Verden

Dette var hovedpunktene i presidentens «State of the Union»-tale

Ett viktig ord ble aldri nevnt i Donald Trumps tale til nasjonen.

USAs president Donald Trump holder sin tredje «State of the Union»-tale i Kongressen på Capitol i Washington
 • Helle Aarnes
  Helle Aarnes
  Journalist

«Fire nye år!» ropte republikanerne i salen. Onsdag frikjenner de trolig president Trump i den pågående riksrettssaken. Bak Trump satt en rasende Nancy Pelosi, som formelt stilte presidenten for riksrett.

Det var isfront fra start til slutt; Han startet med å nekte å ta henne i hånden. Hun rev demonstrativt talen hans i to, ark for ark og kalte den «Et manifest av løgner».

Når en travel presidentuke er over, vil Trump kunne ta av seg sitt lange, røde slips og trolig kunne nyte flere seiere:

Frifinnelse i riksrettssaken. Demokrat-fadese i nominasjonsvalget i Iowa. Gode meningsmålinger. Og drama-oppmerksomhet rundt en «State of the union»-tale som kunne vært starten på valgkampen.

Men hva sa han egentlig, midt i alt melodramaet, i den viktige talen? Her er det mest sentrale, ifølge The New York Times og The Washington Post:

1) It’s the economy, stupid

«Vi rykker fremover med en fart som var utenkelig for kort tid siden», skrøt Trump, i kjent stil. Han trakk frem vekst i brutto nasjonalprodukt og syv millioner nye jobber.

The Washington Post mener at Trumps tale inneholdt «mange feil», og at han blandet «epler og pærer», tall som blir feil å sammenligne.

Ifølge The New York Times er arbeidsledigheten ganske riktig er den laveste på femti år, men det er feil at Trump har innført «rekordstore skattekutt» og at økonomien er «den beste noensinne».

2) En hilsen til Bernie Sanders

– Til dere som ser på hjemme i kveld: dere skal vite at jeg aldri vil la sosialisme ødelegge det amerikanske helsesystemet, sa han, som en hilsen til sosialisten Bernie Sanders.

Senator og demokratisk presidentkandidat, Bernie Sanders, svarte Donald Trumps State of the Union på The Currier Museum of Art i New Hampshire, like etter Trumps tale.

3) TV-presidenten

Flere typiske TV-øyeblikk var lagt inn i Trumps tale. Den konservative radioverten Rush Limbaugh, som nylig fikk diagnosen lungekreft, ble tildelt «presidentens frihetsmedalje» av førstedame Melania Trump.

Trump hadde også invitert en soldat hjem fra tjeneste og invitert familien hans til et overraskelsesmøte. I tillegg hadde han invitert en grensevakt, samt broren til en mann som ble drept av en papirløs migrant. Dermed fikk han rettet oppmerksomhet mot immigrasjon.

USAs førstedame, Melania Trump, tildeler «The Presidential Medal of Freedom» til den pro-republikanske radioverten Rush Limbaugh under presidentens «State of the Union»-tale i Kongressen på Capitol Hill i Washington natt til onsdag norsk tid.

3) Noen marsjerte ut, andre møtte aldri opp

Tre demokratiske kongressmenn marsjerte ut, midt under talen. «Jeg har fått nok. Dette er som å se proff wrestling. Fake, alt sammen», tvitret Tom Ryan fra Ohio.

Demokratenes Alexandria Ocasio-Cortez møtte ikke opp. Hun var ikke alene. «AOC» sa at hun heller ville kommentere talen på chat med sine New York-velgere via Instagram.

4) Seiere i Midtøsten og mot Kina

Trump fremhevet også drapene på den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani og IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i oktober. Han fortalte om hvordan aksjonene var gjennomført.

I salen satt blant annet foreldrene til Kayla Mueller, en ung amerikansk hjelpearbeider som IS kidnappet og drepte i 2013.

Trump skrøt av å ha innført toll på varer fra Kina. Men mange økonomer mener at økte tollsatser gjør varer dyrere, både for fabrikker og forbrukere, ifølge The New York Times. – Vår strategi med å unngå «massivt tyveri av Amerikas jobber» har virket, sa Trump også.

6) Riksrett? Hvilken riksrett?

Donald Trump nevnte ikke klimaendringer i sin lange tale. Han brukte heller ikke ordet «fake», eller «witch». Og et av de trolig mest omtalte begrepene i amerikanske og internasjonale medier de siste ukene var helt fraværende, nemlig ordet «riksrett».

Les også

 1. Isfront i Kongressen: Trump tok ikke Pelosi i hånden. Hun rev talen hans i to.

 2. Iowa nede for telling: Spydighetene hagler mot Det demokratiske partiet

 3. Buttigieg har fått flest stemmer når over halvparten av resultatet fra Iowa er offentliggjort

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Riksrett