Facebook-kontoer tilknyttet Russland er slettet

Facebook har slettet et oppblomstrende nettverk av falske profiler som selskapet tror tok sikte på å drive destabilisering før presidentvalget i USA.

Facebook sier tirsdag at de har slettet et lite nettverk av kontoer med bånd til Russland, som de mener forsøkte å påvirke USAs presidentvalg i november.
  • NTB

Totalt 13 profiler og to sider som utga seg for å være journalister ble slettet fordi de brøt med nettstedets retningslinjer som forbyr «utenlandsk inngripen». Nettverket hadde vært rettet mot personer fra den politiske venstresiden.

Etterforskningen ble igangsatt på bakgrunn av et tips til FBI. Kontoene var knyttet til den beryktede russiske «trollfabrikken» internett Research Agency (IRA), ifølge Facebooks sikkerhetssjef Nathaniel Gleicher.

– De hadde puttet mye arbeid i å skape gjennomarbeidede fiktive personligheter, i et forsøk på å få kontoene til å se så ekte ut som mulig, sa Gleicher i et møte med journaliser.

Kontoene hadde blant annet formidlet informasjon knyttet til rasisme og rettferdighet i USA og Storbritannia, EU- og Nato-politikk, anklager om krigsforbrytelser og korrupsjon, samt spørsmål knyttet til klima og miljø.

Gleicher understreket at russiske nett-troll har blitt flinkere til å skjule hvem de er, men at de samtidig ikke når ut til så mange følgere som før.