verden har kommet med støtteerklæringer på sosiale medier.

Norges ambassadør til De Forente Arabiske Emirater deltok på møtet, som startet rundt klokken halv ti i dag, norsk tid. Dahle hadde også med seg sin advokat, Mahmoud Azab Abu Gareda, samt en representant for den norske sjømannskirken.

De visste på forhånd ikke noe om årsaken til at de var blitt innkalt til statsadvokaten. Men søndag kveld, før møtet i Dubai, var Eide optimistisk på Dalelvs vegne. Han har selv vært i kontakt med den norske 24-åringen gjentatte ganger etter at dommen mot henne falt for litt under en uke siden.

Vil ha debatt om Sharia

Les også

Sharialover i «Midtøstens Miami»

På pressekonferansen sa Eide at han ikke er kjent med at det er noen endringer i saken til mannen som voldtok Dalev, og som er dømt til fengsel i ett år og en måned.Han etterlyste også debatt om hvordan islamske Sharia-lover praktiseres.

— Det er i dag store forskjeller fra land til land i hvordan slike lover praktiseres. Derfor er det viktig at det blir diskusjon om dette, sa Eide.