Verden

Islendinger frykter langvarig vulkanutbrudd

Island forbereder seg på vulkanutbrudd i nærheten av flyplassen Keflavik. Sist dette vulkansystemet var aktivt, tok det 300 år før det roet seg igjen.

Island er vant med at flytrafikken forstyrres av vulkansk aktivitet, her er et utbrudd ved Grimsvotn i 2004.
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Under halvøya Reykjanes ligger et vulkansk system som er 45 kilometer langt og fem til 15 kilometer bredt. Historien viser at det har utbrudd hvert tusende år. Forrige gang vulkanen var aktiv, varte det fra det tiende til 13. århundre.

The Guardian skriver at aktiviteten under jordskorpen tyder på at det kan komme et utbrudd igjen.

– Det ser ut som om dette området som har vært relativt passivt gjennom mange århundreder, er i ferd med å våkne opp igjen, sier Dave McGarvie.

Han er vulkanforsker ved Lancaster University.

Kan forstyrre flytrafikken

Vulkansystemet er bare 15 kilometer fra Islands store flyplass Keflavik, og et utbrudd kan forstyrre innflyvningen til flyplassen, skriver Islands meteorologiske institutt, som også overvåker landets vulkaner.

Sist systemet var virkelig aktivt, for 800 år siden, var det flere litt større utbrudd. Mellom 1210 og 1240 ble 50 kvadratkilometer dekket av lava. I disse årene var det minst seks utbrudd. Stein og aske ble fraktet med vinden. Skriftlige kilder forteller at husdyr i nærheten var plaget av dette.

Islandske myndigheter frykter at rullebanene på Keflavik kan bli dekket av to centimeter aske, det vil stanse flytrafikken midlertidig.

– Det verste vi ser for oss er at lava flommer mot byen Grindavík, sier Kristín Jónsdóttir til The Guardian. Hun jobber ved det islandske meteorologiske instituttet.

– I nærheten ligger det også annen viktig infrastruktur, inkludert et jordvarmekraftverk. Forsyningen av varmt og kaldt vann kan også bli skadet. Det samme gjelder veier, inkludert veien mellom Reykjavik og Keflavik, sier hun.

Også den store turistattraksjonen Den blå lagune kan bli berørt dersom vulkanen blir aktiv.

Det er mye geotermisk aktivitet på Reykjanes. Ved Krysuvík bobler det stadig.

Vet ikke hvor alvorlig der

Lars Ottermöller er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, og leder Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk. Han bekrefter at det kan komme et nytt og langvarig utbrudd.

– Mine islandske kolleger ser noe økt aktivitet i dette området, sier han.
– Landskapet har løftet seg ti centimeter, så det er tegn på at noe kan skje.

Denne typen aktivitet kan være et tegn på at noe stort er på gang.

– Dersom noe slikt skjer i løpet av to til tre måneder, så er det signifikant, sier professoren.

Men det er altfor tidlig å si noe sikkert.

– Vi må nok vente et halvt år, før vi vet om dette varsler et utbrudd, eller om det roer seg igjen. Slike vulkanske systemer kan gå opp og ned.

Ottemöller tror ikke det er grunn til å dramatisere veldig.
– Blir det et utbrudd, vil det høyst sannsynlig ha helt lokale konsekvenser. Men historien viser at det kan vare svært lenge.
Han sier det ikke er grunn til å frykte den typen askeskyer verden opplevde for ti år siden. Den gangen ble flytrafikken over hele Europa påvirket, og vi fikk ordet "askefast" for å beskrive flypassasjerer som ikke kom seg hjem.

Les også

 1. Norges aktive vulkaner kan danne nytt land

 2. Avinor: Nye fly tåler mer aske

 3. Alt om vulkanutbruddet

 4. Hele arbeidsstyrken askefast på Island

Les mer om

 1. Vulkanutbrudd
 2. Island