Verden

Iraks forsvarsminister truer med å saksøke svenske medier

Iraks forsvarsminister Najah al-Shammari truer med å saksøke svenske medier etter avsløringer om at han etterforskes for trygdesvindel i Sverige.

Iraks forsvarsminister Najah al-Shammari liker ikke svenske medieoppslag om at han er svensk statsborger og at han mistenkes for trygdesvindel i Sverige.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det melder svensk TV4 lørdag.

I løpet av de siste dagene har flere svenske medier rapportert om avsløringen av at Shammari har svensk statsborgerskap i tillegg til sitt irakiske statsborgerskap.

Ifølge medieopplysningene skal han også ha vært under etterforskning for trygdesvindel i Sverige i tillegg til flere andre straffbare forhold. Etterforskningene skal ha blitt avsluttet uten at sakene kom for retten.

Ifølge TV4 har Shammari nå kontaktet en svensk advokat for å vurdere muligheten for å saksøke svenske og arabiske medier, som også har slått opp saken.

Det var den svenske avisen Nyheter Idag, som har forbindelse til Sverigedemokraterna, som først meldte at Shammari hadde dobbelt statsborgerskap. Det bekreftes også av det svenske forsvarsdepartementet.

Ingen av de svenske mediene har fått opplysningene bekreftet fra al-Shammari selv eller hans familie. De viser blant annet til opplysninger fra anonyme kilder og offentlige svenske dokumenter.

I irakiske medier ble imidlertid rykter om det svenske statsborgerskapet omtalt da den tidligere generalen ble foreslått som forsvarsminister i vår.

En ikke navngitt person på Iraks ambassade i Sverige sier til Aftonbladet at det ikke er uvanlig at irakere har flere statsborgerskap. Det forventes imidlertid at man sier fra seg sitt utenlandske statsborgerskap dersom man får en ministerpost eller en annen høy stilling innen regjeringsapparatet.

Les også

  1. Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel

Les mer om

  1. Sverigedemokraterna