Partifelle mener det finnes nok beviser mot Trump – sa nei til vitner. Nå fortsetter en heftig politisk uke i USA.
OSLO/NEW YORK (Aftenposten): Søndag svir to presidentkandidater av 100 millioner kroner hver på 60 sekunder reklame. Deretter tar den politiske uken seg opp.
Natt til lørdag norsk tid sa USAs senat med 51 mot 49 stemmer nei til å innkalle vitner i riksrettssaken mot president Donald Trump. Dermed går det mot en snarlig frikjennelse.
Fredagens riksrettsthriller innleder en heftig politisk uke i landet:
- Søndag tar USA tilsynelatende et slags politisk friminutt med den store finalen i amerikansk fotball, Superbowl. Helt pause blir det likevel ikke. I TV-sendingen fra kampen ventes nemlig ferske politiske reklamefilmer fra både Trump og demokraten Michael Bloomberg. Trump-kampanjen lokket allerede torsdag sine givere med en sniktitt hvis de ville betale noen slanter.
- Mandag stemmer Iowa-velgere over hvem de vil ha som demokratisk presidentkandidat. Samme dag holder anklagere og forsvarere i riksretten sine avslutningsinnlegg.
- Tirsdag holder president Trump den årlige talen til Kongressen om rikets tilstand.
- Onsdag kl. 16 amerikansk tid faller dommen i riksretten. Alt tyder på frifinnelse av Trump med god margin.
Knust håp
Fredag var det store spenningsmomentet om Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, ville bli innkalt som vitne. Demokratenes håp ble knust da Lisa Murkowski, republikansk senator fra Alaska, kunngjorde at hun ikke ville stemme for nye vitner.
To av de republikanske tvilerne begrunnet sitt nei forskjellig fra hverandre og forskjellig fra partiet:
Alexander: Trump gjorde det
Lamar Alexander begrunner sitt vitne-nei på en måte som er helt annerledes enn president Trump og partifellene inntil nylig har omtalt saken. De har hevdet at en samtale presidenten hadde med den ukrainske presidenten i juli var «perfekt».
Alexander viser derimot til «fjellet av bevis» som demokratene kaller sin sak.
– Det trengs ikke mer bevis for å påvise at presidenten ba Ukraina etterforske Joe Biden og hans sønn Hunter, sier Lamar Alexander i en uttalelse.
Republikaneren mener Trump selv har bekreftet dette på TV og at det fremgår av den famøse telefonsamtalen 25. juli mellom Trump og president Volodymyr Zelenskij.
Alexander mener det heller «ikke trengs mer bevis» for å konkludere med at presidenten holdt igjen militærstøtte og at motivet i hvert fall delvis var å presse ukrainerne til å etterforske Biden-familien.
– Det var upassende av presidenten å be utenlandske ledere etterforske hans politiske motstander og holde igjen amerikansk bistand for å oppmuntre til en slik etterforskning, sier Alexander.
Argumentasjonen hans er delvis i tråd med hvordan Trumps advokater har argumentert i sluttfasen av riksretten.
Bevisene mot Donald Trump: Her er opplysningene som involverer presidenten personlig
Murkowski: Dårlig stemning
Alaska-senatoren Lisa Murkowski begrunnet sitt nei til vitner annerledes. Hun peker på den skarpe splittelsen i landet. Hun mener demokratene sendte over en mangelfull hastesak og at en uthaling av riksrettssaken bare vil øke spliden.
Hun argumenterer for den partipolitiske polariseringen forhindrer en rettferdig rettssak i Senatet.
– Landet har dessverre nådd et bunnpunkt når det gjelder splittelse, sier hun.
Roberts slapp unna
Avgjørelsen fredag om å avslutte riksrettssaken nå, får også andre konsekvenser. Murkowski var den siste som sa fra at hun ville stemme nei til vitner. Hadde hun stemt ja, ville det blitt 50–50. Ingen vet helt hva som da ville skjedd.
I andre saker er det visepresidenten som avgjør saker med stemmelikhet i Senatet, men ikke i en riksrett. Høyesterettsjustitiarius John Roberts leder riksretten, og han signaliserte at det ville være svært upassende om han som representant for en annen statsmakt, skulle avgjøre en slik betent, politisk sak.
Roberts er svært opptatt av at USAs høyesterett skal ha et omdømme som partipolitisk uavhengig, og nå slapp han med nød og neppe unna å ta stilling.
Demokratenes miniseier
Hittil har de partipolitiske nederlagene i riksrettsprosessen skjedd på demokratisk side.
En demokrat, Jeff van Drew, byttet parti da tiltalen ble tatt ut. En annen, Tulsi Gabbard, stemte avholdende. Det har også vært snakk om at et par demokratiske senatorer kan gå inn for frifinnelse.
Nå stemte to av Trumps partifeller, Mitt Romney fra Utah og Susan Collins fra Maine, sammen med demokratene om vitner. Dermed kan demokratene argumentere med at avstemningen ikke fulgte partilinjene.
Fortsetter å påvirke Iowa-valgkamp
Riksretten er blitt ført i innspurten til demokratenes nominasjonskamp i Iowa. Senatorene Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Amy Klobuchar har måttet sende stedfortredere for å drive valgkamp. Blant annet har Warren hatt suksess med å la folk ta selfie med golden retrieveren Bailey.
Joe Biden og Pete Buttigieg har derimot kunne holde opptil 6–7 valgmøter daglig. Nå må senatorene holde seg i hovedstaden også på valgdagen mandag. Da skal det holdes prosedyrer i riksretten.
Rikets tilstand
Tirsdag holder president Trump den årlige talen om rikets tilstand. President Bill Clinton holdt også en slik tale under sin riksrettssak i 1999, men nevnte da ikke saken med ett ord.
Få tror Trump vil avholde seg fra å snakke om riksrett. Den siste tiden har han blant annet tatt opp riksretten da et fotballag besøkte Det hvite hus og da han undertegnet en handelsavtale.
- Her er den ene av Trumps to 30-sekunders reklamefilmer som skal vises under Superbowl. Den handler om at USA er blitt sterkere, tryggere og mer velstående:
- Her er den demokratiske presidentkandidat Michael Bloombergs reklamefilm på 60 sekunder som skal vises under Superbowl. Den tar opp våpenvold: