Verden

Mannen som ble drept i Portland, var Trump-tilhenger

Støttespillere av president Donald Trump i kolonne på vei til sentrum av Portland for å konfrontere Black Lives Matter-demonstranter. Foto: Mark Graves / AP / NTB scanpix

Mannen som ble drept lørdag i Portland, var medlem i den høyreradikale gruppen Patriot Prayer som hyppig har vært i konflikt med demonstranter i byen.

  • NTB

Det er lederen for Patriot Prayer i nabostaten Washington, Joey Gibson, som opplyser at mannen var støttespiller for gruppa og en god venn av ham.

Mannen ble funnet skutt i Portland i Oregon etter at en kolonne med 2.500 tilhengere av president Donald Trump i 600 biler hadde vært i byen og vært i konflikt med Black Lives Matter-demonstranter.

Det er ikke klart om drapet har sammenheng med sammenstøtene mellom Trump-tilhengerne og demonstrantene i sentrum av Portland.

– Jeg kan ikke si så mye nå. Alt jeg kan, er å bekrefte at han var en god venn og en støttespiller for Patriot Prayer, sier Gibson i en tekstmelding til nyhetsbyrået AP.

Tilhengere av president Donald Trump kjører i kolonne til Portland for å konfrontere Black Lives Matter-demonstranter. Foto: Paula Bronstein / AP / NTB scanpix

Ber folk melde seg

Politiet har bedt om videoer, bilder og øyenvitneskildringer av drapet, som skjedde sent lørdag kveld, rundt et kvarter etter at Trump-kolonnen hadde reist fra byen.

En fotograf for AP sier han hørte tre skudd og deretter så at det ble utført livreddende førstehjelp på offeret, som så ut til å være en hvit mann med en cap med påskriften Patriot Prayer.

Portland, som ligger nordvest i USA, har opplevd nesten kontinuerlige protester siden drapet på afroamerikanske George Floyd i Minneapolis for over tre måneder siden. Mange av dem har endt i hærverk og vold, og politiet har pågrepet hundrevis av mennesker.

Anonyme agenter arresterte

Tidligere i sommer sendte myndighetene i Washington føderale agenter til byen, som uten kjennemerker på uniformene og i sivile biler pågrep demonstranter, i strid med hva de lokale myndighetene ønsket.

I sin tale på det republikanske landsmøtet torsdag kritiserte president Donald Trump Portland for å være en liberal og voldsherjet by og sa han vil sørge for at det igjen blir ro og orden igjen i USA hvis han blir gjenvalgt.

Søndag tvitret Trump en rekke ganger kritikk av Portlands ordfører Ted Wheeler der han la skylden for Patriot Prayer-mannens død på Wheeler. En tweet så også ut til å være en oppfordring til folk om å ta seg inn i byen samtidig med at Wheeler holder en pressekonferanse senere søndag.

«Store patrioter», tvitret Trump mens han delte videoer av tilhengerne som kjører inn i Portland.

Det var tredje lørdagen på rad at Trump-tilhengere kom til byen. Bilkolonnen kjørte inn til sentrum akkurat da en planlagt Black Lives Matter-demonstrasjon skulle starte. Flere demonstranter prøvde å stanse dem ved å stå i gaten og sperre broer.

Amper stemning

Videoer fra stedet viser slåsskamper og at Trump-tilhengere skyter paintball-kuler og bruker en type pepperspray mot motstanderne sine, som i sin tur kaster gjenstander mot kolonnen.

Demonstranter fra Black Lives Matter-bevegelsen har flere ganger angrepet politibygninger og føderale bygninger. Noen av dem krever kutt i bevilgningene til politiet mens byens ordfører og andre grupperinger innenfor det afroamerikanske miljøet fordømmer volden og sier den virker mot sin hensikt.

Tidligere lørdag erklærte politiet i byen situasjonen for å være et «opprør» etter at det ble stiftet flere branner utenfor kontorene til politiets fagforening.

Les også

  1. Den «liljehvite» byen som ble en kamparena for svartes rettigheter

  2. Trump truer på nytt med å gripe inn i Portland

Les mer om

  1. George Floyd
  2. Donald Trump