Høydepunkter fra riksretten: Hvileløs vandring, åpenlys gjesping, endeløs tvitring og én demonstrant

WASHINGTON (AP): Mens de 100 senatorene satt i riksrettssaken uten mobiler, satte president Donald Trump ny rekord i tvitring.

Tredje dag i saken mot president Donald Trump var preget av rastløse senatorer. Her snakker representanten Jason Crow.

Den forrige runden hadde vart i 13 lange timer til klokken 02 om natten. 12 timer senere var det på’n igjen. Senatorene måtte igjen inn i salen der de sitter i taushet uten tilgang til telefoner og annen elektronikk.

Presidenten benyttet derimot anledningen til å bombardere rettssaken med kritikk og kommentarer – via Twitter.

Frontfiguren i riksrettsgranskningen Adam Schiff snakket i mer enn to timer da han la frem saken demokratene har sydd sammen etter de mange ukene med høringer i fjor. Schiff leder etterretningskomiteen i Representantenes hus og sa at Trump fulgte en «korrupt plan» for å misbruke presidentmakten og deretter sabotere kongressens granskning.

Han henstilte til senatorer om ikke å være kynisk politiske om anklagen, men følge intensjonen til nasjonens grunnleggere.

Grunnlovsfedrene «fryktet at en president kunne undergrave demokratiet vårt ved å misbruke stillingens overveldende makt til egen personlig og politisk vinning», sa Schiff. «Derfor tenkte de ut et middel like mektig som ondet det var ment å bekjempe: riksrett.»

Gjespet og vandret

Utfordringen for Schiff og hans kolleger er klar: De må få både senatorene i rommet og et splittet amerikansk folk over på sin side. Senatorene var onsdag uvanlig urolige og rastløse.

Mange tok turer ut i garderoben. Over ti seter sto på et tidspunkt tomme samtidig. Enkelte hang rundt bakerst i rommet eller gjespet åpenlyst mens representanten Jason Crow snakket om hvordan Trump hadde holdt tilbake militærstøtte til Ukraina.

Representanten Jason Crow snakket om hvordan Trump hadde holdt tilbake militærstøtten til Ukraina.

Crow, selv en militærveteran, la merke til det uvanlig høye aktivitetsnivået mens han poengterte viktigheten av hjelpen til Ukraina.

Han sa til dommer John Roberts at han så at mange senatorer vandret omkring og spurte om kanskje senatet ville ha en pause. Men Crow hadde ikke hellet med seg. Roberts ba ham om å fortsette.

Fjernet demonstrant

Dag tre i rettssaken, den første dagen der anklagen ble presentert, var heller ikke uten en viss fysisk dramatikk. Like før middagspausen ropte en mann fra besøksgalleriet. Politiet trakk den gråhårede mannen ut i hallen utenfor, der man kunne høre ham skrike: «Dropp anklagene!» og til politiet: «Dere skader meg!».

Ifølge reglene senatet vedtok, vil demokratene fortsette fremleggelsen av sine argumenter også fredag. Deretter har Trumps advokater opp til tre dager der de kan legge frem motargumenter.

Trumps jurister lot være å benytte en mulighet onsdag der de kunne ha bedt om en avstemning om at saken skulle henlegges, en erkjennelse av at det ikke var tilstrekkelig antall republikanske stemmer til å støtte et slikt forslag.

Til tross for at meningsmålinger viser bred enighet om at Trump burde tillate at rådgivere og tidligere rådgivere å vitne i saken, ser det ut til å være liten mulighet for at det blir slik.

Helt til de tidlige morgentimene ble reglene for saken debattert. Demokratenes forsøk på å få folk som den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton, utenriksminister Mike Pompeo og fungerende stabssjef Mick Mulvaney inn i vitneboksen feilet.

Enkelte republikanere anses likevel som åpne for muligheten. Det er uklart om fire republikanske senatorer senere i saken vil gå sammen med demokratene for å tillate nye vitner.

«Korrupte ansikter»

Samtidig som demokratene la frem saken sin, angrep Trump utenfra. Han vitset med at han gjerne ville konfrontert demokratene ved å «sitte på første rad og stirre på de korrupte ansiktene deres».

Trump, som onsdag kom tilbake fra en konferanse i Davos i Sveits, satte ny presidentrekord for aktivitet i sitt favorittmedium Twitter. Ifølge Factbase, som samler og analyserer data om Trump, sendte presidenten minst 124 tweets på en eneste dag.